Akciím na pražské burze se znovu dařilo

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 8. 2. 2011
Akciím na pražské burze se znovu dařilo
V minulém týdnu se akciím na pražské burze opět dařilo. Nejvíce si polepšily tituly bankovního sektoru - Erste Bank a Komerční banka. Naopak neúspěch zaznamenala mediální společnost CME.

Minulý týden byl pro pražskou burzu opět pozitivní, především závěr týdne byl však ve znamení výraznější volatility, když domácí trh příliš nereflektoval dění na okolních trzích a celkový sentiment. Ve čtvrtek při poklidném mírně kladném obchodování v Evropě náš index oslabil o více jak 1%, v pátek naopak při podobné situaci na okolních trzích silně posílil o 1,7%. Celková týdenní statistika vykazuje zisk indexu PX ve výši 2,27%. Dařilo se Erste Bank, která si připsala 4,5% a vrátila se zpět nad hladinu 900 Kč. Komerční banka si připsala 1,3%. ČEZ z hranice 845 Kč vyklesal ve čtvrtek až pod 820 Kč. V pátek mu pomohlo nové doporučení od UBS a titul nakonec zakončil týden s mírným plusem (+1,1%). V růstu pokračovaly akcie AAA Auto (+2%), když firma reportovala silné lednové prodeje. Dařilo se i další malé emisi, když si Orco po prodeji berlínského projektu připsalo téměř 7%. Volatelní obchodování bylo vidět u mediální CME, která se z propadů zatím výrazněji nevzpamatovala (-2,4%).

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 226,901 254,70+ 2,27

Klíčové události minulého týdne

  • Bankovní rada ČNB ponechala dle očekávání sazby na rekordně nízké úrovni. Hlasování však již nebylo tak jednoznačné a výsledek byl 4:3. Podle guvernéra Singera se proinflační rizika oproti prosinci zvýšila. CNB oznámila rovněž svoji novou předpověď pro růst HDP. Pro rok 2010 došlo ke zpřesnění na růst o 2,4% místo původních 2,3%. Pro letošní rok očekává ČNB růst o 1,6% místo původních 1,2%. Pro rok 2012 růst o 3%.
  • Od 1.2.2011 vstoupilo v platnost rozhodnutí BCPP o prodloužení obchodních hodin o 20 minut. Kontinuální režim (KOBOS) i SPAD tedy končil své obchodování v 16:20. V čase od 16:20 do 16:27 probíhala závěrečná aukce.

Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
3/2 Prodeje ojetých automobilů ve společnosti AAA Auto v lednu vyskočily o více jak 20% na 3185 prodaných vozů. Meziměsíčně se jednalo o nárůst o 13%.

ČEZ
3/2 Mluvčí turecké společnosti Akenerji, ve které drží podíl ČEZ, se vyjádřila ke spekulacím ohledně záměru ČEZu prodat svá turecká aktiva. Mluvčí řekla, že žádné oznámení nebylo učiněno žádné rozhodnutí v této oblasti nepadlo. ČEZ spekulace o prodeji nekomentoval.
4/2 UBS obnovila pokrývání akcií ČEZu s cílovou cenou 1030 Kč a doporučením „koupit“. Při negativním scénáři, ve kterém UBS počítá s nutností nákupu celého objemu emisních povolenek od roku 2013, vychází cílová cena na 906 Kč. UBS tvrdí, že je ČEZ aktuálně podhodnocen ve srovnání konkurenčních RWE či E.ON.

CME
3/2 Goldman Sachs snížil cílovou cenu pro mediální společnost na 21,60 USD z původních 23,90 USD. Doporučení zůstalo na stupni „neutral“.

Erste Bank
1/2 Česká spořitelna, dceřiná firma Erste Bank, oznámila nárůst prodejů hypoték za rok 2010 o 8% na 16 mld. Kč. Počet poskytnutých hypoték vzrostl o 13% na více jak 11 tis. nově poskytnutých úvěrů.

Fortuna
4/2 Unicredit zahájila pokrývání sázkové společnosti Fortuna s úvodním doporučením „koupit“ a cílovou cenou 126 Kč.

Kit Digital
31/1 Kit Digital koupila tři firmy za celkem 77,2 mil. USD se záměrem dále posílit tržní pozici v oblasti internetového videa. Firma vydá na úhradu kupní ceny 4,61 mil. Nových akcií, v hotovosti bude zaplaceno necelých 15 mil. USD. Společnost nadále disponuje hotovostí ve výši 115 mil. USD pro další akvizice.

New World Resources
31/1 Komerční banka snížila doporučení pro NWR na „držet“ z původního „koupit“. Cílová cena byla upravena na 305 Kč z původních 320 Kč.

Orco Properte Group
1/2 Orco prodalo prostřednictvím dceřiné společnosti Orco Germany podíl na projektu v Berlíně za 119 mil. EUR.

Telefonica O2 ČR
2/2 HSBC potvrdila doporučení pro akcie telekomunikační společnosti na stupni „overweight“. Cílová cena byla snížena z 510 Kč na 450 Kč.

Unipetrol
4/2 Unipetrol ukončil výjimečný stav u čpavku a močoviny ve dceřiné firmě Unipetrol RPA, který trval od 30.12.2010. Porucha na jednotce čpavku byla odstraněna a produkce byla obnovena dle plánované kapacity.

Očekávané události

  • 7/2 Průmysl, maloobchodní tržby
  • 8/2 Nezaměstnanost
  • 9/2 Inflace
  • 10/2 Unipetrol – výsledky za 4Q

Komentář připravila Fio banka.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pražská burza zaznamenala největší týdenní pokles za osm měsíců

1. 2. 2011 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza zaznamenala největší týdenní pokles za osm měsíců

Index PX oslabil o 3,26 %, v záporných hodnotách se pohyboval ve třech seancích. Pražská burza tak zaznamenala největší týdenní pokles za posledních osm měsíců. Prodejní nálada příliš... celý článek

Pražská burza v minulém týdnu opět bodovala

25. 1. 2011 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza v minulém týdnu opět bodovala

Index PX si v minulém týdnu připsal více než dvě procenta. Postavení dvou titulů s nejlepší výkonností od začátku roku potvrdily akcie ČEZ a Telefóniky O2.

Pražská burza zůstala v minulém týdnu na svém

18. 1. 2011 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza zůstala v minulém týdnu na svém

V minulém týdnu si na pražské burze nejlépe vedly akcie Komerční banky. Úspěch zaznamenaly i akcie AAA Auto a Telefóniky O2. Největší ztrátu naopak utrpěla mediální společnost CME.

Pražská burza pokračuje v růstu

14. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza pokračuje v růstu

Pražská burza opět posílila a navázala tak na úspěšný předchozí týden. Index PX si polepšil o 1,3 procenta. Dobře si znovu vedly akcie bankovního sektoru. Neúspěch naopak zaznamenala... celý článek

Pražská burza se konečně zvedá

9. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pražská burza se konečně zvedá

Pražská burza minulý týden výrazně posílila. Index PX si připsal 3,5 procenta, což je jistě dobrá zpráva pro všechny akcionáře, kteří se v minulém týdnu nebáli zariskoval. Největší... celý článek

Partners Financial Services