Jak obchodují na burze profesionálové aneb John Person v Praze

Jak obchodují na burze profesionálové aneb John Person v Praze
Další z předních světových spekulantů – John L. Person – zavítal do Prahy, aby se s námi podělil o své zkušenosti z amerických akciových a futures trhů. Během semináře často zdůrazňoval rozpor mezi emocemi a logikou. Falešný pocit "supermanství" se prý objeví nejčastěji ve chvíli, kdy se nám podaří ziskový obchod. A to může být začátek konce. Co pak?

Dvoudenní seminář byl obdobně jako předchozí určen mírně pokročilým spekulantům. Oba dny měly stejné téma: Komodity, Forex, Strategie. Seminář byl zaměřený především na svíčkové formace a pivot pointy (viz sloupky) a jejich využití v daytradingu. Páteční "light" úvodní seminář byl sice o polovinu kratší než sobotní, podle účastníků (autor této reportáže se zúčastnil pouze sobotního celodenního semináře) byl nabitý informacemi a i během soboty se na něj John několikrát odkazoval.

Co jsou svícové grafy
Svícové grafy, někdy se pro ně i v češtině používá anglický výraz candlesticks, jsou staré již několik století, používali je japonští techničtí analytici ke spekulaci s kontrakty na rýži. O svůj název se zasloužily tím, že skutečně připomínají řadu svíček. Každá svíce představuje jeden časový úsek obchodování (může to být minuta, 5 minut, den, týden...), její tělo je rozsah mezi otevíracím a zavíracím kurzem a stíny ukazují, kam až kurz vystoupal či klesl během tohoto časového úseku.
Pokud je tělo bílé, pak šel kurz nahoru, pokud černé, šel dolů. Japonský původ těchto grafů potvrzuje i částečně japonská terminologie. Například doji je svíčka, kdy trh otevřel na stejné úrovni jako uzavřel - její tělo je tedy jen čárka. Opačným příkladem je marubozu, dlouhá svíčka bez stínů - trh tedy otevřel a až do uzavření rostl (bílá svíčka), nebo klesal (černá svíčka).
Celodenní seminář zahájil John "zkouškou" (tedy jen pro ty, kteří se zúčastnili páteční přednášky), kdy nás postupným promítáním grafů zkoušel, zda bychom nakupovali či prodávali. Ti, kteří dávali v pátek pozor, poznali formaci Low close doji a našli příležitost ke vstupu do krátké pozice (situace, kdy prodáváte něco co nevlastníte - půjčíte si to, v očekávání, že cena dané komodity klesne a vy ji v budoucnu, klidně za pár minut, koupíte zpět levněji) a možnosti zisku až 300 dolarů během půl hodiny. Low close doji je formací sestávající z několika svíček, které mají specifické postavení vůči doji (viz sloupek Co jsou svícové grafy). Trh uzavřel na téměř stejné úrovni, jako otevřel.


A zase ta psychologie

Hned na úvod John zmínil Jesseho Livermora, veleúspěšného spekulanta počátku 20. století, který jednou řekl: "Lidé se na trzích stále chovají v zásadě stejným způsobem - jejich rozhodnutí jsou výsledkem nenasytnosti, strachu, neznalosti a naděje", proto se formace a vzory na grafech znovu a neustále opakují. Vzory, které obchodníci a techničtí analytici pozorují, jsou jednoduše odrazy lidského emočního chování.

John často v průběhu semináře zdůrazňoval rozpor mezi logikou a emocemi. To, co nám na papíře připadá logické, může být v okamžiku vstupu do trhu odsunuto do pozadí a nás ovládnou emoce. Jako častý příklad zmínil situaci, kdy se povede ziskový obchod - ovládne nás falešný pocit supermanství, emoce zastíní intelekt a často pak obchodujeme za každou cenu. A to, co jsme před chvílí vydělali, zase odevzdáme do trhu. V takové situaci John spíše doporučuje přestat obchodovat nebo obchodovat na papíře.

Přečtěte si články věnované Andy Jordanovi a Joe Rossovi:
Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace ledge
Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace 1-2-3 high nebo low
Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace Trading Range
Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace (dokončení)
Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace
Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze
Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!
Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse


Masy verzus Zkušení

Kdo je John L. Person?
John začal v roce 1979 pracovat na flooru Chicago Mercantile Exchange. Prošel všemi možnými pozicemi od runnera přes tradera, brokera, analytika až po šéfa pobočky brokerské firmy. Během své kariéry pracoval i s Georgem Lanem, inovátorem stochastického indikátoru. Je autorem řady publikací o technické analýze, jeho specialitou jsou svíčkové grafy a pivot pointy. S jeho názory na aktuální vývoj trhů se můžete pravidelně setkávat v řadě světových finančních médií i na jeho vlastním portálu.
John pak pokračoval základy. Prošel oblíbené nástroje technické analýzy a rozdělil je na ty, které používají davy a ty nejméně používané. Do první "davové" skupiny zařadil jednoduché, ale zpožděné indikátory, jako jsou klouzavé průměry, Bolingerova pásma, Stochastický oscilátor, MACD, studie objemu obchodů či Tick a Trin. Indikátory z druhé skupiny jsou podle něj při obchodování užitečnější než ty z první skupiny, neboť skutečně předpovídají další pohyb trhu, jsou ovšem kvůli své komplexnosti mnohem méně užívány. Sem patří Elliottovy vlny, Fibonacci, prostá analýza cen a analýza pivot pointů. Z těchto okruhů John označil Elliottovy vlny za velmi komplikované a nepraktické. Soustředil se pak hlavně na prostou analýzu cen (což je například obchodování svíčkových formací) a pivot pointy.

John prošel několik základních svíčkových formací, které mohou naznačovat obraty trendu. Velkou pozornost pak věnoval sestavám, kde se vyskytuje doji (viz sloupek). Sem patří i formace Low close doji, ze které nás zkoušel v sobotním úvodu, a její obrácená varianta High close doji, které předpovídají otočení trendu směrem dolů, resp. nahoru. Velmi zajímavé výsledky pak ukazovala kombinace svíčkových formací a pivot pointů, případně jiných indikátorů.


Pozapomenutý nástroj

Pivot pointy jsou starým nástrojem pro hledání supportů a rezistencí, na kterých pravděpodobně dojde k obratu aktuálního trendu. Tyto úrovně se dají snadno vypočítat z předchozího zavíracího kurzu a nejvyššího a nejnižšího kurzu, je také možné k tomu využít webovou kalkulačku na Johnových stránkách. Vypočtené úrovně si pak můžete zakreslit do grafu. Pivot pointy ale také mohou sloužit k určení obchodních rozpětí daného dne či dlouhodobých cílových cen, tedy kam až kurz dané akcie či komodity vystoupá či klesne.

Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.

Zkoušeli jste někdy day trading? Slyšeli jste o pivot pointech?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace ledge

31. 10. 2006 | Dita Macháčková | 2 komentáře

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace ledge

Čtyři jednoduché formace jsou všechno, co potřebujete ke správnému sezónnímu obchodování. Dnešním článkem jejich popis dokončíme. Podívejme se, jak poznat, kdy nastane tzv. formace... celý článek

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace 1-2-3 high nebo low

24. 10. 2006 | Dita Macháčková

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace 1-2-3 high nebo low

Co je formace 1-2-3? Kdy se objevují formace 1-2-3 highs a lows a jak je najít? Za jakých podmínek a v jakém okamžiku vstoupí Joe Ross do obchodu? Jak vypadá proražení vrcholu Ross... celý článek

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace Trading Range

18. 10. 2006 | Dita Macháčková | 2 komentáře

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace Trading Range

Jak rozpoznat, kdy nastane tzv. Trading Range, tedy kdy je pro tradera ten správný čas na vstup do obchodu? Podívejme se, jak Joe Ross pracuje s gapy a nohami, aby tento okamžik odhalil... celý článek

Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace (dokončení)

10. 10. 2006 | Dita Macháčková

Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace (dokončení)

Jak jsme si řekli minule, rozpoznání základních formací umožnilo Joe Rossovi po mnoho let ziskově obchodovat na trzích futures. Tyto formace jsou unikátní tím, že mohou být specificky... celý článek

Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace

4. 10. 2006 | Dita Macháčková | 2 komentáře

Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace

Co potřebuje trader znát o trzích futures, aby na nich mohl úspěšně obchodovat? Odpověď zní, že překvapivě málo. Základem Joe Rossova obchodování s futures je sledování několika jednoduchých... celý článek

Partners Financial Services