Strategie pro růst akcií s velkou pravděpodobností zisku

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 19. 9. 2008 | 2 komentáře
Strategie pro růst akcií s velkou pravděpodobností zisku
Půjde akcie dolů, nahoru nebo do strany? U Bull Put spread vyděláme, když podkladové aktivum půjde nahoru i do strany. Opět si ukážeme jednoduchou strategii s velkou pravděpodobností úspěchu.

V minulém článku jsme popisovali strategii Bear Call spread. Strategie vydělala při pohybu akcie dolů nebo do strany. V dnešním pokračování navážeme strategií, která je založená na stejném principu, ale profituje při pohybu podkladového aktiva nahoru nebo do strany. Dnes se tedy budeme zabývat vertikálním spreadem, kterému se říká Bull Put spread.

akcie, dluhopis, Matrix – informace o obchodě z opčního software OptionVue

Matrix – informace o obchodě z opčního software OptionVue


akcie, dluhopis, Grafická analýza Bull Put spreadu

Grafická analýza Bull Put spreadu


akcie, dluhopis, Grafická analýza Bull Put spreadu

Grafická analýza Bull Put spreadu


akcie, dluhopis, Denní graf

Denní graf


Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit

Jak název napovídá, očekáváme u zvoleného podkladového aktiva pohyb nahoru (bull) a spread bude sestavený z put opcí. Zase kombinujeme koupené a prodané opce, v tomto případě put opce, se stejným expiračním měsícem a se stejným počtem kontraktů.

Podívejme se, jak je strategie sestavená. Provedeme prodej put opce na vyšším striku a koupíme put opci na nižším striku. U obou striků je stejný počet kontraktů.

Opční prémie je u put opce vyšší na striku 35 USD, který prodáváme a na nižším, kupovaném striku, je prémie nižší. Dostáváme tedy kreditní spread a kredit je náš maximální možný zisk. A protože se jedná o kreditní strategii, je zde požadavek brokera mít na účtu určité množství peněz. Všechny informace o sestaveném obchodu najdeme ve spodní části tabulky Matrix.

Jak sestavený obchod bude probíhat je názorně ukázané v grafické analýze. Na ose „X“ je cena podkladového aktiva, na ose „Y“ jsou nad tečkovanou čárou zisk a pod ní ztráta v USD.

Plná červená čára ukazuje situaci, kdy sestavený obchod budeme držet až do skončení platnosti opčních kontraktů, tj. 32 dní, do třetího pátku v září. Čárkovaná a tečkovaná čára představují teoretický průběh obchodu, podle toho, kolik dní od vstupu do pozice uplyne (v grafu vpravo nahoře vidíme T+0 dnů, T+16 dnů).

Jako příklad jsme zvolili opcena akciespolečnosti TIF. Z denního cenového grafu vidíme, že akcie má úroveň podpory na ceně 35 USD a pak se otáčí nahoru. Chceme tedy těžit spíše z pohybu do strany.

V obchodním programuMatrix si nastavíme oblast první standardní deviace (fialová barva). V tomto rozmezí by se cena akcieměla pohybovat s 68% pravděpodobností do vypršení platnosti kontraktů v září. Na rozhraní první a druhé standardní deviace umístíme spread. Nižší strike, kde opci vypisujeme, je zároveň náš bod pro ukončení obchodu v případě, že se cena otočí a začne klesat.

Do obchodu vstupujeme se třemi kontrakty, maximální zisk je 210 USD, pro vstup do obchodu potřebujeme mít na účtu 1 500 USD z důvodu marginu. V případě, že obchod půjde proti nám, ukončíme ho na ceně akcie 35 USD, kde je vypsaná put opce. Pro pohyb dolů máme tedy prostor 4 %.

Akcie šla nejprve ještě dolů, proti nám a pak se otočila nahoru. Protože od našeho vstupu do obchodu uplynulo už 15 dní, projevil se zde i časový úbytek hodnoty opcí. Když se podíváme na opční prémiinyní, hodnoty prodané a koupené opce jsou 0,08 a 0,05 USD. Před patnácti dny byly hodnoty 0,93 a 0,20 USD. Původní spread měl kredit 0,73 USD a ten současný má hodnotu 0,35 USD. Zisk z obchodu je 0,73-0,03 tj. 0,70 USD x 100 = 70 USD pro jeden opční kontrakt. Protože držíme tři kontrakty, zisk je 210 USD.

Po 15 dnech jsme docílili téměř maximálního zisku a obchod můžeme uzavřít nebo ho nechat dojít až do expirace. Rozhodli jsme se pro ukončení obchodu a vezme si náš zisk, který činí po zahrnutí makléřských poplatků 192 USD. Za patnáct dní jsme investice (1 500 USD marginu) zhodnotili o 12,8 %.

Shrnutí Bull Put spreadu

Názor na trh: býčí (bull) nebo od neutrálního k medvědímu
Maximální ztráta: rozdíl mezi striky – kredit (35-30)-0,73 tj. 4,27x100 tj. 427 USD/kontrakt
Maximální zisk: kredit (0,93-0,20) tj. 0,73x100 tj. 73 USD/kontrakt
Break even: vyšší strike minus net kredit (35 – 0,73 tj. 34,27)

Ve výpočtech jsme neuvažovali makléřské poplatky

Výhody:
Vyděláme, když cena půjde nahoru nebo do strany
Při porovnání s pouhým prodejem put opce je zde výrazně nižší marginový požadavek a opce je zajištěná
Velká pravděpodobnost, že obchod skončí ziskem (okolo 80 %)

Nevýhody:
Maximální ztráta je většinou větší než max. zisk.
Když akcie hodně roste, máme omezený zisk.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak vydělat, když cena akcie klesá nebo stagunuje

12. 9. 2008 | Josef Košťál | 1 komentář

Jak vydělat, když cena akcie klesá nebo stagunuje

Půjde akcie dolů, nahoru, nebo do strany? U jednoduché strategie Bear Call spread vyděláme, když podkladové aktivum půjde dolů i do strany. Ukážeme si strategii s dobrou pravděpodobností... celý článek

Kondor dává slušnou šanci na dobrý zisk

20. 6. 2008 | Josef Košťál | 7 komentářů

Kondor dává slušnou šanci na dobrý zisk

Jednou z neutrálních opčních strategií, kterou používají i hedgeové fondy, je strategie Iron Condor. Pro dosažení zisku není nutné správně odhadnout předpokládaný pohyb podkladového... celý článek

Dlouhodobé opce místo akcií? Ano, je to lacinější

13. 6. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Dlouhodobé opce místo akcií?  Ano, je to lacinější

S opcemi se nemusí obchodovat pouze v řádu dnů či týdnů. Někdy může být zajímavé koupit dlouhodobé opce, které vyprší za několik let. Špatná zpráva je, že se dají pořídit jen u malého... celý článek

Jak vydělat, když se trhy nehýbou

30. 5. 2008 | Josef Košťál | 5 komentářů

Jak vydělat, když se trhy nehýbou

Vydělávat se dá, i když se trhy nehýbou výrazně ani dolů, ani nahoru. Při použití opcí se hovoří o strategii „Kalendářní spread“. Jde v podstatě o využití různého tempa, kterým se mění... celý článek

Jak si snížit náklady na kupování opcí aneb začínáme se spready

23. 5. 2008 | Josef Košťál | 8 komentářů

Jak si snížit náklady na kupování opcí aneb začínáme se spready

Relativně komplikovaná, ale poměrně jistá možnost, jak vydělávat na růstu cen akcií, je opční strategie Bull Call Spread. Skládá se ze dvou opcí, které se zároveň navzájem jistí proti... celý článek

Partners Financial Services