Obchodujeme s akciemi na amerických trzích V.

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích V.
Těšíte se na svůj první nákup akcií a především na ten veliký zisk, který vám přinese? Jenže na to, aby ten zisk stál za to, nebo neznamenal spíše ztrátu, je potřeba vybrat ty správné akcie a za správnou cenu je koupit. V dnešním díle vám proto odkryjeme tajemství technické analýzy nákupní příležitosti.

V předchozích čtyřech dílech našeho seriálu věnovaného akciím jsme se obeznámili s akciovým prostředím. Zatímco až doposud seriál nepotřeboval rozlišovat mezi spekulanty a investory, při analyzování nákupních příležitostí už obě skupiny kupců akcií postupují odlišně. Spekulantovi je v podstatě jedno, proč akcie stoupá a jaké jsou její výhledy do budoucna, zatímco investor se svým minimálně půlročním horizontem (zisky z prodeje akcií po 6 měsících nepodléhají v ČR zdanění) se zase nezajímá o krátkodobé nálady a zajímá ho dlouhodobý trend.

Před vyhodnocováním trendů je dobré seznámit se také s jejich rozdělením. Použijeme dělení navržené klasikem americké burzy Charlesem H. Dowem:

Trendy
1) Primární trend (Primary Trend) - rozsáhlé vzestupné, či sestupné trendy trvající několik let
2) Sekundární trend (Secondary Trend) - méně významné kolísání trvající několik měsíců
3) Terciální trend (Minor Trend) - nevýznamné fluktuace trvající několik dní, maximálně týdnů
Trend se skládá ze čtyř základních fází:
1. Růstová fáze (Bull Market - býčí trh)
2. Postraní distribuční fáze
3. Klesající fáze (Bear Market - medvědí trh)
4. Postraní akumulační fáze
Zdroj dat: Charlses H. Dow

Pro vyhodnocování akcií existuje celá řada nejrůznějších metod, přičemž každý obchodník přísahá na tu svoji a nedá na ni dopustit. Jenže žádná metoda není stoprocentní, většina metod nemá při naprostém dodržování valnou statistickou průkaznost. I z toho důvodu většina ekonomů teoretiků označuje tyto metody za indikativní, nikoliv tedy samostatně postačující.

Dva švýcarští ekonomové M. Drummen a H. Zimmerman provedli v létě roku 1992 průzkum, v němž u 4 300 evropských akcií sledovali, které parametry jsou odpovědné za volatilitu jejich kurzu. Podle průzkumu došli k následujícím závěrům:

Parametry odpovědné za volatilitu
Měnové kurzy 1,7 %
Vliv světových indexů 10,8 %
Vliv evropských akciových indexů 8,1 %
Vliv odvětvových akciových indexů 9,2 %
Vliv národních akciových indexů 19,1 %
Nevysvětleno 51,1 %
Zdroj dat: M. Drummen a H. Zimmerman

Z této tabulky je zřejmé, že více jak polovina vlivů na volatilitu akcií zůstává nevysvětlena. Je to dobrá i špatná zpráva, protože pokud kvalitně analyzujete tu druhou polovinu, máte už/teprve půlku za sebou.

Kde se vzali býci a medvědi

K folklóru akciových trhů patří také označování trendů a všeho kolem akcií jako býčích či medvědích. Býčí trh je takový, který roste, medvědí zase ten, který klesá. Často se z toho dělají až komické složeniny jako "market goes bullish" (trh roste) nebo "beartrader" (obchodník spekulující na pokles). Tyto dva pojmy se používají podstatně více, než ekvivalentní pojmy vzestup a pokles (up/down).
Jedno z vysvětlení vzniku těchto pojmů říká, že původní obchodníci s akciemi byli lovci scházející se v hospodě, kteří si povšimli, že býk útočí trhem rohů směrem vzhůru, zatímco medvěd zase drápy z výšky dolů.

Především je vidět, že měnový pohyb je prakticky zanedbatelný, nejdůležitější ale jsou informace o tom, zda ekonomika roste globálně a lokálně (to je vlastně to, co udává světový a národní akciový index) a jak se daří odvětví, v němž firma podniká. Není to nic překvapivého, těžko můžete očekávat slušné výnosy od firmy, která podniká v naprosto neatraktivním oboru v potápějící se ekonomice. Tyto prognózy bývají volně dostupné na mnoha webech a u mnoha analytiků zdarma a z jejich kontroly se u obchodníka za čas stane automatická rutina.

Druhá polovina pohybů akcií zůstává nevysvětlena a průzkum Dummen-Zimmerman uváděl, že jde o data relevantní již k jednotlivým akciím. Podívejme se tedy na to, co by nám pomohlo tato data rozklíčovat. Asi vás vyděsí, kolik možností je, já jen připomínám, že je jich ještě mnohem více, tolik prostoru, ani důvěry v ně, ale nemám. Navíc existuje celá řada analytických programů, které analýzu provedou z větší či menší části za vás a výrazně vám pomohou. Časem si také vytipujete několik metod, jimž důvěřujete z více či méně objektivních důvodů.

Price/Earnings (P/E)

Jeden z nejstarších ukazatelů je označován jako P/E a je to poměr kurzu akcie (Price) vůči zisku na jednu akcii po zdanění (Earnings). Tento ukazatel moderní obchodníci používají obezřetně a berou ho s rezervou, protože se naučili více počítat s budoucími výnosy, než s výnosy minulými a to P/E nemůže tak jednoduše reflektovat. Nicméně akcie s vyšším poměrem P/E mají tendenci poskytovat nižší výnosy, pokud ovšem nejde o růstové akcie. O P/E najdete podrobnější informace v článku Hrátky s P/E.

Moving Average (MA)

MA = (P1 + P2 + ... + Pn) / N

Kde P1 až Pn jsou ceny akcií (například uzavírací ceny v jednotlivých dnech) a N je počet sledovaných dní. Velmi populární je tato hodnota počítaná pro tři (MA3), deset (MA10), třináct (MA13) dvacet (MA20) či padesát (MA50) obchodních dní a z uzavírací ceny akcií, vždy ale je třeba si zjistit, když tuto hodnotu vidíte, pro jaké období a z jaké ceny (uzavírací, maximální, minimální atd.) je počítána.

Další exaktní hodnotu technické analýzy poskytuje Moving Average (Klouzavý průměr) označovaná jako MA. Vlastně jde o průměrnou změnu ceny v průběhu času. Tato hodnota je zajímavá v návaznosti na to, jak dlouhé období zachycuje, používat ji ale budou spíše daytradeři.
Vzestupný trend indikují zvyšující se hodnoty MA pro deset a dvacet dnů, případně uzavírací cena nad MA20 nebo MA50.




Force Index (FI)

FI = Objem(dnes) * (Uzavírací cena(dnes) – Uzavírací cena(včera))

Tento ukazatel propaguje Alexander Elder ve svojí knize Trading for a Living. Force Index kombinuje tři nejdůležitější číselné ukazatele akcie a to změnu ceny, směr této změny a zobchodovaný objem.
Pokud FI u akcie klesá pod nulu, považuje se to za příhodnou chvíli pro nakupování, naopak hodnoty nad nulou zase pro shortování.
FI se v poslední době doporučuje kombinovat s MA a to tak, že se od hodnoty FI odečte MA spočítaná pro uzavírací ceny v třídenním a třináctidenním obchodním období.

Vzestupný trend a tedy příležitost k nákupu akcie: FI-MA13 => 0 a zároveň FI-MA3 <= 0
Sestupný trend a příležitost short nákupu či prodeje:FI-MA13 =<0 a zároveň FI-MA3 >= 0

Directional Moving Index (DMI)

Tento indikátor trendů vymyslel J. Welles Wilder a vyložil ho ve své knize New Concepts in Technical Trading Systems. Výpočet tohoto indexu je již o něco komplexnější a většinou vám jej již spočítá analytický software, postup pro každý případ najdete zde.

Index DMI se vlastně sestává ze tří ukazatelů:
+DM je ukazatelem positivního posunu.
+DM = Dnešní maximum – Včerejší minimum (když cena roste)

-DM je ukazatelem negativního posunu.
-DM = Včerejší minimum – Dnešní minimum (když cena klesá)

ADX je vlastně Moving Average aplikovaná na rozdíl +DM a –DM dělená součtem +DM a –DM, násobená stovkou. Z popisu je zřejmé, že je lepší, když výpočet provede počítač...

Vzestupný trend nastává, pokud ADX je větší než 30 (čím větší, tím lepší) a +DM je větší než -DM.
Sestupný trend nastává, pokud ADX roste nad třicet (více=lépe a -DM > +DM.

Klesající ADX ukazuje na to, že trh ztrácí směr. Pokud ADX klesne jak pod +DM tak pod –DM, tak to signalizuje, že trhu zcela došel dech. Nedoporučuje se obchodovat, pokud ADX klesne úplně dolů, Dr. Elder doporučuje s obchodováním počkat, dokud ADX nestoupne o čtyři body ze svého minima (například ADX stoupne ze 16 na 20). Tím déle, čím ADX zůstane pod hodnotou +DM i –DM, tím silnější bude následující trend. Když ADX vzroste nad hodnoty jak +DM tak –DM, signalizuje to přehřátí trhu a doporučuje se vybrat si zisky a počkat, až se ADX zase vrátí.

Praktický příklad:

Vysvětlivky k číslům v dolní polovině grafu:

  1. –DM poklesl pod +DM, obchodovat jen short
  2. Shortujte, pokud ADX vzroste nad +DM
  3. Prodejte a realizujte své zisky, pokud ADX se navrací z hodnot nad +DM a –DM
  4. Nakupujte dlouhé pozice, když ADX začne růst nad –DM
  5. Prodejte dlouhé pozice a realizujte své zisky, pokud ADX se navrací z hodnot nad +DM a –DM
  6. Prodejte všechny dlouhé pozice a nyní pouze shortujte, když –DM vzrostl nad +DM. ADX padá, o akcie je malý zájem.
  7. Nakupujte do dlouhé pozice, +DM roste nad –DM
  8. Na jednu stranu byste mohli nakupovat, protože ADX roste nad –DM, na druhou stranu je ale ADX velmi nízko a bylo by lepší neobchodovat, dokud se nezdvihne alespoň čtyři body nad svoji nedávnou nejnižší hodnotu.
  9. Nakupujte do dlouhé pozice, +DM roste nad –DM
  10. Nakupujte dlouhé pozice, ADX roste nad –DM
  11. Uzavřete dlouhé pozice když -+DM padá pod -DM

Na tomto příkladě vidíte, jak užitečný může DMI být. Jde o skutečný příklad dvoutýdenního vývoje akcií Commonwealth Bank of Australia. Zelená barva je +DM, růžová –DM a modrá je ADX.

Ukázali jsme si několik postupů technické analýzy, jimž přikládám určitý stupeň důvěryhodnosti. To ovšem neznamená, že jde o jediné metody technické analýzy. V diskusním fóru jistě i ostatní čtenáři uvítají vaše postřehy a názory na další postupy technické analýzy. Příště bude řeč o analýze psychologické.

Podle čeho vybíráte ty "správné" akcie vy? Jak víte, za kolik je koupit?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 1. 2004 1:54

a dobrej rust pokud si chytil cenu kolem 28 ted je momentalne na high
ale vypada ze muze neco pridat hodne stesti,to stejny plati o glw za 10.50 dobrej nakup ale amici muzou prekvapit oni totiz vetsinou kupujou az kdyz je pozde viz atyt nebo nvda :))

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 1. 2004 2:43, psychoo5

16.1 stupalo skoro vsechno to je normalni jelikoz velke fondy potrebuji do neceho narvat volne penize snadno se to pozna podle objemu a rychleho rustu napriklad awe i kdyz si osobne myslim ze to je zatim mrtva spolecnost preferuji nxtl a pcs .
jinak se koukni na firmy co delaji opticke kabely nebo vlakna to je rachot :)).ja koupil pred mesicem occf a jsem v pohode
koukni na fdry nebo ffiv hodne zdaru

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích IV.

17. 12. 2003 | Patrick Zandl

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích IV.

Pokud chcete zkusit kurzové spekulace, tedy rychlý nákup a prodej na bázi daytradingu, nenahraditelnou posilou vám budou grafy. Grafy jsou velcí pomocníci a prakticky neustálí průvodci... celý článek

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích III.

10. 12. 2003 | Patrick Zandl

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích III.

Jak funguje na akciových trzích nabídka a poptávka? Jak obchodovat na margin a na co si přitom dát pozor? Co je spread a k čemu vám bude dobrý?

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích II.

3. 12. 2003 | Patrick Zandl

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích II.

Vyznáte se v základních taktikách obchodování i v jednotlivých typech obchodních pokynů? Víte, v kterou hodinu nakupovat či prodávat? Odpovědi přináší 2. díl seriálu o akciích.

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.

26. 11. 2003 | Patrick Zandl

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.

Proč obchodovat s akciemi na amerických trzích a na jakých? Podle čeho vybrat brokera a co by měl vlastně umět? Jaké jsou ceny brokerských služeb? Přinášíme vám 1. díl nového seriálu.... celý článek

Jak hrát s akciemi?

18. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Jak hrát s akciemi?

Hra s akciemi nemá konce. Můžete nakupovat a prodávat, dokud máte co a za co. Schválně – kdy si myslíte, že vyděláte první tisícikorunu čistého? A jakého zhodnocení své investice dosáhnete?... celý článek

Partners Financial Services