Jak na opce: grafy zisků a ztrát

Eva Marečková | 16. 11. 2006
Jak na opce: grafy zisků a ztrát
Jak se naše opční pozice může vyvíjet v čase? Kdy a kolik vyděláme a jaké podstupujeme riziko? Odpovědi na tyto otázky nám pomáhají objasnit grafy zisků a ztrát. Vysvětleme si je a naučme se je používat.

Jak se říká, obrázek je lepší než tisíc slov. Toto rčení je obzvlášť vhodné aplikovat i v opčním obchodování.

Při pohledu na obrázek můžeme okamžitě vidět, jaký je možný zisk nebo ztráta naší opční pozice. Také můžeme lépe odhadnout, jak se daná pozice může vyvíjet v průběhu času zbývajícího do expirace (viz článek Jak na opce: opční expirační cykly) a jaký vliv může mít volatilita. Potřebujeme také vědět, jaká jsou úskalí každé strategie. Tuto možnost vizualizace nám poskytuje graf zisků a ztrát - Profit and loss diagram.

Když se zorientujeme v jednoduchých grafech, později i složitější opční strategie lépe pochopíme právě díky této grafické názornosti.

Základní informace o finančních derivátech se dozvíte v článku Finanční deriváty by neměly být přehlíženy. O forwardech a futures jsme pak konkrétněji psali zde: Finanční deriváty 'od F po F'. Opce, warranty, instrumenty caps, floors a collars či swapy pak naleznete tady: Poslední světadíly mapy finančních derivátů

Než se podíváme na ukázku opčního grafu zisků a ztrát, je potřebné uvést několik rozdílů mezi opcemi a akciemi, které je nutno zohlednit v opčních grafech.

  1. Opce mají datum expirace (datum vypršení opčního práva), kdežto akcie můžou být drženy v portfoliu neomezenou dobu (pokud společnost, která akcie vydala, nezbankrotuje). Pokud opce není jejím vlastníkem uplatněna do data expirace, tak vyprší jako bezcenná a přestane existovat. Vývoj opční pozice se v průběhu času do expirace mění a tento faktor bývá na opčních grafech znázorněn vícero linkami, které reprezentují určitý čas (počet dní) zbývající do expirace.
  2. Opce jsou odvozené obchodní instrumenty. Cenový pohyb podkladové akcie, označován jako volatilita (blíže vysvětlen ve 4. díle opčního seriálu) má výrazný vliv na opční ceny. Do modelu vývoje opční pozice je tedy vhodné zapracovat i předpokládaný budoucí vývoj volatility.
  3. Opce se nakupují v opčních kotraktech. Obvykle 1 opční kontrakt představuje právo na 100 kusů akcií. Když se tedy díváme na 5 opčních kontraktů, musíme mít na paměti, že touto pozicí ovládáme 500 kusů akcií.

Nyní se podíváme na grafické zobrazení opční strategie Long call, tedy nákupu call opce.

Na cenovém grafu akcie CISCO jsme mohli vidět následující vývoj. Akcie se obchodovala v ceně kolem 24,7 USD.

Pokud bychom předpokládali další růst ceny akcie, mohli bychom zvolit jednoduchou strategii - nákup call opce.

Pro tento příklad bychom mohli zvolit nákup 1 kontraktu ITM opce (in-the-money) se strikem 22,5 USD a měsícem expirace duben 2007. Zbývalo by nám tedy 166 dní do expirace.

Graf zisků a ztrát pro tuto opční pozici nám umožní zapracovat výše uvedené faktory (volatilitu, čas do expirace, počet kontraktů) a získat přehled o možném vývoji pozice.

Červená nepřerušená čára zobrazuje naši pozici v čase expirace. Opční obchodníci obvykle nedrží své pozice do doby vypršení opčního práva, proto nás zajímá možný vývoj před tímto datem. Prostřední čára zobrazuje vývoj pozice mezi dneškem a expirací. Tečkovaná čára znázorňuje opční pozici v daný den, kdy vstupujeme do obchodu. Vidíme, kde se pro tyto jednotlivé doby nachází body nulového zisku.

Seriál Jak na opce

Dnešní článek je součástí seriálu o opcích, který na Peníze.CZ vychází každý čtvrtek. Již jste si mohli přečíst tato témata:

Podle našeho předpokládaného vývoje volatlity zadáme vstupní údaj a graf zohlední tento důležitý parametr.

Další pomůcou, jak posoudit reálné dosažení plánovaného zisku, jsou standardní odchylky.

Maximální ztrátou bude částka, za kterou jsme opční pozici nakoupili. Vývoj možného zisku opční pozice můžeme vidět v dolarech pro jednotlivé ceny podkladové akcie.

Dnes jsme si ukázali grafické znázornění možného vývoje opční strategie, zobrazení zisků a ztrát pro různé časy zbývající do expirace.

V dalším díle si přiblížíme opční svět z jiného pohledu. Podíváme se na opční burzu Chicago Board Options Exchange.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Vyznáte se v grafech zisků a ztrát? Jakou zkušenost s obchodováním s opcemi máte vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na opce: opční expirační cykly

9. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: opční expirační cykly

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč mají opce k dispozici různé expirační měsíce pro obchodování? Je v tom zdánlivém chaosu nějaký pořádek? Dnes se podíváme blíž na opční expirační... celý článek

Jak na opce: opční názvosloví

2. 11. 2006 | Eva Marečková | 1 komentář

Jak na opce: opční názvosloví

Jak interpretovat opční data? Jaké parametry jsou udávány na stránkách poskytovatelů opčních dat? Jaké možnosti nabízí opční software? Dnešní část vám pomůže zorientovat se v používaném... celý článek

Jak na opce: kombinace opčních příkazů

26. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: kombinace opčních příkazů

Jakým způsobem se vstupuje do opčních pozic? Jak je uzavíráme? Kdy máme garanci exekuce námi zadaného příkazu? Opční příkazy mají své definice, které musíme znát, abychom se vyhli zbytečným... celý článek

Jak na opce: příklad nákupu call opce

19. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: příklad nákupu call opce

Jak na základě již vysvětlených teoretických základů může vypadat jednoduchý opční obchod? Co může být důvodem vstupu do opční pozice? Co znamená pákový efekt opcí? Na konkrétním příkladu... celý článek

Jak na opce: řecká písmena aneb proč mnozí nevydělávají

12. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: řecká písmena aneb proč mnozí nevydělávají

Co ještě potřebujeme vědět k solidnímu porozumění opčním strategiím? Jak se dá vysvětlit to, že mnozí při obchodování s opcemi ztrácí své peníze? Dnes se podíváme na důležitou součást... celý článek

Partners Financial Services