Nejlepší den od roku 1933. Akcie nakopl americký plán

jih, pk | rubrika: Aktuality | 25. 3. 2020 09:35 aktualizováno 25. 3. 2020 15:00 | 4 komentáře

Světové akcie mají za sebou nejzelenější den za poslední roky. Růstový impuls přišel ze Spojených států amerických, kde se politici dohodli na masivním balíku podpory pro tamní ekonomiku.

Dow Jonesův index tradičních amerických společností včera zažil největší jednodenní růst od roku 1933, když přidal 11,37 procenta. Širší index S&P 500 rostl o 9,38 procenta, což bylo nejvíce od října 2008. V růstu americkým akciím nezabránilo ani to, že se na Wall Street poprvé po 228 letech obchodovalo bez lidí.

Podobně dobře se včera dařilo i evropským akciím, když například panevropský index Stoxx Europe 600 zakončuje rostl o 8,4 procenta, tedy nejvýše od listopadu roku 2008.

Na včerejší růst amerických a evropských akcií dnes navázaly asijské trhy. Japonský Nikkei skončil růstem o osm procent, hlavní čínský akciový index přidal víc jak dvě procenta. A i evropské burzy zůstávají ve středu těsně po otevření v zelených číslech.

„Akcie po celém světě nyní žene vzhůru zejména balík rozpočtových opatření na podporu ekonomiky za takřka dva biliony dolarů. Na něm se dohodla americká administrativa v čele s ministrem financí Stevenem Mnuchinem s šéfem senátních demokratů Chuckem Schumerem,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund.

„Balík rozpočtových opatření by měl obsahovat miliardy na pomoc firmám a podnikům, ale i městům a jednotlivým státům USA, dále pak podpůrné finanční prostředky pro většinu řadových Američanů či výhodné půjčky a záchranné peníze pro malé a střední podniky, které jim mají pomoci udržet zaměstnanost. Součástí balíku by měla být tak rozšířená podpora v nezaměstnanosti nebo daňové odklady a řada dalších opaření,“ dodává Kovanda.

I když akcie mají za sebou pěkný den, stále samozřejmě zůstávají výrazně oslabené. Od půlky února, kdy byly na vrcholu, ztratily například indexy Dow Jones a německý DAX zhruba 30 procent hodnoty.

Koruna se v pondělí, kdy trhy naopak srazila dolů předchozí nedohoda amerických politiků, propadla k úrovni kurzu 28 korun za euro. Dnes je uklidnění na trzích vidět i na ní, česká měna se blíží k úrovni 27,5.

Kurz koruny k euru

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Mírně roste i cena ropy. Barel Brentu je nyní kolem 25 dolarů, což je nejnižší úroveň skoro za poslední dvě dekády.

Dařilo se také českému ministerstvu financí. Při dnešních aukcích prodalo státní dluhopisy za 53,4 miliardy korun, což je několikanásobně víc, než původně plánovalo (maximálně 12 miliard).

"Dnešní aukcí tak pokrylo ministerstvo zhruba třetinu svých výpůjčních potřeb pokud počítáme s deficitem státního rozpočtu ve výši 200 miliard korun. Za vysokým zájmem investorů stálo nedávné zlevnění státních dluhopisů a aktuální oznámení možných nákupů státních dluhopisů centrální bankou. Už jen to, že ČNB k takovému kroku může přistoupit, uklidnilo investory a naopak zesílilo poptávku po českých státních dluhopisech," uvedl

Poslanci včera schválili zvýšení deficitu státního rozpočtu z původně plánovaných 40 na 200 miliard korun. Ministyně financí Alena Schillerová uvedla, že deficit chce financovat především prodejem státních dluhopisů. Poslanci však odmítli projednat ve zrychlené formě novelu zákona o ČNB, která by rozšířila její možnosti nakupovat dluhopisy.

Čtěte víc: ČNB dostane novou možnost, jak pomoct vládě s krizí

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,305-0,02 Kč
Americký dolar23,413+0,01 Kč
Britská libra29,594+0,07 Kč
Švýcarský frank25,911+0,10 Kč
Turecká lira72,453-0,09 Kč

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burzy, investice, koronavir, koronavirus

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services