Nejdražší firma světa aneb jeden z mnoha paradoxů Číny

Petr Sklenář | rubrika: Sloupek | 10. 1. 2008 | 6 komentářů
Nejdražší firma světa aneb jeden z mnoha paradoxů Číny
Čínský petrochemický gigant PetroChina vede žebříček největších světových firem podle tržní kapitalizace. Reálně však na toto umístění nemá. Na vině je nafukující se čínská akciová bublina. Až splaskne, Čína i svět to ucítí.

Nejnovější žebříček poradenské společnosti Ernst&Young ukázal, že na konci loňského roku byl nejdražší firmou na světě petrochemický kolos PetroChina s tržní kapitalizací 724 miliard amerických dolarů. V průběhu roku ukazatel dokonce přesahoval i jeden bilion dolarů. Čínský gigant tak suveréně odsunul na druhé místo americký koncern Exxon Mobil  (512 miliard dolarů). Přitom americká firma byla dlouholetým šampiónem v této disciplině. Na první pohled se zdá, že americkou hegemonii na ekonomickém poli začíná všude střídat čínský drak. Ovšem realita je často složitější a někdy dokonce opačná, než by se na první pohled zdálo.

PetroChina vévodí této statistice jako gigant, vždyť měl loni kapitalizaci větší než dvě největší americké firmy (Exxon + GM) dohromady a podle agentury Bloomberg byl větší než celý ruský akciový trh. Navíc vývoj by naznačoval, že pozici čínské ropné firmy mohou ohrozit jenom další čínské firmy, kterých v loňském globálním žebříčku top 10 byla již čtveřice. Ovšem pokud se začneme dívat na základní ekonomické ukazatele těchto firem, obrázek se začne drolit.

Čínská ropná společnost měla tržby „jen“ 88 miliard dolarů a nevejde se ani do první padesátky světových firem. Zmíněný Exxon Mobile má tržby téměř čtyřikrát větší. Roční zisk čínského šampióna je 18 miliard dolarů,  Exxon vydělal 40 miliard. Tak proč má tedy PetroChina největší kapitalizaci?

V loňském roce byl klíčovou událostí v historii firmy emise jejích akcií na Šanghajské burze. Do té doby byla obchodována pouze v Hongkongu a New Yorku. A v tom je jádro pudla. Čínský akciový trh nejlépe charakterizuje přirovnání k Papinově hrnci. Čínská ekonomika roste, obyvatelé bohatnou a ke všemu čínská centrální banka pumpuje do ekonomiky velké množství peněz, aby udržela proexportní výhody podhodnoceného jüanu.

Zároveň Číňané nemohou investovat do akcií v zahraničí a zahraniční investoři nemohou na trhy v pevninské Číně. Tím vzniká ohromný tlak na poptávkové straně. Zatím systém přinášel pohádkové výnosy – asi 140 procent ročně, což je za dva roky výnos 480 procent. To láká další čínské „investory“. Systém tak spíše připomíná ruletu nebo pyramidové hry. Průměrná hodnota P/E (cena akcie/zisk na akcii) je na čínském trhu asi 60. Standardně se tento poměr pohybuje kolem hodnoty 16 až 18.

Čínská vláda byla zatím spokojená, protože drží většinové podíly ve firmách a tak se může zdát, že bohatne. Ovšem každá bublina má svůj strop a další vývoj má jenom dvě cesty. Buď čínská vláda uvolní jüan a odstraní regulaci na burze. V druhé variantě vše vyřeší vyšší inflace. V obou případech se ale zpomalí ekonomický růst a klesne cena akcií. Pravděpodobná je kombinace obojího. Rizikem nejen pro Činu a pro globální ekonomiku bude, když bublina praskne prudce současně u více ukazatelů (kurz, akcie, inflace). V takovém případě může být pád mnohem rychlejší, než dosavadní raketový růst.

 

Co si myslíte o investicích do čínských akcií? Jsou to perspektivní tituly?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 1. 2008 11:09, jannastas

Jak je vidět, nebyl jsi v indii ani v číně . Pokud přijedeš do čínského města po dvou letech tak je nepoznáš, pokud přijedeš po dvou letech do indického města tak tam najdeš tytéž krávy které se tam válely před dvěma lety. V článku se píše o přehřátí akciového trhu v číně.

Zobrazit celé vlákno

+73
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Noční můra jménem renminbi

28. 11. 2007 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Noční můra jménem renminbi

Čínské zboží zaplavuje Evropu, která se nemůže bránit levnému dovozu, jemuž pomáhá i oslabující kurz čínské měny vůči euru. Evropané proto tlačí Čínu, aby pád své měny zastavila. Marně.... celý článek

Dravé východoasijské trhy mají svá rizika

21. 11. 2007 | Petr Čermák

Dravé východoasijské trhy mají svá rizika

V Česku přibývá možností investování do asijských akcií. Jedná se o rizikovější investice s minimální doporučenou dobou investování na pět až sedm let. Odměnou mohou být vysoké zisky. celý článek

Čína zůstává americkou obchodní noční můrou

12. 10. 2007 | Jan Stuchlík

Čína zůstává americkou obchodní noční můrou

Americkým exportérům se daří. Se slabým dolarem v zádech letos nejspíš dokážou snížit gigantický obchodní deficit. V historických statistikách tak zůstane jako rekord všech dob zapsáno... celý článek

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Ve jménu křesťanského boha proti císaři

6. 8. 2007 | Michal Špaček

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Ve jménu křesťanského boha proti císaři

Vítězství Britů v první opiové válce zažehlo v čínské společnosti vlnu odboje proti slábnoucí čchingské dynastii. Během několika let Čínu rozvrátila občanská válka.

Partners Financial Services