Špetka akcií v portfoliu snižuje riziko

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 2. 7. 2008
Špetka akcií v portfoliu snižuje riziko
Obecně platí, že akcie jsou rizikovým produktem. Když se ale přimíchají do portfolia pouze v malé míře, jenom jako koření, snižují riziko dluhopisového portfolia.

Při sestavování portfolianení dobré vydat se pouze jednou cestou a vsadit pouze na jeden druh aktiv, a to ani v případě, že se jedná o konzervativní dluhopisy. Pokud totiž vsadíme pouze na dluhopisy, bereme na sebe rizika, kterým dluhopisy podléhají. To je zejména růst úrokových sazeb, který snižuje cenu dluhopisů na trhu.

Proto je vhodné i do velice konzervativních portfolií přimíchat trochu akcií. Je třeba zdůraznit slovo „trochu“, aby pořád platilo, že se jedná o konzervativní portfolio. Jakmile máme v portfoliu malé procento akcií, rozkládá se riziko mezi dvě aktiva: dluhopisy a akcie. V okamžiku, když se nedaří dluhopisům, je šance, že se bude dařit akciím a portfolio bude mít zajímavější výnosy. Samozřejmě se může stát, že se nedaří ani dluhopisům, ani akciím. V tom případě není pro naše portfolio záchrany a jeho hodnota klesne. Šance, že se nebude dařit ani jedné složce je menší než šance, že se nebude dařit pouze dluhopisům.

Velmi nízké riziko nabízí portfolio ve složení: 20 % akcie a 80 % dluhopisy. Jak se dařilo tomuto portfoliu v minulosti, ukazuje následující graf.

Výnos a riziko

Portfolio s 20 % v akciích má o jeden procentní bod vyšší výnos než čisté dluhopisové portfolio. Má ale zároveň nižší riziko. Údaje v grafu platí pro trh v USA a pro desetileté vládní dluhopisy. Vzhledem k dlouhé splatnosti jsou tyto dluhopisy rizikovější, než je obvyklé třeba v Česku. V tuzemsku je typické, že fondydrží dluhopisy s kratší dobou splatnosti. Ty jsou méně rizikové a potřebují tedy trochu méně „akciového koření“. Doporučený objem je 10 až 15 % akcií v portfoliu.

Fakt, že špetka akcií snižuje riziko a zvyšuje výnos portfolia, je vidět třeba na penzijních fondech. I penzijní fondy přimíchávají do portfolia akcie. Například penzijní fond ČSOB progresobsahuje zhruba 12 % akcií. Doplňuje tak své konzervativní dluhopisové portfolio. Akcie dávají portfoliu vyšší očekávaný výnos a přitom nezvyšují riziko.

Akcie prostě patří i do konzervativního portfolia. Jenom je potřeba dát pozor, aby jich nebylo moc.

Autor je analytik a lektor společnosti KFP.

Jak velký podíl vašeho portfolia tvoří akcie? Podělte se o zkušenost.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik peněz potřebujete, aby z vás byli rentiéři

23. 4. 2008 | Petr Syrový | 28 komentářů

Kolik peněz potřebujete, aby z vás byli rentiéři

Jak by mělo vypadat portfolio, z kterého se bude čerpat doživotní renta a kolik bude takové portfolio vynášet? Ukážeme vám, jak si takové portfolio sestavit.

Je správný čas akcie kupovat, nebo prodávat?

15. 2. 2008 | David Urbánek, Igor Bielik | 5 komentářů

Je správný čas akcie kupovat, nebo prodávat?

Nejhorší lednový výsledek od roku 1970 zaznamenaly indexy DJ EuroStoxx 50 i DAX. Lednový efekt se letos nekonal. Po poklesech musí řada investorů přehodnotit rizikovost svých portfolií. celý článek

V jakých portfoliích pojišťovny rozmnožují zlaťáky?

31. 8. 2005 | Simona Ely Plischke

V jakých portfoliích pojišťovny rozmnožují zlaťáky?

Na připisované podíly na zisku láká každý prodejce rezervotvorného pojištění. Mohou se pojišťovny mezi sebou ve výnosech výrazně lišit? Do čeho vybrané pojistné investují a jak by rády... celý článek

Splnilo naše neprodělečné portfolio očekávání?

23. 8. 2005 | Petr Syrový

Splnilo naše neprodělečné portfolio očekávání?

Před půl rokem jsme popisovali konzervativní portfolio, které neprodělá. Vyjádřili jsme přesvědčení, že i do budoucna bude vydělávat více než fond peněžního trhu a zároveň se "zaručí",... celý článek

Portfolio, které neprodělá

15. 2. 2005 | Petr Syrový | 1 komentář

Portfolio, které neprodělá

Nechce se vám s přebytečnými penězi do banky? Radši byste si sami chtěli sestavit portfolio, které by vyneslo více než fondy peněžního trhu a zároveň "zaručilo", že neproděláte? Máme... celý článek

Partners Financial Services