Akcie: Orco vykouklo z propasti

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 13. 1. 2009
Akcie: Orco vykouklo z propasti
Pražská burza vyjádřeno indexem PX posílila o 0,76 %. Své zisky dosáhla hlavně v úvodu týdne, když v úterý se index dostal nad hranici 900 bodů. Nad touto metou byl naposledy loni 10. listopadu.

Pražská burza minulý týden rostla. Její kladná týdenní hodnota byla výjimkou v převážně oslabující Evropě. Podporou pro růst byly především akcie ČEZ(+4,1 %), které se pevněji usadily nad hranicí 800 Kč. Po úpravách novoročních pozic se zpět na dohled hranici 450 Kč dostaly akcie Telefonica O2(+5,2 %). Při nízké lividitě dokázaly o více jak 18 % posílit akcie Orco. Zátěží pro index byl naopak bankovní sektor, ve kterém se ve světě opět zvyšovalo napětí. Erste Bankztratila 5,5 %, Komerční bankaoslabila o 4,4 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX870,10876,70+0,76
Klíčové události minulého týdne
  • Inflace v prosinci meziměsíčně klesla o 0,3 %. Na roční bázi jsou ceny vyšší o 3,6 % a došlo tak k dalšímu zpomalení růstu, když v listopadu byly ceny vyšší o 4,4 %. Průměrná meziroční míra inflace v roce 2008 byla 6,3 %.
  • Míra registrované nezaměstnanosti podle Ministerstva práce a sociálních věcí ke konci prosince vzrostla na 6 % z 5,3 % v listopadu.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
7/1 JP Morgan snižuje cílovou cenu na 1 050 Kč z původních 1 580 Kč. Doporučení zůstává na stupni „neutral“. Stejný krok udělala firma Wood&Company, která snížila cílovou cenu na 1 010 Kč, investiční stupeň zůstal na úrovni „koupit“.
8/1 O víkendu bude zahájena plánovaná odstávka třetího bloku JE Dukovany. Během tříměsíční odstávky dojde k výměně paliva v reaktoru, pravidelné kontrole a úpravám, které povedou ke zvýšení efektivity.

CME
9/1 Goldman Sachs snižuje cílovou cenu pro mediální skupinu na 24,63 USD z původních 31 USD. Doporučení „neutral“ bylo ponecháno.

Erste Bank
9/1 Goldman Sachs snižuje cílovou cenu na 19 EUR z původních 40 EUR. Doporučení na stupni „buy“ bylo ponecháno.

Unipetrol
6/1 Mimořádná valná hromada společnosti Paramo schválila přechod všech ostatních akciína společnost Unipetrol, který nyní drží 91,76 %. Protiplnění bylo schváleno ve výši 977 Kč.

Zentiva
7/1 Farmaceutická firma svolala na 9. 2. 2009 mimořádnou valnou hromadu , která má projednat dobrovolnou nabídku na převzetí společností Sanofi-Aventis.

Očekávané události
  • 14/1 Průmyslová výroba

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, Pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Erste spadla k minimům během předvánoční nudy

23. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste spadla k minimům během předvánoční nudy

S blížícím se závěrem roku se nadále udržuje na pražské burze nízká aktivita, postupně klesla i volatilita. Index PX druhý týden po sobě prakticky stagnoval a odepsal si slabých 0,51... celý článek

Akcie: Hvězda minulého týdne - CETV

16. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Hvězda minulého týdne - CETV

Pražská burza na týdenní bázi stagnovala a index PX oslabil o nepatrných 0,1 %. V jednotlivých dnech však pražská burza vykazovala nadále zvýšenou volatilitu. Ještě ve středu vykazoval... celý článek

Akcie: V Praze táhly cigarety

9. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze táhly cigarety

Pražská burza v kontextu vývoje na světových trzích korigovala svůj silný růst z minulého týdne. Index PX oslabil o 4,56 procenta. Kromě čtvrtka byly všechny seance záporné.

Akcie: Praha přidala slušných šestnáct procent

2. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha přidala slušných šestnáct procent

Pražská burza zažila po delší době pozitivní týden. Ve všech obchodních seancích index PX rostl a prodloužil tak počet růstových seancí v řadě na šest. Na týdenní bázi přidal téměř... celý článek

Akcie: Orco ještě má kam padat

25. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco ještě má kam padat

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nadále výrazně ztrácela. Index PX oslabil o 8,07 %. Pokles nebyl doprovázen výrazným objemem, investoři v negativní náladě již tak výrazně neprodávají... celý článek

Partners Financial Services