Akcie: Praha přidala slušných šestnáct procent

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 2. 12. 2008
Akcie: Praha přidala slušných šestnáct procent
Pražská burza zažila po delší době pozitivní týden. Ve všech obchodních seancích index PX rostl a prodloužil tak počet růstových seancí v řadě na šest. Na týdenní bázi přidal téměř 16 procent.

Pražská burza zažila minulý týden nejsilnější růst o více jak 6 % hned v jeho úvodu. Růst se dostavil v podobě korekce předchozích propadů v rámci částečně zlepšeného sentimentu na světových trzích. Nejdramatičtěji své propady korigovaly akciemediální skupiny CME, které bez výraznější kurzotvorné zprávy posílily o více jak 40 %. Po propadu z minulého týdne na základě změn v akcionářské struktuře se situace uklidnila u Orca(+28 %) a titul částečně korigoval své předchozí ztráty. Díky pomoci Citigroup v USA bylo živo i ve finančním sektoru. Komerční bankaposílila o 20 %, rakouská Erste Bank přidala dokonce 25 %. Hlavně díky pátečnímu růstu o více jak 5 % se zpět k hranici 800 Kč přiblížil opět ČEZ(+20 %). Telefonica(+9,6 %) sice zaostala za výkonností indexu, ale i tak se dostala na nejvyšší hodnoty od poloviny září a při zohlednění vyplacené dividendy se pohybuje na úrovních vyšších než před rozhodným datem. Bez výraznějšího pohybu zůstaly tituly, kde probíhají nabídky převzetí – Zentivastagnovala, akcie ECMoslabily o 3 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX744,80863,20+15,89
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
28/11 Prodejce ojetých vozů vykázal za devět měsíců čistou ztrátu 8,1 milionu EUR. Tržby od začátku roku poklesly o 11 % na 312,2 milionu EUR. Původní cíl společnosti, kladný ukazatel EBITDA, nebude podle vedení letos naplněn. V samotném třetím čtvrtletí hospodařila firma s čistou ztrátou ve výši 0,2 milionu EUR.

ČEZ
24/11 Elektrárenská skupina zdraží od ledna příštího roku elektřinu pro domácnosti o 9,9 %. Konkurenční E.ON bude zvyšovat ceny o 16,4 %.
25/11 ČEZ byl díky závadě na generátoru nucen odpojit druhý blok elektrárny Temelín od sítě. Dodávky budou podle předpokladu obnoveny ve čtvrtek 27. 11. 2008.

ECM
26/11 Developer ECM za prvních devět měsíců vykázal čistou ztrátu ve výši 22,1 milionu EUR. Ztrátu firma dosáhla i na provozní úrovni, když prodělala 4,4 milionu EUR. Čisté výnosy z pronájmu se zvýšily meziročně o 32 % na 8,4 milionu EUR. V rámci úsporných opatření firma propustí pětinu zaměstnanců (25 ze 125 lidí).

Orco Property Group
27/11 Developer Orco za devět měsíců letošního roku hospodařil s čistou ztrátou 29,8 milionu EUR. Tržby dosáhly 225,6 milionu EUR a firma upravila výhled pro celý rok. Místo původních 343 milionů EUR plánuje utržit pouze 300 milionů EUR. Pro příští rok očekává tržby ve výši 277 milionů EUR. Vedení do listopadu úspěšně prodalo aktiva v hodnotě 157 milionů EUR z plánovaného objemu 200 milionů EUR. Pro rok 2009 firma plánuje úsporná opatření s cílem snížit provozní náklady o 25 %.

Pegas Nonwovens
27/11 Výrobce netkaných textilií hospodařil ve třetím čtvrtletí se ziskem 257 tisíc EUR. Na provozní úrovni EBIT dosáhla firma zisk 5,4 milionu EUR (-13,8 % y/y) při tržbách 35,4 milionu EUR (+18 % y/y). Na úrovni čistého zisku je výsledek ovlivněn kurzovou ztrátou ve výši 4,5 milionu EUR. Společnost snížila výhled zisku EBITDA pro rok 2008, když očekává růst proti předchozímu roku, nebude však vyšší jak původně plánovaných 5 %. Vedení plánuje vyplatit dividendu v minimálně stejné výši jako v loňském roce. 75 % produkce na rok 2009 má společnost již prodánu, vedení předpokládá, že nebude problém prodat celý objem plánované produkce.

Telefonica O2 ČR
28/11 ING zvyšuje doporučení pro akcie telekomunikační společnosti na „kupovat“ z původního „držet“. Cílová cena byla snížena na 488 Kč.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index, Pražská burza, PX

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Orco ještě má kam padat

25. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco ještě má kam padat

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nadále výrazně ztrácela. Index PX oslabil o 8,07 %. Pokles nebyl doprovázen výrazným objemem, investoři v negativní náladě již tak výrazně neprodávají... celý článek

Akcie: Banky přišly o desítky procent

19. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky přišly o desítky procent

Pražská burza minulý týden opět výrazněji ztrácela, když index PX oslabil o 9,34 %. Poklesy v jednotlivých dnech nebyly doprovázeny výraznějším objemem na rozdíl o předchozích období.... celý článek

Akcie: Praha se snad odrazila ode dna

11. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha se snad odrazila ode dna

Pražská burza v úvodu týdne navázala na růsty z předchozího týdne a rozšířila počet růstových seancí v řadě na pět. Během tohoto období index PX získal více jak 33 % a rázným způsobem... celý článek

Akcie: Po svátku je burza zase v zeleném

4. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po svátku je burza zase v zeleném

Pražská burza se v posledním týdnu, zkráceném díky státnímu svátku o jeden obchodní den, probrala z letargie a po delší době zažila nákupní atmosféru. Index PX začal posilovat a nakonec... celý článek

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

14. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

Pokud se předchozí propady na pražské burze označovaly za výrazné, tak v minulém týdnu byly extrémně výrazně. Index PX ztratil neuvěřitelných 26,25 %.

Partners Financial Services