Finanční tituly si polepšily, nejvíce akcie VIG

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 3. 2. 2009
Finanční tituly si polepšily, nejvíce akcie VIG
Pražská burza dokázala zastavit pokles a po dvou týdnech v červených číslech dokázala minulý týden posílit. Index PX přidal 3,09 % a zavíral na hodnotě 774,20 bodů. Největší zisky si akcie připisovaly v úvodu týdne, když investoři pozitivně reagovali na částečně zlepšený sentiment.

Index PXve středu v průběhu dne překonal hranici 790 bodů. V závěru týdne docházelo k částečnému vybírání krátkodobých zisků. Aktivita se nadále udržuje na nižší úrovni. Největší nárůst si připsaly akcie VIG(+19,5 %), když pojišťovací skupina reportovala dobré předběžné výsledky za rok 2008. Nad 300 korun se dokázaly vrátit akce Erste Bank(+12,5 %), když trh pozitivně vnímal pokračující snahu o pomoc finančnímu sektoru v USA. Komerční bankapři volatilním obchodování dokázala rovněž posílit a to o 5 %. Bez kurzotvorných informací oslabily akcie Telefonoca O2(-4,1 %), když za prodeji stála snaha o uvolnění peněž na aktivnější tituly. Přes potvrzené nákupní doporučení a vysokou cílovou ceny výrazně ztratily akcie CETV(-15 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX751774,20+3,09
Klíčové události minulého týdne
  • Podle poslední prognózy ministerstva financí vzroste česká ekonomika v roce 2009 o 1,4 %. Rizika prognózy jsou však nadále vychýlena směrem dolu. Pro rok 2008 předpokládá dosažení růstu HDP o 4 %. Pro rok 2010 počítá MF s růstem HDP o 2,1 %. 
  • Podle agentury Fitch poklesne reálné HDP v ČR v roce 2009 o 1,5 % a v 2010 přijde zotavení. Fitch označil rating země za pevný kvůli nízkému vládnímu zadlužení. Důvodem recese v roce 2009 je klesající poptávka po exportech z Euro-zóny. V 2010 má podle Fitch česká ekonomika růst o 1,9 %, avšak s rizikem směrem dolů. Rating ČR je A+ a výhled stabilní, což je lepší pozice než země jako Polsko s ratingem A- a Maďarsko s BBB.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
29/1 Energetická skupina prodává podíl ve společném podniku, který měl uskutečnit bosenský projekt Gacko. Ten počítal s modernizací a dostavbou uhelné elektrárny za 1,4 miliard EUR. ČEZ opouští společný podnik se státní firmou EPRS na základě prodejní opce, která by při neuplatnění na konci ledna vypršela. Podle ČEZu partner nedodržel některé termíny a tím se celý projekt zpozdil. ČEZ bude po svém partnerovi požadovat uhrazení nákladů a ušlého zisku. Podle tiskového prohlášení má ČEZ nadále zájem společný projekt realizovat.

CME
29/1 Citigroup snížila cílovou cenu pro mediální skupinu na 50 USD z původních 61 USD. Doporučení bylo ponecháno na stupni „buy“.

ECM
26/1 Finanční ředitel Kamil Ziegler se v tisku vyjádřil, že developerská společnost z důvodu úsporných opatření snížila marketingový rozpočet zhruba o dvě třetiny. Cílem pro rok 2009 je snížit provozní výdaje o jednu čtvrtinu.

Telefonica O2 ČR
28/1 Z nejvyššího vedení telekomunikační společnosti odchází Fernanda Astiasa, který vykonával funkci výkonného ředitele pro firemní zákazníky. S odchodem Astiase platí od začátku února nová organizační struktura, když dojde k rozdělení divize na divizi Korporátních a SME zákazníků a divizi obhospodařující zákazníky státní správy a ITC služby.

Vienna Insurance Group
27/1 Rakouská pojišťovací skupina VIG oznámila předběžné výsledky za rok 2008. Společnost potvrdila cíl dosáhnout nárůstu zisku před zdaněním na zhruba 540 milionů EUR a to i přes negativní vývoj na finančních trzích v závěru roku. Hrubé předepsané pojistné dosáhlo 8,32 miliard EUR, když trh očekával pouze 7,9 miliard EUR. VIG plánuje vyplatit ze zisku dividendu ve výši 1,1 EUR na akcii.
28/1 Sal.Oppenheim snížil fundamentální cenu pro skupinu VIG na 36,1 EUR z původních 49,2 EUR. Cena byla snížena díky nižším odhadům ziskovosti skupiny v letech 2009 a 2010, a díky zhoršujícím se ekonomickým podmínkám. Doporučení na stupni „buy“ bylo ponecháno.

Očekávané události
  • 2/1 Nezaměstnanost podle ČSU
  • 5/1 ČNB – rozhodnutí o nastavení sazeb

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, Pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

27. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

Pražská burza i nadále klesala. Zprávy ze světa nejvíce ovlivnily akcie ve finančním sektoru. Významný propad zaznamenal jak titul Erste, tak i Komerční banka.

Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky

20. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky

Pražská burza ve třetím týdnu roku ztrácela. Index PX je od začátku roku v mírné ztrátě. Akcie oslabovaly čtyři seance v řadě, v zelených číslech končilo pouze páteční obchodování.... celý článek

Akcie: Orco vykouklo z propasti

13. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco vykouklo z propasti

Pražská burza vyjádřeno indexem PX posílila o 0,76 %. Své zisky dosáhla hlavně v úvodu týdne, když v úterý se index dostal nad hranici 900 bodů. Nad touto metou byl naposledy loni 10.... celý článek

Akcie: Erste spadla k minimům během předvánoční nudy

23. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste spadla k minimům během předvánoční nudy

S blížícím se závěrem roku se nadále udržuje na pražské burze nízká aktivita, postupně klesla i volatilita. Index PX druhý týden po sobě prakticky stagnoval a odepsal si slabých 0,51... celý článek

Akcie: Hvězda minulého týdne - CETV

16. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Hvězda minulého týdne - CETV

Pražská burza na týdenní bázi stagnovala a index PX oslabil o nepatrných 0,1 %. V jednotlivých dnech však pražská burza vykazovala nadále zvýšenou volatilitu. Ještě ve středu vykazoval... celý článek

Partners Financial Services