Koruna maže investorům zisky

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 10. 1. 2018 | 2 komentáře
Tvrzení z titulku je poněkud zavádějící. Posilování kurzu koruny totiž není prosincová novinka, vůči takovému dolaru roste celý rok. A nejednomu investorovi tak maže zisky ze zahraničních investic.
Koruna maže investorům zisky

Z domova

Ekonomické poučky říkají, že když ekonomika klesá, deficit státního rozpočtu ji pomůže rozhýbat. A rozhýbaná ekonomika pak naopak pomůže rozpočtu. Naše ekonomika roste skoro o pět procent, nezaměstnanost je extrémně nízko (pod třemi procenty) a nominální mzdy rostou meziročně o sedm pročet, bychom čekali přebytkový rozpočet. A nedočkali bychom se: parlament nám schválil na rok 2018 rozpočet vpředu s minusem. Ale kdy jindy, když ne teď už by měl být státní rozpočet v plusu?

Centrální banka ovšem soustavně upozorňuje, že ekonomika roste nad svůj potenciál. Aby trochu ztišili nadšení investorů a dlužníků, bankéři (pan Hampl a pan Benda) několikrát hlasitěji naznačili, že by se záhy mohla znovu zvednout základní úroková sazba. Nakonec ale na zasedání bankovní rady těsně před svátky převládl názor, že růst mezd o sedm procent není až tak inflační. Takřka s jistotou ale můžeme očekávat, zvyšování sazeb na 0,75 procenta na začátku února.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Jak moc zreformuje Trumpova reforma daně?

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila sazbu do pásma mezi 1,25 až 1,50 procenta a potvrdila dobrou kondici tamější ekonomiky. Její evropská kolegyně je pesimističtější a nechce rozjíždějící se eurozónu ničím ohrozit. Nechala proto depozitní sazbu na úrovni -0,4 procenta. Hlavním znakem oživení v Evropě je pokles nezaměstnanosti, která je teď celkově kolem osmi procent.

Dárek pod stromeček dostal americký prezident Donald Trump. Oběma komorami parlamentu prošla daňová reforma, která by měla postupně snížit korporátní daně z 35 na 20 procent. To by mělo pomoci nejen firemním ziskům, ale i cenám akcií. Radost z tohoto kroku trochu tlumí analytici, kteří odhadují, že kvůli nejrůznějším výjimkám je nynější efektivní daňová sazba ve skutečnosti nikoli 35, ale jen nějakých 22 procent.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Výnosy amerických a českých dluhopisů pokračovaly v cestě nahoru. Růst výnosů znamená pokles cen, což rozhodně netěší investory, kteří dluhopisy nakoupili jako bezpečné parkovací místo pro peníze. Obecně jsou ale výnosy dál velice nízko, v roce 2018 se očekává jejich další posun výš.

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

Rok 2018 byl opět rokem amerických akcií. Jejich zhodnocení dosáhlo úctyhodných dvaceti procent a to bez větších výkyvů. Evropské akcie se byly opět méně výnosné a kolísání jejich cen bylo mnohem vyšší. Dobře se vedlo i nerozvinutým trhům, které těží z oslabování dolaru a všeobecného růstu. Smutný je pohled na index státních dluhopisů, který od roku 2016 jen a pouze klesá.

Kurz koruny k dolaru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Výnosy českých investorů dostaly dvojitý zásah. Buď je netěšily dluhopisy, ty v období rostoucích sazeb trpí, a/nebo jim zisky ohryzával rostoucí kurz koruny. Oproti euru posílila skoro o šest procent a proti dolaru přes osmnáct procent. Toto je sice velice příjemné z hlediska koupěschopnosti obyvatelstva a pro importéry, pro investory investující v zahraničí představuje silnější koruna pokles hodnoty jejich cizoměnových aktiv. Posílení koruny o šest, respektive 18 procent jim takřka úplně vymazalo zisky zahraničních akciových trhů.

Optikou finančních indexů

Trh

Prosinec

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+1,3 %

+20,1 %

+20,1 %

S&P 500 (USA)

+1,0 %

+19,4 %

+19,4 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

-1,8 %

+6,5 %

+6,5 %

CECE EUR (střední Evropa)

+2,3 %

+28,5 %

+28,5 %

MSCI rozvíjející se trhy

+3,4 %

+34,3 %

+34,3 %

Index českých státních dluhopisů

+0,0 %

-4,9 %

-4,9 %

Ropa WTI

+5,3 %

+12,5 %

+12,5 %

FX CZK/EUR

-0,2 %

+5,5 %

+5,5 %

Tabulka potvrzuje skvostný rok v USA a pokles cen dluhopisů. Bez povšimnutí asi nebude hezký nárůst hodnoty akcií ve střední Evropě. Pro místní investory bylo nemilé posilování koruny.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Je to na centrálních bankách. Jako vždycky

V roce 2018 nečekám žádný pozitivní obrat u dluhopisů a obecně konzervativních investic. Sice pomalu porostou výnosy, na druhou stranu to bude znamenat pokles jejich cen. Od České národní banky čekám dvojí zvýšení sazeb až na úroveň jednoho procenta. Silně rostoucí česká ekonomika a inflace nad cílem ČNB určitě neospravedlňují výnos desetiletého státního dluhopisu na úrovni 1,83 procenta.

Koruna bude i nadále posilovat, především vůči euru. Vývoj vůči dolaru je ale otázka, primárně bude záležet na politice Evropské centrální banky, která by mohla v září ukončit měnovou expanzi a podpořit tím euro a to opět na úkor dolaru. V souladu s eurem se pak bude chovat i česká koruna.

Akciové trhy mají za sebou několikaletý růst, ale na druhou stranu jsou světové ekonomiky teprve na začátku větší expanze, a proto nehrozí nějaký silnější výkyv směrem dolů. Především bude ale zase záležet na chování centrálních bank a pohybu měnových kurzů, které můžou některé výnosy znásobit či vynulovat (viz výkonnost amerických akcií v české koruně). Pro mě zůstávají jako preferované aktivum akcie, především v porovnání s dluhopisy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services