Akcie: Banky přišly o desítky procent

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 19. 11. 2008
Akcie: Banky přišly o desítky procent
Pražská burza minulý týden opět výrazněji ztrácela, když index PX oslabil o 9,34 %. Poklesy v jednotlivých dnech nebyly doprovázeny výraznějším objemem na rozdíl o předchozích období. Trh se pohyboval hlavně v kontextu dění na světových trzích.

Na nejnižší hodnotu se minulý týden dostal pražský index PX ve čtvrtek, když oslabil o 6 % a spadnul pod hranici 800 bodů. Největší ztráty si připsaly finanční tituly.  Erste Bank ztratila silných 26 %. Komerční bankas volatilním průběhem oslabila o 14 %. Výrazněji pod hranici 100 Kč se s poklesem ceny ropy dostaly akcie NWR (-12,5 %). Poklesům dobře odolávaly akcie Pegasu (+8,9 %), u kterých byl vidět větší nákupní zájem. Po více jak 7 měsících se nad hranici 6 000 Kč dostaly akcie Philip Morris (+4,9%).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX893,70810,20-9,34
Klíčové události minulého týdne
  • CPI za říjen poklesl v meziročním porovnání na 6 %, zatímco očekáván byl pokles na hodnotu 6,2 %. Nejvýraznější zlevnění cen bylo zaznamenáno u pohonných hmot a automobilů (o 5,6 %). V meziměsíčním srovnání ceny stagnovaly.
  • Podle MPSV nezaměstnanost v říjnu klesla na 5,2 % z předchozích 5,3 %.
  • Hrubý domácí produkt za třetí čtvrtletí posílil o 4,7 %. Jedná se o výrazně vyšší údaj než se očekávalo (Reuters +3,8 %). ČSÚ nezveřejnil přesnější strukturu, celkové hodnocení je tak obtížnější, jelikož není známo, co za lepším výsledkem stálo.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
13/11 ČEZ hospodařil ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 12,3 miliardy Kč (+46 % y/y) a překonal tak o 1 miliardu průměrný odhad trhu. Provozní zisk před odpisy se zvýšil o 25 % na 68,8 miliardy Kč. Mírně za odhady zaostaly tržby společnosti, které vzrostly na 41,3 miliardy Kč. ČEZ si nadále udržuje vysokou efektivitu, když těží z vyšší výroby z jaderných zdrojů, které jsou podstatně levnější. Dobrým výsledkům pomohl i meziroční růst cen elektrické energie. ČEZ potvrdil výhled pro celý rok a potvrdil minimální dopady globální finanční krize.

ECM
13/11 ČNB souhlasila s nabídkou na dobrovolný odkup akcií ECM Real Estate Investment ze strany ECM Group, největšího akcionáře společnosti. Nabídka je za 303 Kč a bude platit do 12. 12. 2008. ECM Group má právo odstoupit od záměru, pokud se kurz dostane z pásma 224 Kč až 330 Kč.

Unipetrol
13/11 Unipetrol ve třetím čtvrtletí vydělal 557 milionů Kč čistého, provozní zisk EBIT dosáhnul 772 milionů Kč. Meziročně jsou údaje, po očištění o jednorázové vlivy z roku 2007, slabší kvůli horším makroekonomickým podmínkám. Nedařilo se hlavně rafinérskému segmentu, který skončil se ztrátou 61 milionů Kč. Tržby společnosti vzrostly nad odhady na 29,9 miliardy Kč.

Vienna Insurance Group
11/11 VIG ohlásil růst zisku před zdaněním za devět měsíců o 25,5 % na 406,78 milionů EUR. Hrubé předapsané pojistné vzrostlo na 6,02 miliardy EUR. Vedení potvrdilo výhled pro letošní rok na úrovni hrubého zisku 540 milionů EUR.

Zentiva
10/11 Čistý zisk ve třetím čtvrtletí vzrostl farmaceutické společnosti o 12 % na 259 milionů Kč. Výsledek zaostal za očekáváním (Reuters 314 milionů Kč) kvůli přecenění dluhu denominovaného v EUR, což je položka, která neovlivňuje přímo hospodaření. Provozní zisk dosáhl 804 milionů Kč, když se projevila opatření na zvýšení efektivnosti. Tržby poklesly o 5,2 % na 4,11 miliardy Kč. Vedení potvrdilo výhled na 20% růst srovnatelných tržeb a minimálně 15% provozní marži.

Očekávané události
  • 8/11 Maloobchodní tržby
  • 20/11 Výsledky NWR

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha se snad odrazila ode dna

11. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha se snad odrazila ode dna

Pražská burza v úvodu týdne navázala na růsty z předchozího týdne a rozšířila počet růstových seancí v řadě na pět. Během tohoto období index PX získal více jak 33 % a rázným způsobem... celý článek

Akcie: Po svátku je burza zase v zeleném

4. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po svátku je burza zase v zeleném

Pražská burza se v posledním týdnu, zkráceném díky státnímu svátku o jeden obchodní den, probrala z letargie a po delší době zažila nákupní atmosféru. Index PX začal posilovat a nakonec... celý článek

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

14. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

Pokud se předchozí propady na pražské burze označovaly za výrazné, tak v minulém týdnu byly extrémně výrazně. Index PX ztratil neuvěřitelných 26,25 %.

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

7. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

Pražská burza byla minulý týden velmi volatilní a mezi investory panovala nervózní atmosféra, která souvisela s pokračujícím vývojem finanční krize. Americká sněmovna reprezentantů... celý článek

Akcie: padaly banky i uhlí

30. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: padaly banky i uhlí

Po historickém růstu trhu na konci minulého týdne se na trh vrátila nervozita. Index PX se vrátil zpět pod hranici 1 300 bodů a ztratil 3,2 %. Nervozita souvisela s globálním vývojem,... celý článek

Partners Financial Services