Fondy: končí vyhřívání na sluníčku?

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 11. 6. 2007
Fondy: končí vyhřívání na sluníčku?
Minulý týden s celkem průměrnou půlmiliardou korun se vymykal těm ostatním snad jen nezvyklým skóre: smíšené zvítězily nad zajištěnými fondy.

Byl to takový standardní týden. Na peněžní trh přišlo 170 milionů korun zejména díky 80 milionům ISČS Sporoinvestu (profil, názory).
Dluhopisové fondy stále krvácejí – na výkonu ztratily další desetiny procentního bodu a na odkupech přes 80 milionů korun. Mezi ročním výkonem blížícím se u mnohých černé nule září jako kometa se 13 % ČSOB Dluhopisových příležitostí (profil, názory).

Tak mixy nad zajištěné

Další záhadou zůstává, jak to dělá IKS Fénix smíšený (profil, názory), který sám získal skoro 130 milionů korun. Faktem je, že v roční výnostnosti má pěkných skoro 13 %. To ale není nic moc ve srovnání s IKS Balancovaným (profil, názory)více než 29 %, který však získal jen 50 milionů. Jinde než v Komerční bance se mixům zdaleka tak nevede, přesto se po troškách vyšplhaly na celkových 250 milionů korun. Jinak můžeme také pochválit inovaci webových stránek IKS.
Zajištěné nahrabaly jen nepatrně přes 200 milionů korun.
Také musely paběrkovat a tentokrát včetně 40 milionů korun KB Ametystu. Jde o další variantu zajišťáku navázaného na globální trhy. Faktem je, že žádný z pelotonu nezískal víc. Hvězdný ČSOB Vodního bohatství 2 zavřel stavidla, když z kapes investorů vypustil přes 500 milionů korun. Ale snad jsou spokojení – vždyť starší bratříček Vodního bohatství 1 jen od počátku března do konce května zhodnotil investici o 4,9 %.
Objevil se také další trhák pro zelenáče: Maximal Invest – ČSOB Změna klimatu 1 sází na „čistou“ energetiku a technologie, prý i energeticky úsporné bydlení. 

Už ani ty reality netáhnou

Ve statistice AFAM se také objevila nová škatulka – nemovitostní fondy. Je tam zatím ČS-Reico se 17 miliony korun, ale celkem se již blíží půlmiliardě, takže by mohl začít nakupovat. Navíc bychom asi měli mezi realitní započítávat i ostatní podobně orientované fondy, byť investují jen do akcií developerů a realitních firem. Jenže některé jsou mezi mixy, jiné mezi akciovými a dohromady získaly jen 20 milionů korun. To si i zajišťák ČSOB Evropského nemovitostního růstu+ 2 do portfolia strčil dvakrát tolik.
Čistě akciové fondy se stále potýkají s většími odlivy z ING českého akciového (profil, názory, koupit) i ISČS Sporotrendu (profil, názory), ze kterých vzalo nohy na ramena skoro 70 milionů korun. Uvidíme, jak se podílníci zachovají tento týden. Přes akciové trhy se totiž převalily přívalové srážky, jak zní podivný neologismus meteorologů. Hurikán to sice ještě nebyl, ale z pěkné bouřky se prý ještě může vyvinout. U nás akciové fondy jako celek zatím od investorů odkoupily podílové listy za 30 milionů korun.

Výročí pěkného výprasku

Ve fondmanažerském slangu se sice používá termín výplach, ale možná to byl i nářez. Loni v úterý 13. června jsme dopadli na dno akciového údolí, když index jako cihla prolétl – když už se zdálo, že je po korekci – i bariérou 1200 bodů a po druhé sérii 15% ztráty si natloukl v díře 1166 bodů (ještě 11. května měl 1538 bodů).
Nyní se tedy Medard – Nemedard vlastně stále jen rozhlížíme po sluncem zalitých maximech o víc než 50 % vyšších než byl index před rokem.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Varovný týden

Po americkém pátečním požehnání rostly i asijské tituly na třetí rekord v řadě, ale v Číně bouchla petarda a investoři hromadným útěkem srazili index CSI 300 o dalších 8 %. Největší umazávání zisků v historii odstartoval vládní deník zprávou, že růst čínského trhu byl v posledních měsících velmi neobvyklý. Aby ne, index CSI 300 zdvojnásobil své hodnoty za posledních šest měsíců.
Český trh vyzkoušel nové maximum 1857 bodů
, ale Evropa byla nerozhodná. Ani tak ne kvůli čínské skluzavce, ale ubrala poté, co Amerika zamávala červeným praporkem. Morgan Stanley sice zvyšuje odhad hodnoty indexu S&P 500 na konci letošního roku na 1625 bodů (ještě o 5 % výše než dnes), ale přesto červnový S&P 500 Future June ztratil 3,4 %. Amerika však zlé jazyky přemohla a opět skončila v zelených rekordech.
V úterý se sice zase odehrál český pokus o 1855 bodů, ale pod tlakem amerických futures Praha i celá Evropa otočila dolů. Prodejní sentiment zavládl poté, co šéf amerického FED Ben Bernanke ve svém projevu znovu zmínil obavy z vyšší inflace a slábnutí nemovitostního trhu. Asijské tituly ale pokračovaly v mírném opatrném růstu, i čínský trh obrátil vzhůru přes 1 %.
Ve středu všechny evropské trhy ztrácely a šlo již o třetí den výběru zisků. Proti pádu mnohdy o víc než 2 % (nejvíc za dva měsíce) byla Praha s třetinou procenta jak mezi slepými jednookým králem. Ale Amerika ztratila další skoro procento. Trhy výrazně oslabily po horších než očekávaných datech o produktivitě práce a mzdových nákladech. Také Bílý dům snížil odhad letošního růstu HDP Spojených států na 2,3 % z dřívějších 2,9 %. Důvodem je podle vládní zprávy pomalý růst ekonomiky v prvním čtvrtletí (do konce roku by však ekonomika měla zrychlovat). Jen asijské trhy jako by nevnímaly výprodeje na akciových trzích v Evropě a USA a šly mírně vzhůru, čínský index přidal dokonce 2 %.

Dluhopisové rozbuška

Evropa dál silně padla, nepomohly ani závěry summitu G8, že světová ekonomika je v dobré kondici, nebo že globální nerovnováhy ukazují náznaky stabilizace.
Opět hrál roli růst výnosu amerického vládního desetiletého dluhopisu, když překonal hranici 5 %. To postihlo zejména sektor utilit kvůli snížení atraktivity dividendových titulů a pád trhů přes 1,5 % spustil globální sirény. Asijské tituly se propadly nejvíc za posledních sedm týdnů, jen Čína o 1,2 % konsolidovala proti proudu. Korekce kosila vše, na co přišla – záminka prudkého růstu výnosové křivky dluhopisů způsobila propad i jejich cen.
Německý DAX ještě v pondělí stihl nakouknout nad 8000 bodů, ale i s pátečním zotavením ztratil téměř 5 %. Středoevropské trhy odolávaly relativně lépe, ale nemusí být všem dnům konec. Něco mohl napovědět americký pátek, kdy se po nejistém začátku indexy vydaly neohroženě vzhůru. Přerušily tak třídenní oslabování a když se výnos desetiletého vládního bondu stabilizoval nad úrovni 5,1 %, trh se zklidil. V následujících dnech by naopak mohly své propady korigovat dluhopisy, což by mělo pomoci i akciím. Po pátečním zotavení tak americké trhy od svých pondělních rekordů ztratily necelá 2 %.
Co se to vlastně stalo? Je to jen nádech na nový sprint, anebo první kapka krve na býčí šíji?  Přes loňskou vzpomínku sázím na býka. Je to až škoda, protože by se hodilo dokupovat – takhle je lepší ještě čekat, jenže do kdy? Český PX za týden ztratil 1,63 % a od svého virtuálního (intradenního pondělního) maxima přišel o 2 %. To nemusí znamenat vůbec nic, naopak ozdravná korekce vždy umožňuje další růst.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: hlásí mírné oteplení sentimentu

4. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: hlásí mírné oteplení sentimentu

Čisté prodeje dosáhly 888 miliónů korun. Pochopitelně z nich mají přes půl miliardy korun zajištěné fondy, ale přece jen jakoby svítalo i v dynamičtějších strategiích, které se dlouhodobě... celý článek

Fondy: Ani vedra naše investory nerozehřála

28. 5. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Ani vedra naše investory nerozehřála

Z 820 miliónů korun bychom mohli mít radost, jenže opět tři čtvrtě z nich usnulo v zajištěných fondech, navíc přes 300 miliónů spolkl jeden elitní. Ale není se příliš co divit, protože... celý článek

Fondy: zpátky do zajetých kolejí

21. 5. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: zpátky do zajetých kolejí

Půlmiliarda sice neurazí, jenže z ní dvě třetiny opět zamířily do zajištěných fondů. O zbylou třetinu se podělily fondy peněžního trhu se smíšenými fondy, když nahradily sedmdesátimiliónové... celý článek

Fondy: krátký, ale akciový týden

14. 5. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: krátký, ale akciový týden

Na to, že byl sváteční týden, se investice do fondů vyšplhaly na pěkných 550 miliónů. Navíc poprvé za poslední víc než rok v týdenním přeboru zvítězily akciové fondy. Vše způsobil vstup... celý článek

Fondy: jarní míza povzbudila i naše investory

7. 5. 2007 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: jarní míza povzbudila i naše investory

V soutěži fondů opět zvítězily ty zajištěné. Přitáhly více než 300 milióny korun. Smíšené fondy s nimi však tentokrát držely statečně krok, když získaly bezmála čtvrt miliardy. Týden... celý článek

Partners Financial Services