Technologické akcie v roce 2021 opět na vzestupu. Jaký je výhled?

FINMARKET | rubrika: BrandInsight | 6. 2. 2021
Ceny technologických akcií v posledním roce rostly – jak se zdá pandemie hraje technologickým firmám do karet. Jedním z důvodů je fakt, že je lidstvo momentálně vlivem sociální distance stále víc závislé právě na technologiích. Jaký bude další předpokládaný vývoj technologických akcií?
Technologické akcie v roce 2021 opět na vzestupu. Jaký je výhled?

Zdroj: eVisions

Technologická akcie je označení pro akcii kterékoli firmy v technologickém sektoru, od výrobců polovodičů po poskytovatele softwaru. Do technologického sektoru spadají společnosti, jež prodávají zboží nebo poskytují služby v elektronice, softwaru, počítačích, umělé inteligenci a dalších průmyslových odvětvích souvisejících s informačními technologiemi. Tento sektor zahrnuje společnosti, jako je Microsoft, Amazon či Apple – tedy firmy s největší tržní kapitalizací na světě.

Nejznámější technologičtí hráči

Mnoho z celosvětově nejziskovějších společností jsou právě technologické společnosti. Technologické akcie jsou tak často předním ukazatelem pro ekonomiku a akciový trh. Na trhu je například možné koupit akcie Amazonu, Facebooku či Alphabetu (Google).

Technologické akcie nabízejí investorům zajímavý zdroj příležitostí. Ve skutečnosti tento sektor v roce 2020 nabídl v porovnání s jinými tržními sektory vysoké výnosy. Vývoj cen akcií společností z technologického sektoru měří index Nasdaq 100, který je vedle indexů Dw Jones Industrial Average nebo Standard & Poor’s 500 jedním z důležitých ukazatelů akciového trhu ve Spojených státech. Na počátku roku 2021 byl vývoj cen pro technologický sektor rovněž pozitivní – index Nasdaq 100 v prvních dvou měsících letošního roku vzrostl přibližně o čtyři procenta. Mezi top technologické akcie patří:

Amazon.com: přední online prodejce a nejvýznamnější poskytovatel infrastruktury cloud computingu. Kromě toho, že je Amazon celosvětově jeden z největších online obchodních řetězců, stal se také lídrem v oblasti zařízení s chytrými reproduktory Alexa.

Nicméně Amazon se kromě jiného zaměřuje i na čistou technologii – a to ve svém rostoucím cloudovém podnikání Amazon Web Services. AWS dosáhly v roce 2017 tržeb přes 20 miliard dolarů, což z nich dělá největšího poskytovatele cloudových služeb, a nevykazovaly žádné známky toho, že by se jejich růst měl v blízké budoucnosti zpomalit.

Microsoft: dominantní softwarová společnost známá svým operačním systémem Windows PC a kancelářským softwarem pro zvýšení produktivity Office.

Microsoft si prošel několika úskalími – zejména v době, kdy tradiční počítače začaly být nahrazovány chytrými telefony a tablety. Nicméně během posledních několika let zpřístupnil Microsoft své produkty pro všechny platformy, intenzivně investoval do cloudu a začal úspěšně nabízet Office v rámci předplatného. Microsoft tedy i nadále profituje ze svých zavedených produktů a zároveň je nastaven na budoucí růst.

Apple: technologický výrobce chytrých zařízení, jako je iPhone, iPad a Mac, který disponuje širokou základnou loajálních zákazníků, což společnosti zajišťuje stálé zisky.

Co se podílu na trhu týče, není Apple dominantní, nicméně společnost ve srovnání se svými konkurenty prodává svá zařízení za trvale vysoké ceny – což jí značně hraje do karet.

Intel: jeden z největších výrobců polovodičových obvodů a dalších zařízení. Intel navrhuje a vyrábí nejen počítačové čipy, procesory a další interní počítačové součásti, ale také speciální čipy pro použití v oblasti umělé inteligence.

Prostor, ve kterém Intel působí, je rychle rostoucí oblast, což je částečně způsobeno hraním her a potřebou lepších a rychlejších procesorů pro podporu rozvinutějších funkcí, jako je virtuální realita apod.

Pro investory se mnohou akcie této společnosti jevit jako méně výnosné kvůli jejich nižšímu veřejnému profilu. Přesto lze očekávat jejich růst – a to díky propojení s dalšími hráči v oblasti technologií. Intel například poskytuje procesory pro přístroje iPhone společnosti Apple. Pokud toto partnerství potrvá i nadále, pak akcionáři mohou čekat akciový růst.

Alphabet: mateřská společnost gigantu Google, který působí v oblasti internetového vyhledávání, a populárního operačního systému Android pro smartphony.

Netflix: největší poskytovatel placených filmů a seriálů online. V oblasti online streamování videa každý rok investuje miliardy dolarů do obsahu tak, aby rozšiřoval svou neustále rostoucí základnu předplatitelů. Netflix má i nadále značný prostor pro růst, a to jak na domácím trhu, tak globálně.

Facebook: největší společnost v oblasti sociálních médií s více než dvěma miliardami aktivních uživatelů denně na platformách, jako je Facebook, Instagram, Messenger a WhatsApp.

Cisco Systems: dominantní poskytovatel síťových prvků a jedna z největších počítačových firem na světě.

Amazon, Facebook, Apple, Netflix a Alphabet (Google) jsou společnosti, které dominují v technologickém sektoru a jejich akcie za posledních několik let přinesly působivé výnosy.

Technologické akcie jsou zatím pořád na vzestupu a na základě posledních zpráv o výdělcích některých z největších jmen v technologickém sektoru lze soudit, že tento stoupavý trend bude pravděpodobně ještě nějakou dobu pokračovat.

Apple a Facebook poskočily o více než 4 procenta, zatímco Microsoft a Netflix získaly minimálně 2,5 procenta. Amazon vzrostl o 3,8 procenta.

Technologický sektor investorům nabízí příležitost investovat do zavedených společností, které nabízejí příjem ve formě dividend – tedy rozdělení části výnosů společnosti akcionářům. Samozřejmě, rychle se měnící povaha technologie ve skutečnosti naznačuje, že by se potenciální investoři měli spíš soustředit na solidní společnosti s dlouholetou tradicí, jejichž dividendy se každoročně zvyšují.

Peníze BrandInsight

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services