Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 20. 1. 2009
Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky
Pražská burza ve třetím týdnu roku ztrácela. Index PX je od začátku roku v mírné ztrátě. Akcie oslabovaly čtyři seance v řadě, v zelených číslech končilo pouze páteční obchodování. Na týdenní bázi index oslabil téměř o 4 procenta.

Objem obchodů na pražské burze je nadále poměrně nízký. Nervozita ve finančním sektoru se projevila na poklesu českých bankovních titulů. Komerční banka ztratila přes 10 % a v průběhu týdne se přiblížila hranici 2 500 Kč. Erste Bank (-2,4 %) se nadále držela pod úrovní 400 Kč. Pevněji usadit se nad hranicí 150 Kč se nepodařilo akciím Unipetrolu (-6,5 %), když titul oslaboval ve všech seancích. Bez konkrétních informací a za nižších objemů pokračovaly v růstu akcie Orco (+11,5 %). Akciedeveloperské firmy od začátku roky přidaly již 35 % a jsou jednoznačně nejvýkonnějším titulem ze SPADu.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX876,70842,10-3,95
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslová výroba v listopadu meziročně oslabila o velmi silných 17,4 %. Jednalo se o rekordní propad, který trh neočekával. Největší podíl na propadu měla výroba automobilů, která oslabila o 30 %.
  • Podle vyjádření viceguvernéra ČNBMojmíra Hampla česká ekonomika poroste jen nepatrně, a to podle pesimistického scénáře. V listopadové prognóze banka počítá při pesimistické variantě s růstem HDP o 0,5 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
14/1 Elektrárenská společnost podepsala syndikovaný úvěr ve výši 550 milionů EUR. Hlavními aranžéry jsou ČSOB, ING a Intesa Sanpaolo. Dohoda představuje dodatek k původnímu jednoletému úvěru, který banky poskytly na začátku roku 2008.

ECM
12/1 Developerská společnost získala úvěr ve výši zhruba 75 milionů EUR pro potřeby financování obchodního centra ECMall v čínském Pekingu. Úvěr má dvouletý odklad splatnosti a efektivní úroková sazba se pohybuje na úrovni 8 % p.a. ECM se zároveň se svým čínským partnerem dohodla na prodeji 23% podílu ve společnostech, které čínské projekty zastřešují. Prodejní cena je dohodnuta na 11,5 milionů USD.

Pegas Nonwovens
14/1 Investiční fondy spravované společností AEGON Hungary Fund Management navýšily podíl na základním kapitálu v Pegasu na 5,11 %. Na konci roku byl hlasovací podíl 4,93 %.

Očekávané události
  • 20/1 Maloobchodní tržby

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, Pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Orco vykouklo z propasti

13. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco vykouklo z propasti

Pražská burza vyjádřeno indexem PX posílila o 0,76 %. Své zisky dosáhla hlavně v úvodu týdne, když v úterý se index dostal nad hranici 900 bodů. Nad touto metou byl naposledy loni 10.... celý článek

Akcie: Erste spadla k minimům během předvánoční nudy

23. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste spadla k minimům během předvánoční nudy

S blížícím se závěrem roku se nadále udržuje na pražské burze nízká aktivita, postupně klesla i volatilita. Index PX druhý týden po sobě prakticky stagnoval a odepsal si slabých 0,51... celý článek

Akcie: Hvězda minulého týdne - CETV

16. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Hvězda minulého týdne - CETV

Pražská burza na týdenní bázi stagnovala a index PX oslabil o nepatrných 0,1 %. V jednotlivých dnech však pražská burza vykazovala nadále zvýšenou volatilitu. Ještě ve středu vykazoval... celý článek

Akcie: V Praze táhly cigarety

9. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze táhly cigarety

Pražská burza v kontextu vývoje na světových trzích korigovala svůj silný růst z minulého týdne. Index PX oslabil o 4,56 procenta. Kromě čtvrtka byly všechny seance záporné.

Akcie: Praha přidala slušných šestnáct procent

2. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha přidala slušných šestnáct procent

Pražská burza zažila po delší době pozitivní týden. Ve všech obchodních seancích index PX rostl a prodloužil tak počet růstových seancí v řadě na šest. Na týdenní bázi přidal téměř... celý článek

Partners Financial Services