Akcie dál padají, benzin zdražuje. Korunu brání ČNB

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 3. 2022 | 1 komentář
Akcie dál padají, benzin zdražuje. Korunu brání ČNB

Zdroj: Shutterstock

Finanční trhy jsou dál otřesené z války na Ukrajině.

Hodně špatný den má za sebou pražská burza, její souhrnný index PX se dnes propadl téměř o šest procent a v režimu volného pádu jsou dál bankovní tituly. Akcie Erste i Komerční banky dnes padaly o více jak 11 %. Přidala se k nim i Pilulka, jejíž cena dnes spadla o víc než 12 %. Ale v červených číslech dnes v Praze bylo prakticky vše, včetně České zbrojovky, která ztratila téměř šest procent.

Na výrazně špatný den to dopoledne vypadalo i na západoevropských burzách, když například DAX v jednu chvíli hlásil propad kolem čtyř procent. Odpoledne denní pád zmírnil a den zakončil v minusu kolem 1,5 %. Od začátku roku akcie v Evropě přišly už zhruba o pětinu hodnoty.

Výrazně by oslabovala i koruna, kdyby neintervenovala Česká národní banka. Ta už v pátek zahájila prodej svých devizových rezerv, aby nedovolila koruně další oslabování, které by zvyšovalo inflační tlaky. „Obchodování s českou korunou mělo nejednoznačný trend. Dnes zažívala opět vyšší míru volatility, když se obchodovala v pásmu od 25,50 do 25,85 CZK/EUR,“ říká Martin Gürtler, ekonom Komerční banky.

Polský zlotý a maďarský forint ztratily oproti euru během dneška přibližně dvě procenta. Ruský rubl ztratil další zhruba pětinu, aktuálně se kurz pohybuje na úrovni 150 rublů za dolar. Rusko je podle ekonomů blízko bankrotu.

Ropa Brent, která je určující pro ceny benzinu a naftu u českých pump, začala den růstem nad hranici 130 dolarů za barel. Později její cena asi o 10 dolarů klesla, aby následně zase mírně začala růst.

„Obavy z předchozích dní umocnily zvěsti o tom, že USA uvažují o zákazu dovozu energií z Ruska. Obdobné výzvy už zaznívají také z některých evropských států. Západ Rusko sice odřízl od velké části devizových rezerv uložených u zahraničních bank, zároveň však posílá platby za dodávky energií, což účinek tohoto opatření významně limituje,“ říká Gürtler.

Každopádně ropa zůstává nejdražší od roku 2014. Ceny u českých čerpacích stanic už míří nad 45 korun za litr. Dopravci ze sdružení Česmad dnes vyzvali vládu, aby stát okamžitě zasáhl a určil maximální cenu paliv, případně aby snížil spotřební daň. Vláda má o možných opatřeních jednat ve středu.

Cena ropy Brent

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: komodity na Peníze.cz

Podobně jako ropa dnes na trzích skákala i cena plynu. Dopoledne se dostala až těsně pod hranici 350 eur za megawatthodinu, těsně před pátou odpolední byla pod úrovní 240 eur za MWh. Před ruskou agresí na Ukrajině jsme byli zhruba na 72 eurech a v říjnu, kdy v Česku padla Bohemia Energy, byl vrchol nad 130 eury. Cena elektřiny na burze v posledních dnech tak rychle jako plyn nahoru neletí, protože naopak výrazně zlevnily povolenky – až k hranici 60 eur za tunu CO2.

V postupném růstu pokračuje cena zlata. Ta se dnes poprvé od srpna 2020 dostala krátce nad hranici 2000 dolarů za troyskou unci. Kolem páté odpolední byla těsně pod ní a cena zlata rostla o zhruba procento. Cena bitcoinu dnes kolem páté odpoledne víceméně stagnuje kolem úrovně 39 tisíc dolarů.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services