Akcie: Cílové ceny českých akcií padají

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 29. 7. 2008
Celková změna indexu PX není stejně jako v minulém týdnu velká, jednotlivé seance však přinesly výrazně podstatnější změny. Příkladem může být středeční seance, kdy index PX posílil o více jak 2,5 %, den následující však své zisky rychle ztratil a oslabil o více než 2 %.
Akcie: Cílové ceny českých akcií padají

Kladné body k celkovému výsledku indexu PX za poslední týden nejvíce přidaly akcieErste Bank, které při volatilním obchodování posílily o téměř 9 %. Titul se v průběhu týdne pohyboval v širokém pásmu 910 Kč - 1 055 Kč. Po dobrých výsledcích se zpět nad hranici 500 Kč posunula Telefonica O2 (+3,9 %). Nad hranici 5000 Kč se dokázaly vrátit akcie tabákové společnosti Philip Morris (+10 %). S poklesem cen energií a ropy na světových trzích se nedařilo příliš ČEZu (-4,8 %). Pod upisovací cenu v Kč se dostaly akcieNWR (-3,7 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 424,201 433,70+0,67
Klíčové události minulého týdne
  • Guvernér Zdeněk Tůma uvedl, že pokud koruna zůstane na rekordních úrovních, může dojít na srpnovém zasedání ke snížení sazeb. Debata už není vedena o tom, zda sazby zvýšit či ponechat, ale aktuálně ČNBřeší, zda sazby ponechat či snížit. Na výroky guvernéra reagovala koruna oslabením a dostala se v závěru týdne až na 23,88 Kč/EUR.
  • Ministerstvo financí snížilo prognózu růstu HDP v letošním roce na 4,6 % z původních 4,9 %. Pro rok 2009 očekává růst 4,8 % místo původních 5,1 %. Růst inflaceočekává MF v letošním roce o 6,1 %, v roce 2009 čekají pokles na 2,9 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
21/7 Na základě již dříve uzavřené dohody a po schválení všech relevantních antimonopolních úřadů ČEZ společně s maďarským MOLem založil společný podnik CM European Power International. Základní kapitál činí 8,3 milionů EUR a oba partneři mají v podniku 50% podíl.

Erste Bank
24/7 Deutsche Bank zvyšuje doporučení pro rakouský bankovní ústav na "držet". Cílová cena byla zvýšena na 41 EUR.

Telefonica O2 ČR
24/7 Telefonica O2 ČR zveřejnila své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí. Čistý zisk vzrostl meziročně o více jak 30 % na 3,4 miliardy Kč, jádrový zisk OIBDA byl vyšší o 6,5 % a dosáhnul 7,6 miliardy Kč. Hodnoty jsou vyšší než průměrné očekávání trhu. Ve výsledcích se výrazně pozitivně odrazil prodej části portfolia nemovitostí, ze kterého firma zaúčtovala zisk 727 milionů Kč oproti původně plánovaným zhruba 400 milionům Kč. Celkové výnosy stagnovaly na úrovni 15,9 miliardy Kč. Vedení potvrdilo výhled pro letošní rok, když stále očekává růst výnosů o 2 až 4 % a růst ukazatele OIBDA o 0 až 2 %.

Orco Property Group
21/7 Po ING přistoupily k výrazně redukci cílové ceny u akcií Orco i analytici Erste Bank. Z původních 129 EUR byla cílová cena snížena na 48 EUR. Doporučení "kupovat" bylo potvrzeno.

Unipetrol
25/7 UBS v rámci úprav cílových cen středoevropských rafinérských firem snížila cílovou cenu i pro Unipetrol a to na 210 Kč.

Zentiva
22/7 PPF hodlá odvolat svoji dobrovolnou nabídku na převzetí akcií Zentiva po 950 Kč za akcii. Skupina PPF se nehodlá dle tiskového prohlášení zapojit do nabídkové války se Sanofi-Aventis.
22/7 Podle předběžných údajů zvýšila Zentiva v pololetí tržby o 32 %, které dosáhly za prvních 6 měsíců 8,9 miliardy Kč. Částkou 2,6 miliardy Kč se na nárůstu podílí konsolidace turecké dceřinné firmy. V samotném druhém kvartálu firma utržila 4,5 miliardy Kč. Na domácím trhu došlo k poklesu tržeb o 9 %, v Rumunsku o 33 %. Zahraniční tržby jsou částečně negativně ovlivněny přepočtem do korun kvůli posilování koruny.

Očekávané události
  • 30/7 Hospodářské výsledky - Erste Bank, CME

Spojené státy: Nasdaq nahoru, Dow Jones dolů

Na amerických trzích pokračuje v plném proudu výsledková sezóna. Již více jak polovina z titulů indexu S&P 500oznámila svá čísla a nejlépe z toho zatím vycházejí energetické firmy a technologický sektor.

Čtěte více.

Německo: Burza roste, podnikatelé se děsí budoucnosti

Německý akciový trhpokračoval v posilování z dvouletých minim a navázal tak na růst z minulého týdne. Index DAXposílil o 0,9 %, když se akciím dařilo hlavně v první polovině týdne. Čtvrteční pokles byl následně citelný, dosažené zisky se však smazat nepodařilo.

Čtěte více.

Maďarsko: Roste už tři týdny

Maďarské akcierostou již třetí týden v řadě. Index BUXposiloval ve čtyřech obchodních seancích a nijak výrazněji se ho nedotknul zhoršený světový sentiment v závěru týdne.

Čtěte více.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: podivuhodný středeční obrat

22. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: podivuhodný středeční obrat

Přestože týdenní změna indexu PX neimplikuje výrazné změny na trhu, skutečnost byla jiná. Týden byl ve znamení výrazných pohybů, když v úvodu týdne se index PX dostal pod hranici 1... celý článek

Akcie: tabák zabodoval

15. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: tabák zabodoval

Akcie na pražské burze přerušily sérii 5 týdnů, během kterých si index PX odepsal více jak 15 %. Návrat kupců byl v úvodu týdne patrný na akciích Komerční Banky, která v pondělí poskočila... celý článek

Akcie: České firmy padají a padají

8. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: České firmy padají a padají

Pražská burza klesla již pátý týden v řadě. Tentokrát si index PX odepsal 3,92 %. V pondělí byla zakončena první polovina roku, která přinesla propad hlavního indexu o 18,3 %, což je... celý článek

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

1. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

Pražská burza pokračovala ve svém propadu. Index PX klesal ve všech seancích v průběhu týdne a rozšířil tak počet záporných dní v řadě na osm. Celkově ztratil 5,2 procenta.

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

24. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.

Partners Financial Services