Jak vydělat na finančních trzích I.

Jak vydělat na finančních trzích I.
Chytří obchodníci vědí, že k pravidelnému vydělávání peněz na finančních trzích jsou nutné tři body: profesionální přístup, zkušenosti a dostatečný kapitál. Poradíme vám, jak na tyto podmínky vyzrát.

Trhy jsou velmi mocné a každý začínající obchodník by si měl uvědomit, že je nutné trh respektovat a obchodovat s pokorou a rozvážností, pouštět se tedy do obchodování s vidinou neskonalého bohatství v krátké době je nesmírně rizikové. Obchodování na finančních trzích patří vůbec k nejnáročnějším profesím světa a z toho je lehké vyvodit, že k úspěchu v tomto byznysu je nutné dodržovat jeho základní náležitosti a pravidla. Některá z nich vám nyní představíme:

Profesionální přístup

Tento bod zahrnuje kvalitně sestavený obchodní plán s přesným popisem všeho toho, co obchodník na trhu zamýšlí dělat. Uveďme pár příkladů:

  • Bude obchodovat s akciemi, komoditami, opcemi nebo s jinými finančními nástroji?
  • Pokud si vybere akcie, na kterém trhu bude obchodovat a jestli to budou spekulativní akcie nebo akcie velkých společností?
  • Co bude vlastním podnětem pro nákup nebo "shortování" akcií a vlastní vstup do trhu.
  • Bude to fundamentální analýza, technická analýza nebo snad reakce na nějakou radu?
  • Co musí daná cena akcie udělat proto, aby obchodník vstoupil do trhu a v jaké ceně?
  • Na jaké hodnotě obchodník umístí stop-loss a proč právě zde?
  • Kolik peněz bude riskovat právě na tento obchod a proč?
  • Kdy, kde a proč ukončí daný obchod?
  • Vede si o svém obchodování přesné záznamy, aby se z nich mohl poučit?

Všechny tyto otázky si obchodník musí odpovědět sám ve svém vlastním obchodním plánu. Může se sice poradit s profesionálem, jak má tento obchodní plán sestavit, nicméně poradce nemůže vědět, jak se bude obchodník na trhu opravdu chovat a jestli bude dělat vše, co by měl. Obchodní plán musí být napsaný na papíře a musí odrážet obchodníkovu vlastní psychologii. To, že má obchodník dobře sestavený plán sice ještě není zárukou úspěchu, nicméně pokud obchodník nepoužívá žádný plán, je to záruka ztrátového obchodování.

Zkušenosti a neustálé vzdělávání

Asset Management

Investování a správa peněz je činností náročnou na čas i znalosti. Pokud některou z těchto ingrediencí postrádate, je tu asset management a  jemu věnovaná sekce, v níž se dozvíte nejen, co je to asset management, ale i jak si vybrat dobrého správce vašeho majetku.

Stejně jako v každé jiné profesi, i v obchodování je nutné alespoň minimální teoretické vzdělání a znalost oboru. Bez vzdělání nemá obchodník nebo investor na trhu co dělat, protože je logicky předurčen ke špatnému konci.

Obchodování na finančních trzích je svými principy velmi podobné casinu. Profesionální hráči ví, ve které hře je největší pravděpodobnost výhry a když mají potřebné znalosti a zkušenosti, mohou casino porazit. Nejznámější hrou, ve které lze v casinu vyhrát je Black Jack - sledují-li profesionální hráči vývoj hry a dokáží počítat karty, pravděpodobnost výhry se zvyšuje.
V obchodování je to podobné. Pokud obchodníci mají systém, kde počet ziskových obchodů převyšuje počet ztrátových obchodů, pravděpodobnost úspěchu je na jejich straně. Se správným "money managementem" a zkušenostmi pak takto z trhu odvádějí pravidelné zisky.

Koncept ziskových a ztrátových obchodů začátečníci nikdy nepochopí a neustále hledají strategii, kde každý obchod znamená profit. Profesionálové přitom dobře vědí, že úspěšné obchodování je založeno na pravděpodobnosti a minimalizaci ztrát a ne na nekonečném vyhledávání magického indikátoru, který jim zajistí bohatství a slávu přes noc.

Ovšem vzdělávání a teoretické informace z knih a seminářů jsou pouhou přípravou na skutečné obchodování. Pokud mají obchodníci kvalitní informace a dobré teoretické znalosti, nemělo by je při správné psychologii od profitujícího obchodování dělit příliš mnoho času, nicméně je nutné se připravit na to, že teorie je, stejně jako ve všech jiných oborech lidské činnosti, odlišná od praxe.

Dostatečný kapitál

Minimální částka pro zahájení obchodování s akciemi v zahraničí by měla být okolo 5 000 dolarů, pro komodity pak zhruba 20 000 dolarů. S opcemi je sice možné začít i s malým účtem, ovšem obchodník jim musí rozumět natolik, aby o tento malý účet záhy nepřišel.

I když extrémně malé účty jsou téměř s jistotou odsouzeny ke smutnému konci, příliš mnoho peněz na účtu začátečníka také není zrovna ideální. Důvod je jednoduchý, začátečník který nerozumí managementu peněz a má za sebou plný účet, si myslí, že nějaká tisícovka ztrát ho nemůže rozházet. Nedává si pozor, více riskuje, z čehož se postupně naakumuluje větší a větší ztráty, velmi ambiciózní začátečník tak může skončit s velkou ztrátou kapitálu.

Autor působí ve společnosti CzechWealth.

Jaké máte zkušenosti s obchodováním vy? Máte vlastní návod na to, jak uspět? Již jste se na akciové trhy vrhli, chystáte se nebo se toho bojíte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 3. 2004 19:29, trader

Zdravím,
článek shrnuje základy. Hlavní je se učit, se učit, se učit ... Jak říká klasik ... :-)
Vydělat se dá na daytradingu, na swing tradingu, pozičním tradingu, range tradingu aco já vím ještě jakém tradingu. Důležité je však dělat to systematicky a dle plánu - a v tom s článkem souhlasím.
Doporučuji pro vzdělávání v oblasti tradingu navštívit www.traders.cz, kde je mnoho užitečných informací a nejlepší diskusní fórum v této oblasti v ČR a SR.
Tam můžete komunikovat s lidmi, kteří obchoduí velice aktivně, ba někteří se tím i živí ....

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 3. 2004 15:54

Kdo to jeste neví , mel by to jednou zjistit , ze jakoukoliv otázku nám zodpoví vsemocná a nejvetsí hledací masina google.
Napríklad jaké jsou KVALITNÍ AKCIE ? Jednoduse dáme mezi horní uvozovky "kvalitni akcie" a necháme google hledat internetové stránky s kvalitrními akciemi.
Nebo který blb si zabral krásnou e-mail adresu honolulu@hawaii.com ? Napíseme do okénka hledace google "honolulu@hawaii.com" a google nám hned poví , kdo je to s adresou honolulu@hawaii.com
Nebo se u akcií setkáme se slovem MACD a RSI , hledáme s google soucasne v okénku +akcie +macd +rsi.
Nebo co je to u akcií KORRELACE ? Múzeme hledat +aktie + "korrelation bedeutet"

Zobrazit celé vlákno

-32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: evropské burzy na vzestupu

8. 3. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: evropské burzy na vzestupu

Americké burzovní indexy odstartovaly uplynulý týden nadějným růstem, během úterka však přišly téměř o všechny pondělní zisky. Změnu přinesl až čtvrteční růst akcií technologických... celý článek

Akcie: optimismus pro další týden

1. 3. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: optimismus pro další týden

Minulou středu zavládl na amerických burzách mírný optimismus, který ovšem vyprchal po čtvrteční zprávě o poklesu zájmu o zboží dlouhodobé spotřeby. Evropskou hvězdou uplynulého týdne... celý článek

Akcie: evropské burzy na 18měsíčním maximu

23. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: evropské burzy na 18měsíčním maximu

V uplynulém týdnu potěšila investory na amerických akciových trzích například společnost AT & T Wireless, radost naopak neměli z Medco Solutions. Dařilo se evropským burzám, především... celý článek

Akcie: Greenspan ceny vytáhl, ale pak přišel pokles

16. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Greenspan ceny vytáhl, ale pak přišel pokles

Šéf FEDu minulou středu významně přispěl svým pozitivním projevem k růstu cen akcií. Pak ovšem přišly špatné zprávy o vývoji na americkém trhu práce a v maloobchodních službách.

Akcie: obchodování ve znamení zisků i ztrát

9. 2. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: obchodování ve znamení zisků i ztrát

Nasdaq poklesl poprvé od srpna 2002 popáté v řadě, špatné zprávy oznámila společnost Cisco, dařilo se naopak Ericssonu. Co dalšího se minulý týden stalo na akciových trzích?

Partners Financial Services