Fondy: zajištěné přebírají žezlo

Petr Fejtek | rubrika: Analýza | 22. 5. 2006
Fondy: zajištěné přebírají žezlo
Skoro se není čemu divit, když trhy předvádějí strašidelné bludiště či spíše zámek hrůzy. Nakonec je tedy celkových 370 miliónů korun docela úspěch. Výkonnost většiny fondů však zamířila dolů, takže na trůn se konečně usadily zajištěné.

Peněžnímu trhu pouští podílníci žilou již delší dobu a ani tentokrát tomu nebylo jinak, opět z těchto lovišť odešlo houfně více než 300 miliónů. Největší úprk postihl tentokrát ČSOB Multi Cash, hned za ním vzal nohy se stovkou na ramena IKS Peněžní trh a až jako třetí zacouval 66 miliónů ISČS Sporoinvest, který vzal ovšem s sebou i dvě desetiny procenta výkonu.

Některým se totiž citelněji promítl další pád cen dluhopisů, tedy růst jejich výnosů. Z dluhopisových fondů také pokračoval odliv, jen snad trochu organizovanější. 200miliónový průlom zachránil poslední zákop s hrdinnými obránci ING, ačkoli i jim dochází munice.

Dluhopisové fondy na výkonnosti opět ztratily několik desetin až celých procent a na ročním horizontu se potápí již skoro celá flotila, nad vodou zůstaly jen poslední Mohykáni: dva korporátní a Conseq (profil, názory, koupit). Aby ne, vždyť na -0,77 % se potopil i index PBICS 100. Navíc milovníkům ciziny hraje bandurskou i rekordní koruna.

Zajištěné fondy jasně vítězí

Více než 400 miliónů, to je řešení mnoha investorů, které nyní navíc kosí nabídka všech velkých bank. V čele samozřejmě ČSOB-KBC se čtvrtmiliardou, kde jen samotný ČSOB Reverzní Click 6 zvládl 130 miliónů korun. Max 6 také přeskočil stovku a ČS-ESPA Zajištěný 15 přihodil přes 60 miliónů.

P.S.: Předminulý týden jsem nařkl z podrazu ČSOB Světové akcie 7, z něhož naráz odplulo 165 miliónů korun. On zatím jen dosáhl splatnosti a "vyplatil se" klientům. Na podobné jednorázové vlivy si tedy budeme muset zvyknout – uplynulý týden se ovšem vítězství zajišťáků odehrálo zcela fair a bez dopingu.

Smíšené fondy sice také přibraly na palubu 324 milióny korun, ale teprve příští týdny prověří jejich odolnost. Zejména dosavadní favorité totiž dostaly těžkou ránu a pohled na jejich týdenní ztráty zatím nevypadá na čistý průstřel. Některé naráz vykrvácely o 5 až 6 %, ani těm konzervativnějším však není do smíchu. Pro ně může dokonce každé procento znamenat smrtonosnou otravu krve. Na tříměsíčním ohlédnutí již beztak většina lapá andělíčky.

Majetek fondů u nás dosáhl ke konci čtvrtletí 239,4 mld. Kč, když za kvartál vzrostl o 14,5 miliardy korun. Tempo bylo tedy tak dobré, jako v loňském rekordním roce. V dubnu a květnu však nárůsty klesly na pouhou třetinu a trend se nelepší. Ani vyhlídky nejsou růžové, spíš naopak.

Rudá záře nad Wall Street

Nikoli komunistický ani teroristický ohňostroj, to jen desetina procenta srazila investiční svět na kolena! Namísto očekávaných 0,2 % inflace americký duben vykázal 0,3 % – a průšvih byl na světě… ovšem až ve středu.

Již před tím totiž týden začal upšouknutím komoditních bublin, takže sešup byl vlastně tuplovaný. Zpráva o vývoji inflace na druhé straně Atlantiku doslova paralyzovala světové trhy a odstartovala nebývalé výprodeje. Nikdo snad nevěří, že FED pozastaví cyklus zvyšování sazeb na svém červnovém jednání. Ani pátek nepomohl, když Nasdaq klesl osmý den v řadě, což znamenalo nejdelší pokles od roku 1994. Na trhu se stále více hovoří o zpomalování ekonomického růstu americké ekonomiky a zvyšování inflace. Evropa se pokusila vzepřít, ale emerging markets dostaly ránu, až odlétly k císaři pánu.

A dopad u nás byl drsný: ISČS Sporotrend (profil, názory) ztratil 11,5 %, ostatní akciové fondy 5 až přes 6 %, za tříměsíční období jsou ve ztrátě všechny (včetně většiny smíšených). Přesto jen sám Sporotrend přivedl 100miliónový šik a ostatní daly dohromady 50 miliónů, ale musel se nahradit další výpadek ING Českého akciového (profil, názory, koupit), takže celkem akciové fondy získaly jen 125 miliónů korun.
Náš PX se podíval až pod 1430 bodů, i když páteční závěr maličko vylepšil. V porovnání s letošním únorovým maximem je o 11 % slabší, od své nejvyšší úrovně v měsíci květnu se pak ocitá o 8,2 % níže. Jsme zpátky tam, kde jsme byli již v půli loňského září!
Na půlroce vidíme –2 %, za týden 5,5% ztrátu, od začátku roku ztrácíme téměř 3 %, roční výnos spadl pod 27 %.

V rámci dvou loňských korekcí jsme sice byli svědky propadů indexu až o 15 % a vždy to dobře dopadlo, ale konec tohoto ještě nevidět.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: stále jen čtvrt miliardy

15. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: stále jen čtvrt miliardy

Minulý týden přišla skutečná bída na Kozáky, dokud svou dvoutýdenní apanáž nevysypal ze své pokladničky zajištěný nováček Max 6 a situaci zachránil. Nastřádal totiž celých 330 miliónů... celý článek

Fondy: oteplení jen nepatrné

9. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: oteplení jen nepatrné

Sice je lepších 300 miliónů než 200 v předminulém týdnu, navíc byl májový týden kratší, ale stále to není žádná sláva. Také ovšem nebylo nutno vyrovnávat tak velký úbytek v peněžních... celý článek

Fondy: pšenka stále nekvete

2. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pšenka stále nekvete

Abychom sčítali statistiky s výsledkem chaboučkých 200 miliónů, tomu jsme dávno odvykli. Opět bylo nutno vyrovnat nejdřív 300 miliónů prchajících z peněžního trhu a 150 miliónů z dluhopisových... celý článek

Fondy: hubený krátký týden

24. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: hubený krátký týden

Pondělí sice chybělo, ale necelá čtvrtmiliarda je přesto jen chudičkým čistým výsledkem. Opět se nejdřív muselo nahradit 160 miliónů, které opustily peněžní trh a dluhopisy. Jinak vše... celý článek

Fondy: na pomlázku teprve čekáme

18. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: na pomlázku teprve čekáme

Bezmála třičtvrtě miliardy není k zahození, ale protože závodní pole prořídlo, museli tahouni opět pracovat za outsidery. Zatímco mixy si celý peloton díky nové realitní posile hlídají,... celý článek

Partners Financial Services