Jak na opce: opční burzy

Eva Marečková | 23. 11. 2006
Jak na opce: opční burzy
Jak se za víc než třicetiletou historii standardizace vyvíjelo opční obchodování? Jakou roli tady sehrála Chicago Board Options Exchange? Víte, že tato burza má víc počítačových monitorů pod jednou střechou než jakákoliv jiná budova na světě? Dnes se vydáme na krátkou exkurzi historií a podíváme se na některé zajímavé momenty.

Opční obchodování prošlo pozoruhodným vývojem. Kdysi se opce obchodovali tak, že tzv. put/call dealer inzeroval v odborném tisku (The Wall Street Journal) nabídku call a put opcí pro daný den. Investor, který chtěl koupit nebo prodat opce, telefonicky jednal s tímto dealerem. Opce, tehdy bez standardizace, expirovali v den určen jako počet dní od data transakce.

V roce 1973 byla otevřena první opční burza Chicago Board Options Exchange (CBOE). Opční obchodování začalo standardizovaným způsobem, zpočátku se obchodovalo s opcemi na 16 podkladových akcií.

Den otevření CBOE zachycuje následující historický snímek.

Do dnešních dnů prošla CBOE značným vývojem. Týká se to jak technického zázemí, tak široké nabídky produktů.

Pro zajímavost, CBOE má víc počítačových monitorů pod jednou střechou než jakákoliv jiná budova na světě, včetně vesmírného centra NASA. Tato opční burza používá 2 400 terminálů zobrazujících cenové informace a celkový počet monitorů je tady 4 500.

V průběhu let, jak se opce stávali víc a víc populárním investičním nástrojem, další burzy si také uvědomili tento potenciál. Opční obchodování začali nabízet i American Stock Exchange, Philadelphia Stock Exchange, New York Stock Exchange a další. Dnes se opce obchodují na více než 50 světových burzách. O burzách se více dočtete v článcích Kapitálový trh není strašák a Burzy, které hýbou světem.

Zůstaneme ještě chvíli u CBOE. Jak se rozšiřovala nabídka produktů?

Seriál Jak na opce

Dnešní článek je součástí seriálu o opcích, který na Peníze.CZ vychází každý čtvrtek. Již jste si mohli přečíst tato témata:

V roce 1983 začala CBOE nabízet opční obchodování akciových indexů. První pod názvem CBOE-100 Index, později přejmenován na S&P 100 Index (OEX) (profil, názory) a jako druhý S&P 500 Index (SPX) (profil, názory).
O rok později dosáhl roční objem obchodovaných opčních kontraktů poprvé hranici 100 milionů.

LEAPS (Long-term Equity Anticipation Securities) - dlouhodobé opce (stručně zmíněné v tomto díle), jsou rovněž produktem CBOE, který byl uveden v roce 1990.

V dalších letech přišla tato opční burza s indexem VIX, který bývá označován jako barometr nálady investorů a tržní volatility.

Objem obchodů v roce 2 000 byl obrovský jak z denního pohledu (víc než 1 milión kontraktů), tak i ročního, kdy byla překonána hranice 300 miliónů kontraktů za rok.


Jak to na takové burze funguje?

Na burze CBOE se potkávají tyto skupiny lidí:

  • Investor
  • Broker
  • Floor broker
  • Market maker
  • DPM (Designated Primary Market Maker)

Stručně si charakterizujeme každou kategorii.

Investor
Investor nebo obchodník, který se rozhodl pro opční obchodování.

Broker (makléř)
Makléř přebírá od investora jeho objednávky (telefonicky nebo přes on-line webovou platformu) a vysílá je na burzu k vykonání. Objednávky obchodované elektronicky bývají burzou během několika málo sekund vyplněny.

Základní informace o finančních derivátech se dozvíte v článku Finanční deriváty by neměly být přehlíženy. O forwardech a futures jsme pak konkrétněji psali zde: Finanční deriváty 'od F po F'. Opce, warranty, instrumenty caps, floors a collars či swapy pak naleznete tady: Poslední světadíly mapy finančních derivátů

Floor broker (makléř přímo na parketu burzy)
Tento typ makléře vystupuje jako agent pro investory. Na parketu burzy obchoduje pro své zákazníky. Nemá povoleno obchodovat na svůj vlastní účet, aby nedocházelo k možnému konfliktu zájmů s objednávkami, které vyřizuje.

Market maker (tvůrce trhu)
Jejich obchodování je odlišné od investorů. Obvykle je nezajímá dlouhodobý směr podkladových aktiv. Preferují nižší zisky na každém obchodě a obchodují s velkým objemem. Poskytují tak velkou likviditu na opčním trhu. Obchodují s vlastním kapitálem a nemají povoleno zastupovat jiné investory.

Designated Primary Market Maker (jmenovaný primární tvůrce trhu)
Jedná se o obchodní firmu jmenovanou burzou za účelem zajištění spravedlivého a organizovaného trhu, který je firmou udržován v přidělených opčních třídách.

Trh opčního obchodování se dynamicky vyvíjí. Produktové inovace pokračují dál, tak jak investoři hledají nové cesty v řízení rizika svých portfolií. Opce jsou flexibilním nástrojem, který nabízí mnoho možností a strategií tak, aby naplnil různé investiční cíle. Od spekulací, využití finanční páky, přes ochranu již vytvořených zisků až ke strategiím zaměřeným na pravidelné investiční příjmy.

Počínaje dalším dílem začneme postupně procházet jednotlivé opční strategie.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Mohli byste pracovat jako makléř na burze? Víte, odkud slovo burza pochází a co znamenal jeho původní význam? Odpovězte v anketě a

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na opce: grafy zisků a ztrát

16. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: grafy zisků a ztrát

Jak se naše opční pozice může vyvíjet v čase? Kdy a kolik vyděláme a jaké podstupujeme riziko? Odpovědi na tyto otázky nám pomáhají objasnit grafy zisků a ztrát. Vysvětleme si je a... celý článek

Jak na opce: opční expirační cykly

9. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: opční expirační cykly

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč mají opce k dispozici různé expirační měsíce pro obchodování? Je v tom zdánlivém chaosu nějaký pořádek? Dnes se podíváme blíž na opční expirační... celý článek

Jak na opce: opční názvosloví

2. 11. 2006 | Eva Marečková | 1 komentář

Jak na opce: opční názvosloví

Jak interpretovat opční data? Jaké parametry jsou udávány na stránkách poskytovatelů opčních dat? Jaké možnosti nabízí opční software? Dnešní část vám pomůže zorientovat se v používaném... celý článek

Jak na opce: kombinace opčních příkazů

26. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: kombinace opčních příkazů

Jakým způsobem se vstupuje do opčních pozic? Jak je uzavíráme? Kdy máme garanci exekuce námi zadaného příkazu? Opční příkazy mají své definice, které musíme znát, abychom se vyhli zbytečným... celý článek

Jak na opce: příklad nákupu call opce

19. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: příklad nákupu call opce

Jak na základě již vysvětlených teoretických základů může vypadat jednoduchý opční obchod? Co může být důvodem vstupu do opční pozice? Co znamená pákový efekt opcí? Na konkrétním příkladu... celý článek

Partners Financial Services