Dluhopisy: globální trh se nachází velmi vysoko

Robert Šíbl | 10. 10. 2006 | 2 komentáře
Dluhopisy: globální trh se nachází velmi vysoko
Výnosy na americkém trhu stouply nejvíce od počátku srpna. Posílily i dluhopisové trhy v eurozóně a politickými událostmi zmítaném středoevropském regionu. Ve čtvrtek podle očekávání navýšila Evropská centrální banka sazby.

Po propadech cen energií, které v posledním měsíci ulevily inflačním tlakům, se minulý týden do cen dluhopisů opět promítly obavy z růstu cenové hladiny. K tomu se ještě přidal pokles míry nezaměstnanosti ve Spojených státech a také náznaky týkající se ne až tak brzkého snižování sazeb v příštím roce. Výnosy na americkém trhu proto stouply nejvíce od počátku srpna.

Stejné události stály za podobným vývojem dluhopisového trhu také v Evropě. I přes poměrně negativní vývoj v minulém týdnu nejsou poklesy cen dluhopisů ale natolik výrazné. Snížení inflačních očekávání a dlouhodobější vývoj související se zpomalením růstu amerického produktu ve třetím čtvrtletí vynesly dluhopisový trh globálně velmi vysoko, především v porovnání s první polovinou roku 2006.

Domácí trh v týdnu posílil. Premiér Topolánek sice v úterý podle očekávání nezískal důvěru v Poslanecké sněmovně, to se však všeobecně očekávalo. Politická rizika ovlivňují dění v celém regionu střední Evropy.


Spojené státy

Na americká payrolls (nová pracovní místa mimo sektor zemědělství) trh netrpělivě čekal až do pátku. Čísla pozitivně překvapila, což na dluhopisovém trhu vedlo tradičně k poklesům cen a růstu výnosů. V srpnu bylo sice vytvořeno pouze 51 000 nových míst, o 70 000 míst méně než očekával trh, ale revize dat z minulého období tento pokles vyrovnala a navíc velmi nečekaně klesla míra nezaměstnanosti o 0,1 p.b.

Na trhu byly také citelné komentáře jednotlivých představitelů amerického FEDu, které zvýšily obavy z inflačních rizik a oddálily úvahy o snižování úrokových sazeb v příštím roce.

Také šéf FEDu, Ben Bernanke, hovořil minulý týden o stále zvýšené inflaci v ekonomice. FED si stabilní cenový vývoj představuje trochu níže, než jsou současná čísla, do budoucna by se ale podle něj měl růst cen snižovat.

Výnosová křivka tak končila týden opět o něco výše. Trh po minulém vývoji počítal s rychleji oslabující ekonomikou USA než se nyní ukazuje. Výnosy desetiletých dluhopisů vzrostly minulý týden v průměru o 6 bodů, křivka má stále inverzní tvar, v průběhu příštího roku lze očekávat posun výnosů u kratších splatností směrem dolů.

Pozitivní zprávy pro ekonomiku nejsou příliš dobré pro ceny na dluhopisových trzích. Trh ale stále počítá s větším zpomalením hospodářství Spojených států, zároveň však věří, že přistání nebude mít charakter recese.

Výnos do splatnosti indexu 10letých vládních dluhopisů

Zdroj: Bloomberg, AKAM


EU a svět

V Evropě se minulý týden také bedlivě nahlíželo na americká data. A také zde se více projevil nečekaně pozitivní vývoj amerického trhu práce. Cenový pohyb proti předcházejícímu týdnu byl ale minimální. Výnosy vzrostly v průměru o 2,5 bodu.

Druhotný vliv měla na vývoj trhu data související s lepšící se pozicí domácí poptávky. V Německu nečekaně vzrostly průmyslové zakázky, index ISM průmyslu sice klesl o něco více, než se předpokládalo, stále se však potvrzuje dlouhodobý růstový trend. Navíc vzrostly také maloobchodní tržby, v meziročním vyjádření o 2,4 %, proti očekávaným 2,0 %. Tento vývoj je pro dluhopisový trh spíše horší zprávou, sílící poptávka může mít v delším období vliv na růst cen, a tudíž také tlačit na růst úrokových sazeb v zemích eurozóny. Desetileté vládní dluhopisy nyní nesou 4,69 % ročně do splatnosti.

Ve čtvrtek podle očekávání navýšila Evropská centrální banka sazby o 25 b.b. na novou úroveň 3,25 %. Tento krok byl plně v souladu s odhady, na trhu se více projevil následný komentář prezidenta ECB J.-C. Trichet, ktarý oproti minulým zasedáním nebyl tak přísný. Trichet navíc zmínil skutečnost, že ECB nemusí být příští rok připravena dále navyšovat sazby. Trh si tuto zprávu přeložil jako blížící se konec navyšování sazeb. Do konce roku se tak můžeme dočkat ještě jednoho zvýšení, poté se bude základní vývoj vyvíjet podle očekávání růstu cen, vývoje růstu měnové zásoby a síly zpomalení americké ekonomiky.

Region střední Evropy

Tak trochu bez důležitých událostí se minulý týden vyvíjely dluhopisové trhy v regionu. Deficit obchodní bilance v ČR na úrovni 2,1 mld. CZK byl v linii prázdninových měsíců, kdy se méně vyrábí i vyváží. Makroekonomická situace je stále solidní. Dluhopisový trh na domácí scéně rostl, stejně tak rostl i v Polsku.

Demonstrace na odvolání maďarského premiéra i prohra jeho vládnoucí strany v letošních podzimních komunálních volbách zvýšily politická rizika v Maďarsku. Výnosy dále rostly, více u kratších splatností.

Tajné nahrávky se staly populárními po Maďarsku také v Polsku, kde to snad chvíli vypadalo na rozpad vlády. Maďarský premiér je také stále v úřadu, jen pan Topolánek skládá funkci poté, co nezískal podporu v Poslanecké sněmovně ČR. Politická rizika jsou velká, na druhou stranu také dlouhodobá, trh již víceméně započítává tato rizika do cen i výnosů instrumentů na trhu.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů
k 6. 10. 2006 USA EU ČR HU PL SK
2 roky 4,73 3,6 3,18 8,75 4,88
týdenní změna 0,05 0,018 -0,055 0,16 -0,051
měsíční změna -0,075 -0,022 0,267 0,48 -0,077
3 roky 4,67 3,61 3,36 8,72 5,01 4,83
týdenní změna 0,057 0,017 -0,043 0,146 -0,073 0,046
měsíční změna -0,07 -0,011 0,203 0,413 -0,104 -0,361
5 let 4,64 3,65 3,57 8,27 5,29 4,5
týdenní změna 0,064 0,018 -0,053 0,138 -0,105 -0,149
měsíční změna -0,097 -0,035 0,022 0,258 -0,138 -0,649
10 let (SK 8 let) 4,69 3,75 3,81 7,73 5,44 4,37
týdenní změna 0,066 0,043 -0,032 0,074 -0,069 -0,005
měsíční změna -0,101 -0,079 0,001 0,103 -0,19 -0,644
Zdroj: Bloomberg, AKAM

 

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.


Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Vyzkoušet můžete také náš test z investování do dluhopisů!

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: ve středoevropském čtyřlístku "řádily" centrální banky

3. 10. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: ve středoevropském čtyřlístku "řádily" centrální banky

Minulý týden zasedaly všechny čtyři centrální banky ve středoevropském regionu. Největším překvapením bylo rozhodnutí maďarské autority, překvapila ale Národná banka Slovenska a z části... celý článek

Dluhopisy: někteří analytici počítají s recesí v Německu, výnosy padají

26. 9. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: někteří analytici počítají s recesí v Německu, výnosy padají

Dluhopisy v USA získaly. Příčinou bylo nezměnění základní sazby a horší než očekávané výsledky filadelfského indexu důvěry. Výnosy, které se pohybují inverzně k cenám dluhopisů, klesly... celý článek

Dluhopisy: také v ČR vzrostou sazby dříve

19. 9. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: také v ČR vzrostou sazby dříve

Událostí minulého týdne bylo páteční zveřejnění míry americké i evropské inflace. Vše tentokrát zůstalo bez překvapení a i dluhopisové trhy končily týden na úrovních, na kterých začínaly.... celý článek

Dluhopisy: Česku hrozí kvůli rozpočtové nekázni snížení ratingu

12. 9. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Česku hrozí kvůli rozpočtové nekázni snížení ratingu

Trhům minulý týden chyběly impulzy. Americké vládní dluhopisy ztratily poprvé za poslední čtyři týdny. Evropský trh si ve vleku vývoje v USA připsal vyšší ztráty, a to také vlivem rekordního... celý článek

Dluhopisy: na konci prázdnin trhy spíše získávaly

5. 9. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: na konci prázdnin trhy spíše získávaly

V USA výnosy dále klesají, trh posunuly výše spekulace o definitivním konci navyšování sazeb. V Evropě rostou obavy z konce oživení, zpomalení v USA se totiž může projevit na evropském... celý článek

Partners Financial Services