Akcie: Americké investory nižší sazby neuklidnily

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 18. 12. 2007
Pražská burza v úvodu týdne navázala na růstové seance ze závěru minulého týdne. Pozitivní sentiment však nevydržel moc dlouho a akcie v druhé polovině týdne převážně oslabovaly. Index PX ztratil přes dvě procenta.
Akcie: Americké investory nižší sazby neuklidnily
Jízdu jako na horské dráze zažila pražská burza ve středu. V úvodu obchodování výrazně ztrácela po negativním obchodování v USA kvůli rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb. Odpoledne nastal obrat po prohlášení světových centrálních bank o podpoře likvidity pro bankovní sektor a index zavíral nakonec v plusu. Ve čtvrtek optimismus vyprchal a index výrazně ztrácel. Pod 8 000 Kč se dostaly akcie Philip Morris (-7,5 %). Na takto nízkých úrovních se naposledy obchodovaly v polovině roku 2002. Volatilní obchodování předváděla nadále Erste Bank (-6 %). Odolávat negativnímu sentimentu se částečně dařilo Unipetrolu (+0,75 %) a Telefonice (+0,2 %).
Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX 1 842,7 1 804,3 -2,08

Klíčové události minulého týdne

  • Index spotřebitelských cen se v meziročním porovnání zvýšil na 5 % z říjnových 4 %. Jedná se tak o největší meziroční nárůst od srpna 2001. Nejvíce se na zvyšování inflace podílí růst cen potravin a pohonných hmot. Ačkoliv spotřebitelské ceny vzrostly na rekordní hodnoty, je zřejmé, že další  zdražování na sebe nenechá dlouho čekat.
  • Míra nezaměstnanosti poklesla meziměsíčně o 0,2 % na hodnotu 5,6 %, jedná se tak o nejvýraznější meziměsíční pokles od roku 1991. Hlavními příčinami poklesu nezaměstnanosti je stále silný ekonomický růst a také zvyšující se kvalifikace uchazečů o práci.
  • Meziroční index průmyslové produkce v říjnu byl 108,4 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů činil index 106,6 %.


Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
12/12 Skupina AAA Auto otevřela v tomto týdnu již sedmou pobočku v Maďarsku. Pobočka se nachází v druhém největším městě Debrecen a po plném spuštění na jaře 2008 by se měla stát i druhou největší. V první fázi zde bude probíhat pouze výkup vozů.
Erste Bank
14/12 Lehman Brothers začal nově pokrývat akcie rakouské banky. Úvodní doporučení bylo stanoveno na stupni „overweight“ s cílovou cenou 66 EUR. Dle analytiků LB mají rakouské banky dobrou pozici a nabízejí strukturálně vyvážený růst i v období cyklických poklesů.
Orco Property Group
14/12 HSBC zvýšila doporuření pro developerskou firmu na investiční stupeň „neutral“ z původního „underweight“.
Telefonica O2 ČR
11/12 Raiffeisenbank zvýšila investiční doporučení pro telekomunikační společnost na „kupovat“ z předchozího „držet“. Cílová cena byla změněna na 630 Kč z původních 613 Kč. Banka díky snížení firemních daní a nižším očekávaným investičním nákladům zvýšila pravděpodobnost mimořádné dividendy v příštích letech. Vyplacení větší hotovosti akcionářům by pro poměrně málo zadluženou Telefonicu nebyl problém.
Unipetrol
14/12 Česká rafinérská, z 51,2 % ovládána holdingem Unipetrol, vyplatí z loňského zisku 130 milionů Kč na dividendách. Došlo k navýšení investičního plánu a investice v příštích dvou letech budou dosahovat 358 milionů Kč.
Zentiva
12/12 Vedení farmaceutické firmy neočekává, že by vydalo profit warning k výsledkům hospodaření za čtvrté čtvrtletí. Vedení firmy nemá momentálně náznaky fundamentálních informací, které by k tomuto kroku vedly.

Očekávané události

  • 17/12 Maloobchodní tržby
  • 19/12 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb

 

USA

Americké trhy zažily bohatý týden na důležité události. Snížení úrokových sazeb o 0,25 %, plán světových centrálních bank na podporu likvidity a důležitá data o inflaci. Informace investory příliš nepotěšily a indexy ztrácely. Dow Jones oslabil o 2,1 %, technologický Nasdaq zavíral slabší o 2,6 %. Největší propad přišel v úterý po snížení sazeb o 0,25 %, když investoři čekali razantnější zásah. Chvilka optimismu zavládla po středečním prohlášení světových centrálních bank o podpoře likvidity. V pátek však opět převládla negativní nálada díky číslům o růstu spotřebitelských cen, které limitují další pohyb sazeb. Přes 10 % ztratily akcie Citigroup a opět se přiblížily hranici 30 USD. Výrazněji proti trhu šly akcie ATandT (+7,5 %), když vedení schválilo vyšší dividendu a zpětný odkup akcií.


Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ 13 626 13 340 -2,1
Nasdaq 2 706 2 636 -2,6
S&P 500 1 505 1 468 -2,5

Klíčové události minulého týdne

  • FED snížil základní úrokovou sazbu o 0,25 % na 4,25 %. Diskontní sazba byla snížena rovněž o 0,25 %.
  • Maloobchodní tržby v listopadu stouply o 1,2 %, což bylo výrazně více než se očekávalo.
  • Ceny výrobců díky růstu cen energií výrazně vzrostly. V listopadu byly vyšší o 3,2 %, což je největší nárůst za 34 let.
  • Spotřebitelské ceny vzrostly v listopadu meziměsíčně o 0,8 %. Po vyloučení cen potravin a energií byl růst o 0,3 %. Roční hodnota jádrového indexu je vyšší o 2,3 %.


Vývoj titulů na amerických trzích

10/12 Největší výrobce čipů do mobilních telefonů, Texas Instruments oznámil, že očekává růst tržeb ve čtvrtém čtvrtletí minimálně o 3,5 miliardy USD a zvýšil tak dřívější projekci. Tržby by mohly vzrůst až na 3,66 miliardy USD oproti původním odhadům, které se pohybovaly mezi 3,4 až 3,68 miliardy USD. Podle viceprezidenta Rona Slaymakera mají prodejci čipů nízké zásoby a objednávky tak zůstávají solidní. Společnost zároveň zvýšila dolní projekci svého zisku. Bez zahrnutí některých položek by měl zisk dosáhnout 50 až 54c na akcii. Analytici očekávali zisk 51c/a z tržbami kolem 3,56 miliardy USD.
10/12 Akcie největšího řetězce kaváren na světě, Starbucks Corp. byly sníženy na "neutral" z "buy" u Goldman Sachs kvůli obavám z poptávky v US a konkurence na tamějším trhu. Broker snížil cílovou cenu pro titul na 26 USD z původních 27 USD/a.
10/12 Americká telekomunikační společnost ATandT Inc. oznámila, že zvýši svoji čtvrtletní dividendu o 12,7 % na 40c/a. Dividenda bude vyplacena 1. února 2008 a poslední den obchodování s právem na dividendu je stanoven na 7. ledna 2008. Kromě toho společnost schválila plán na zpětný odkup akcií, v objemu 400 milionů  kusů, což je při aktuální ceně zhruba 15,2 miliardy USD.
11/12 Největší evropský výrobce polovodičů STMicroelectronics NV se dohodl na koupi Genesis Microchip Inc. za 336 milionů USD, aby zvýšil svojí přítomnost na trhu s digitální televizí. Akcionáři Genesisu obdrží 8,65 USD/a, což je o 60 % více než byla včerejší zavírací cena 5,40 USD/a. Jedná se o první akvizici STMicroelectronics od roku 2004. Společnost použije na uhrazení akvizice část ze své hotovosti, v hodnotě 3,3 miliardy USD. Genesis je největším světovým výrobce čipů do LCD monitorů a ovladačů pro digitální TV.
12/12 Výkonný šéf Bank of America, Ken Lewis oznámil, že banka bude muset odepsat větší část ze svých investic spojených s dluhovými nástroji CDO. V závislosti na současných podmínkách očekává banka větší odpisy než původně reportovala, zhruba kolem 3 miliard USD. Přesto Lewis oznámil, že společnost ve čtvrtém čtvrtletí vykáže zisk.
12/12 Výrobce kancelářských produktů 3M Co. očekává, že v příštím roce poroste zisk na akcii (EPS) o 10 %, podpořen vyššími tržbami, zejména ze zahraničních operací a příznivého měnového kurzu. Zisk by se tak mohl pohybovat kolem 5,47 USD/a, což je více než očekávali analytici s 5,43 USD.
13/12  Investiční banka Lehman Brothers Holdings Inc. vykázala za čtvrté čtvrtletí menší pokles zisku než čekal trh. Čistý zisk poklesl o 12 % na 886 milionů USD (1,54 USD na akcii) z předchozí 1 miliardy USD za stejné období o rok dříve. Analytici v průměru očekávali zisk 1,44 USD na akcii. Celoroční zisk dosáhl 4,2 miliardy USD, podpořen především díky obchodování s akciemi a poplatků z poradenství při fúzích. Společnost připustila, že odpisy špatných investic budou pokračovat v roce 2008.

Očekávané události

  • 20/12 HDP za třetí čtvrtletí konečná hodnota
  • 20/12 Předstihové ukazatele

 

Německo

Německý akciový trh nereagoval tak dramatických způsobem na důležité informace ze zámoří, ztrát se však rovněž nevyvaroval. Hlavní index DAX oslabil o 0,6 %. V úvodu týdne index po více jak měsíci zavíral nad hranicí 8 000 bodů a podařilo se mu to celkem třikrát. Negativním tendencím nedokázal trh odolat hlavně ve čtvrtek, když ztratil necelá 2 %. Týdenní zisk u 12 titulů ze 30 není za daných okolností však špatný výsledek. S novým doporučením v zádech se dařilo akciím Adidasu (+4 %). O více než 2 % posílily i akcie Deutsche Postbank poté, co divize DHL získala nový kontrakt. Po doporučení „underweight“ od Morgan Stanley ztrácely akcie Continentalu (-4,2 %). Přes 4 % ztratila další společnost z automobilového průmyslu a to konkrétně Daimler.


Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX 7 870 7 994 +1,6

Klíčové události minulého týdnu

  • Index očekáváni investorů ZEW v prosinci prudce oslabil na -37,2 %. Index tak prohloubil 15leté minimum z předchozího měsíce.
  • Průmyslová produkce v eurozoně v říjnu meziměsíčně vzrostla o 0,4 %. Meziročně je ukazatel vyšší o 3,8 %.
  • Konečné údaje spotřebitelských cen za listopad ukazují meziměsíční růst o 0,5 %. Roční míra inflace dosahuje 3,1 %. Roční údaj je tak poprvé od roku 1994 vyšší než 3 %. Hlavní zásluhu na růstu cen mají potraviny a ceny energií.


Vývoj titulů na německém trhu

10/12 Bezpoplatkové bankovnictví pomohlo Commerzbank AG, druhé největší německé bance, v letošním roce zvýšit počet zákazníků o 650 000. Podle prohlášení člena představenstva Achima Kassowa banka očekává, že v příštím roce vzroste počet jejích klientů o 400 000 na 5,4 milionů a v roce 2009 dosáhne 5,9 milionů.
10/12  Munich Re, druhá největší zajišťovna na světě, kupuje 65% podíl v jihokorejské Daum Direct Auto Insurance Co. a vstupuje tak na tamní trh.
10/12 Společnost Balda AG, největší výrobce krytů na mobilní telefony, oznámila navýšení kapitálu upsáním akcií v hodnotě 68 milionů EUR. Firma nabídne akcie stávajícím akcionářům za 10 EUR za akcii, nabídka byla časově omezená do poledne 17. prosince.
11/12 Lehman Brothers začal pokrývat druhého největšího výrobce sportovního oblečení, Adidas AG, doporučením "overweight." Broker se domnívá, že firma by měla v příštím roce těžit z vývoje na rozvíjejících se trzích a stanovil cílovou cenu 53 EUR/a.
12/12 Credit Suisse Group snižuje svoje doporučení pro akcie SAP, největšího výrobce business warehouse na světě, z původního "outperform" na "underperform". Broker se obává, že firmu příští rok postihnou klesající tržby a bude muset snížit své marže.
12/12 Deutsche Post, největší evropská poštovní společnost, získala prostřednictvím své divize DHL kontrakt za 200 milionů EUR od společnosti MFI. MFI je největší prodejce nábytku ve Velké Británii.
14/12 Deutsche Lufthansa se dohodla na koupi 19% podílu v americkém nízkonákladovém dopravci JetBlue Airways. Německý přepravce získal podíl za 300 milionů USD. Finanční prostředky za nově vydané akcie budou významnou injekcí pro přepravce, který se pohybuje v červených číslech. Obě společnosti chtějí spolupracovat na dopravě přes Atlantik.

Očekávané události

  • 19/12 Index PPI

 

Maďarsko

Maďarská burza vzdorovala negativní náladě na hlavních světových trzích, když nezaznamenala žádnou výraznější reakci na dění kolem úrokových sazeb v USA. Index BUX posílil o 0,7 % a drží si tak zisky, které získával od konce listopadu. Od hranice 1 500 HUF se dále vzdaluje FHB Bank (+6,3 %). Díky pozitivnímu očekávání budoucího hospodaření posílil Synergon (+4,5 %).


Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX 26 430 26 619 +0,7

Klíčové události minulého týdne

  • Kvůli vysokým cenám potravin a ropy maďarská inflace v průběhu listopadu zrychlila. Spotřebitelské ceny jsou v meziročním porovnání vyšší o 7,1 %. Meziměsíčně jsou vyšší o 0,6 %.
  • Konečná hodnota průmyslové produkce v říjnu dosáhla meziročního růstu o 5,9 %, čímž se potvrdil původní odhad.


Vývoj titulů na maďarském trhu

10/12 Analytici UBS zvýšili doporučení na „neutral“ z původního „sell“. Cílová cena byla upravena na 42 400 HUF. UBS předpokládá, že Richter získá větší tržní podíl díky akvizicím polské Polpharmy a ruské OAO Akrihin.
11/12 Allami Nyomda, tiskařská společnost vyrábějící  rovněž pro maďarské občany identifikační karty a hlasovací lístky, vyhrála kontrakt na tisk známek pro celní úřad. Roční hodnota kontraktu by měla dosahovat částky 1,8 miliardy HUF.
11/12 Raiffeisenbank snížila cílovou cenu pro Magyar Telekom na 991 HUF.
11/12 Raiffeisenbank zvýšila cílovou cenu pro OTP Bank na 11 870 HUF. Vedení maďarské banky chce do roku 2010 dosáhnout zisku před zdaněním ve výši 2 miliardy EUR, což je dle RB možné pouze za předpokladu nějaké další velké akvizice.
12/12 Synergon, maďarský největší výrobce software, odhaduje pro příští rok provozní zisk nejméně ve výši 1 miliardy HUF.

Očekávané události

  • 17/12 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
  • 21/12 Maloobchodní tržby

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:
 

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Amerika zase přidává plyn

11. 12. 2007 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Amerika zase přidává plyn

Pražská burza vstoupila do posledního měsíce letošního roku výrazným růstem. Index PX za týden posílil o 3,87 % a akcie se tak částečně vzpamatovaly z propadů z minulých týdnů.

Akcie: Německo i Amerika na růstové vlně

4. 12. 2007 | Pavel Slavík | 2 komentáře

Akcie: Německo i Amerika na růstové vlně

Pražská burza přerušila sérii čtyř klesajících týdnů v řadě. Index PX v pátek zavíral na 1 774,10 bodech, což znamená lehké posílení o 0,35 %.

Akcie: Americký černý týden

27. 11. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Americký černý týden

Pražská burza se v tomto týdnu podívala na nejnižší úrovně za poslední tři měsíce. Index PX po více jak dvouprocentním poklesu z minulého týdne oslabil o dalších téměř 1,5 procenta. celý článek

Akcie: Německo padá už tři týdny v řadě

20. 11. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Německo padá už tři týdny v řadě

Pražská burza byla nadále pod tlakem. Index PX oslabil o více jak 2 procenta a zavíral na 1 793,8 bodech. Celkově se jednalo o třetí týdenní pokles v řadě.

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

13. 11. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

Pražská burza se dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 4 % a zavíral na hodnotě 1 832,1 bodů. V průběhu minulého týdne třikrát oslabil o více než 1 %, růst zaznamenal index pouze... celý článek

Partners Financial Services