Jak obchodují na burze profesionálové II.

Jak obchodují na burze profesionálové II.
Po několika měsících jsme opět měli možnost zúčastnit se semináře předních světových spekulantů Joa Rosse a Andyho Jordana. Kromě daytradingu byl seminář tentokrát zaměřen i na pozapomenutý způsob spekulace – spready.

Obdobně jako minule byl seminář určen pro mírně pokročilé spekulanty, u kterých již byla předpokládána alespoň jistá znalost trhů futures.

Úvod obou dnů věnoval Joe vysvětlení tzv. tržní dynamiky, tedy snaze o vysvětlení příčin pohybů trhu. Podle Joea až 85 % dlouhodobých pohybů a 95 % intradenních není způsobeno nabídkou a poptávkou, ale některou z forem tržní manipulace či jiného působení tzv. market movers - hybatelů trhu neboli velkých hráčů. Těmi jsou například brokerské firmy, hedgeové fondy, banky a další velcí účastníci trhu. Joe je rád přirovnává ke žralokům, kteří si chtějí dát malé tradery k snídani.
Drobným spekulantům pak doporučuje, aby se chovali jako štítovci. To je druh ryby, která koexistuje se žraloky a krmí se zbytky, které létají kolem, když žralok žere. Krom toho se tato ryba snaží nedostat se před žralokovu tlamu. Ač taková představa nezní moc lákavě, krátkodobým spekulantům bez dostatečného kapitálu a zázemí moc jiných možností nezbývá.

Market movers se snaží pohybovat trhem tak, aby naplnili již zadané pokyny - pohybují tedy trhem tím směrem, kde je více objednávek. Často jde přitom o stop-loss objednávky (tzv. stop running), při jejímž naplnění si žralok dá malou rybu k snídani, neboť malý spekulant utrpí ztrátu, aby mohl velký hráč vydělat.

Jak obchoduje Joe Ross na trhu s futures?

Co potřebuje trader znát o trzích futures, aby na nich mohl úspěšně obchodovat? Odpověď zní, že překvapivě málo. Základem Joe Rossova obchodování s futures je sledování několika jednoduchých cenových formací. Přečtěte si články:

Joe proto doporučuje udělat si před obchodováním mapu trhu znázorňující, kam se kurzy mohou pohnout. Ač malý spekulant nemusí mít přístup k informacím o hloubce trhu (a tím pádem i znalosti, kde je kolik objednávek), pohledem na minulý vývoj na grafu lze odhadovat, kde budou objednávky. A pokud se trh začne pohybovat směrem k nim, lze se na případný další vývoj připravit.

K tomu, aby se z obchodníka stal štítovec a nevlezl žralokovi před tlamu, je důležitá dobrá příprava. Té věnovali Joe a Andy podstatnou část teorie - jak si vybírat trhy k obchodování, jaké setupy obchodovat apod. Hovořili především o postupech řízení obchodů - stanovování cílů, nastavní stop-lossů, případně časových stopů (viz dále). Andy s Joem také na příkladu dvou obchodních systémů vysvětlili, jak tyto systémy vytvořili a jak si můžeme na základě jejich postupu vytvářet vlastní systémy.


I ztráta může být poučná

V reálném obchodování nebyli tentokrát příliš úspěšní (v porovnání s minulým seminářem), část transakcí jak s futures na index Russell a Euro FX skončila ztrátou. Jak nám ale potvrdil jeden z účastníků, pro něj byla taková situace mnohem poučnější než zisk, neboť viděl jak Joe i Andy na nepříznivý vývoj trhu reagují. Pozice, které se nechovaly tak, jak očekávali, okamžitě zavírali.

Joe při té příležitosti zmínil italského spekulanta, který je dlouhodobě ziskový, přitom ale se ziskem uzavře jen čtvrtinu transakcí - ty ostatní rychle zavírá s malou ztrátou, protože se nevyvíjejí podle očekávání. Přesně takový přístup doporučoval Joe, a také předvedl při obchodování. Joe i Andy několikrát použili časový stop loss - pokud se pozice nevyvíjela během předem stanoveného časového rámce podle očekávání, tak z ní vystoupili.


Spready aneb spekulace pro lenivé

Druhou přednášku Joe opět začal tržní dynamikou, tentokrát ale místo "pozice štítovce" nabídl možnost chovat se jako jiná ryba. Takové, kterou nemusí zajímat, co dělají žraloci.

Tuto šanci nabízí obchodování spreadů, což je dnes relativně opomíjený způsob obchodování futures. Spready jsou pozice sestávající ze dvou či více kontraktů, jejichž pohyb je protichůdně korelován. Cílem tedy není vydělat na pohybu cen jednotlivých komodit, ale na zvětšujícím se rozdílu ceny mezi koupenou a prodanou komoditou.

Příkladem může být dlouhá pozice v pšenici s dodáním v září a krátká pozice v pšenici s dodáním v březnu - tato pozice se také nazývá spread nová vs. stará sklizeň podle toho, že vsázíte na to, že nová sklizeň bude dražší než stará. Další skupinou spreadů jsou mezikomoditní - například u kontraktů zaměřených na úrokové sazby (10letý dluhopis vs. pokladniční poukázky) či spredy mezi dvěmi propojenými komoditami. Příkladem je soy bean crush - což je spread mezi surovými sojovými boby a sojovým šrotem, případně sojovým olejem. Obdobně existuje crack spread což je spread mezi ropou a benzínem, případně mezi ropou, benzínem a topným olejem.

Kdo je Joe Ross?
Joe Ross začal spekulovat na komoditní burze před téměř 50 lety, posledních 25 let jako daytrader. Poté, co překonal těžkou nemoc, založil v 80. letech společnost Trading Educators, která se věnuje předávání toho, co se o spekulaci naučil, ostatním traderům. Více se o něm a jeho poučkách dočtete v článcích Joe Ross přijede učit české tradery, Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse a v našem rozhovoru s ním Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze.

Velkou výhodou spreadů je jejich dlouhodobější charakter - do pozicí většinou nevstupujete s cílem vydělat na jejich intradenních pohybech, ale získat na rozšiřujícím se spreadu mezi cenami jedné komodity s různými měsíci dodání nebo cenami dvou komodit, což je proces trvající přinejmenším dny či týdny. Díky tomu je tento typ obchodování vhodný i pro ty, kteří nemají čas každý den "zírat" do monitoru. Podle Andyho stačí k analýze a přípravě obchodování spreadů několik hodin týdně. Při obchodování spreadů navíc nemáte v trhu zadané stoplossy, a je tak menší riziko, že žraloci pohnou trhem tak, aby je naplnili (tzv. stop-running). Stop lossy jsou pouze mentální a zadáváte je teprve při jejich protnutí.

Další výhodou spreadů je podstatně menší margin. Na řadu intrakomoditních spreadů je margin až o 90 % menší, než pokud byste vstupovali přímo do krátké či dlouhé pozice. Je pravda, že pohyby spreadů jsou podstatně menší než pohyby samotných futures, díky podstatně nižšímu marginu to ale může přesto znamenat zajímavý zisk v poměru k použitému kapitálu a především riziku.

Do pozic doporučuje Joe vstupovat na základě několika různých typů signálů.

  • Prvním je provedení úplně stejné technické analýzy jako kdyby graf spreadu byl přímo grafem nějaké komodity.
  • Druhým vstupním signálem jsou invertní trhy. Ve skladovatelných komoditách je to situace, kdy vzdálenější měsíc dodání je levnější než bližší měsíc. Logicky by měl být vzdálenější měsíc dražší, protože zahrnuje i náklady na skladování.
    Ve finančních komoditách je standardní opačná situace - dnešní dodání je dražší než pozdější. Invertní bude tedy trh finančních komodit tehdy, když je pozdější dodání dražší než dnešní.
  • Třetím možným impulsem je vstup na základě sezónnosti. Pokud se některé spready v minulých letech opakovaně chovaly obdobně, je vysoká pravděpodobnost, že si to letos zopakují. Pro sledování sezónnosti je vhodné si vybrat některý z komerčních servisů nabízejících tyto informace a sledujících sezónnost za posledních deset až patnáct let.

Velkou pozornost věnoval Joe samotnému vstupu na trh - doporučuje používat pokyn Market on Close, neboť zde máte garantované naplnění vaší objednávky a nemůže se vám stát, že vstoupíte pouze do jedné "nohy" spreadu, a budete tak plně vystaveni riziku tržních pohybů. A stejně jako u day tradingu byla velká část přednášky věnována teorii, především řízení obchodů a money managementu - jak si stanovit kolik spreadů obchodovat, jak si nastavit stop loss apod.

Seriál Akcie a trading


Akcie a trading: když se řekne akcie
Akcie a trading: proč se zajímat o akcie
Akcie a trading: investiční konkurenti
Akcie a trading: na parketu světových burz
Akcie a trading: český kapitálový trh
Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR
Akcie a trading: podílové fondy jako investiční příležitost
Akcie a trading: základní styly obchodování
Akcie a trading: technická analýza milovaná i nenáviděná
Technická analýza: domácí úloha pro zvídavé čtenáře a její řešení
Akcie a trading: co prozradí fundamentální analýza
Akcie a trading: psychologická analýza
Akcie a trading: příklad obchodního dne a obchodní plán

Slyšeli jste někdy o obchodování spreadů? Zkusíte si to? Zkoušeli jste někdy daytrading? Jak jste dopadli?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 11. 2006 12:09, Jirka

Z příspěvků holcomba soudím, že ještě není ani začátečníkem na žádném trhu. Nejprve by měl dělat papertrading a přitom zvolený trh pozorovat. Jít rovnou na věc nevede na žádném trhu dlouhodobě k dobrým výsledkům. BCPP mi pro začátečníka připadá dost zrádná. Může totiž vytvořit dojem, že je to snadné. Spousta investorů bez znalostí si na místním trhu vydělala balík. Ale stačila citelnější korekce a mnozí to psychicky nevydrželi. Co potom, kdyby Praha zažila něco na způsob pádu Nasdaqu na přelomu tisíciletí? Já jsem si US trhy vybral proto, že je tam bohatý výběr firem. Lze si tak vyzkoušet, jak se chovají akcie firem z mnoha různých oborů a v mnoha situacích - dobrý/špatný report, nový produkt, nový trh, úspěch či neúspěch konkurence, vliv nálady na trhu a makrodat, a spousta dalších. Lze si ověřit rozdíl mezi prvním dojmem, jak lze vydělat na akciích, které umí několikrát do roka vyskočit o desítky či stovky %, a realitou. Lze poznat rozdíl mezi cyklickými a růstovými akciemi, mezi levnými a dražšími akciemi. Tolik zkušeností na nějakých 10 spadových titulech neposbíráte a ty mimo SPAD se nedají rozumně obchodovat kvůli likviditě. Proto bych právě začátečníkům doporučoval trénovat na trzích jako jsou ty americké. Nejlépe bez peněz, dokud si nebudou jisti svými schopnostmi. V reálném tradingu mě neděsí ani možný propad hlavních indexů. Jednak se dá i na tom vydělávat - kdo nemůže shortovat jednotlivé akcie, má nyní možnost jít long do speciálních ETF na hlavní indexy, které obracejí směr, a to bez páky nebo s pákou 2:1. A pak lze uspět i výběrem akcií. S indexem padají překoupené akcie, hlavně ty, co jsou na tom indexu. Levné firmy s nadějným fundamentem mimo index často z toho pádu profitují, protože se investoři snaží své peníze přesunout z překoupených akcií jinam. A to nejen do zlata.

Pokud jde o FIO, jejich eBroker používám 1,5 roku a určitě jej nepovažuji za špičkovou obchodní aplikaci. Kdyby byl spolehlivější zdroj dat (dělám pouze US trhy, ostatní jsem nezkoumal), byla by to pro investory a poziční tradery docela dobrá aplikace. Jejich streamer neznám. Měl by umožňovat i rychlejší trading, ovšem pokud se něco nezměnilo, je za poplatek. Pro mne zbytečně drahý instrument. FIO jsem si tehdy vybral jednak kvůli nejnižším poplatkům za obchody v mé kategorii (při větším jmění by mi vycházel lépe BrokerJet). Uvítal jsem také možnost využití měnového úvěru pro zajištění proti kurzovému riziku. Tehdy jsem nepoznal jiného českého brokera, který by tuto možnost nabízel. eBroker byla tehdy jediná aplikace u čs brokerů (ze mnou zkoumaných), která byla dostupná i jako demo.

Zobrazit celé vlákno

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 11. 2006 22:58

Panove, ja snad puknu smichy :D :D
Bufetolog s tema 21 ruznejma nickama, L.Konecny, nabizi Dower. cz, ze bude s nema dalkove spolupracovat !! :D :D Ja snad umru :D :D

viz: http://www.dower.cz/index_akcie.php?p=chat&tema=4

(prispevky uprostred stranky ci spise dole )

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

20. 6. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

Sešli jsme se s jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších soukromých burzovních obchodníků světa, Joe Rossem, a povídali si mimo jiné o jeho obchodních začátcích, technikách či vývoji... celý článek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

23. 5. 2006 | Ludvík Turek

Andy Jordan: pravá ruka Joe Rosse v Praze!

Andyho obchodní styl je v daytradingu i ve spread obchodování založený na myšlenkách Joe Rosse a jeho "Law of charts" (Zákon grafu). Jako většina úspěšných obchodníků i on zastává jednoznačný... celý článek

Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

6. 4. 2006 | Ludvík Turek | 1 komentář

Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

Přijetí ztráty je součástí tradingu, proto je ztráta čas od času povolena a nesmí ovlivnit vaši sebeúctu. Identifikujte nenáhodné chování cen, ale mějte na paměti, že trhy se po většinu... celý článek

Joe Ross přijede učit české tradery

23. 3. 2006 | Ludvík Turek | 2 komentáře

Joe Ross přijede učit české tradery

Jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších soukromých burzovních obchodníků světa přijede do České republiky. Američan Joe Ross přijal pozvání České národní asociace technické analýzy... celý článek

Bohatý táta Kiyosaki říká: nešetřete, investujte

4. 11. 2005 | Zdeněk Mitáček | 1 komentář

Bohatý táta Kiyosaki říká: nešetřete, investujte

Vládní ekonomové USA sledují přes rychle rostoucí ceny nemovitostí, ropy či zlata téměř výhradně ceny spotřebního zboží, a zůstávají klidní. Nebezpečí znehodnocení úspor se přitom v... celý článek

Partners Financial Services