Obchodujeme s akciemi na amerických trzích IV.

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích IV.
Pokud chcete zkusit kurzové spekulace, tedy rychlý nákup a prodej na bázi daytradingu, nenahraditelnou posilou vám budou grafy. Grafy jsou velcí pomocníci a prakticky neustálí průvodci pohybem na burze, protože burza grafy miluje.

Základní terminologii pro obchodování máme za sebou z minulých dílů, dnes se "vrhněme" na grafy. Nejběžnějším typem grafu, s jakým se při zobrazování výsledků obchodování na burze setkáme, se nazývá OHLC – tedy Open-High-Low-Close podle veličin, které presentuje. V zásadě má tento typ grafu dva režimy zobrazování: běžný graf (tzv. plain vanilla) a svíčkový graf (tzv. candlestick).

Na prvním obrázku vidíte běžný vanilla graf. V grafu se zakreslují nejvyšší a nejnižší obchodní ceny za určitou periodu – ty zobrazuje vrcholek a nebo spodek sloupce. Čárka na sloupci vlevo zobrazuje otevírací (open) cenu a čárka vpravo zase uzavírací (close) cenu v periodě. O jakou periodu konkrétně jde, se volí při výběru zobrazení grafu, kde se zadává, jak dlouhé období má být zobrazováno a jakou periodu má jednotlivý sloupec zachycovat.

Druhý obrázek ukazuje graf typu candlestick, svíčkový graf. Původně sloužil pouze v Japonsku při kótování cen rýže, ale dnes patří na burzách mezi oblíbené, protože mnoha lidem se zdá přehlednější, než původní vanilla graf. Zatímco tenká čára představuje nejvyšší a nejnižší cenu ve zvolené periodě, tlustší obdélník kolem této svislice představuje otevírací a zavírací cenu. Pokud je obdélník plný, pak jeho vrchní část představuje cenu otevírací, pokud není vyplněný barvou, představuje cenu uzavírací.
Ve spodní části obrázku graf udává zobchodované množství akcie. Modernější grafy odlišují červeně prodávané a zeleně kupované objemy – to je pro daytrading velmi důležité.

Na třetím obrázku je zobrazen reálný graf akcií společnosti Nokia (profil, názory) v jeden určitý obchodní den. V tomto případě jde o vanilla graf a v porovnání s předchozími vzorovými grafy je podstatně obsáhlejší. Tento grafový nástroj, Ameritrade, je Java aplikací, která umožňuje zvýraznit určité oblasti, přibližovat je a dokonce si do grafu vykreslovat poznámky a trendy, takže se s grafem dá dobře pracovat.

Klikněte pro obrázek v plné velikosti.

Z grafu by se daly usuzovat závěry typu "firma mírně oslabila", "nejistota akcie, akcionářů" apod. Bohužel (a naštěstí) neexistuje žádná spolehlivá metodika, jak z grafu cokoliv přesného odvodit do budoucna – ostatně i tato akcie během několika dní posílila hodně přes 18,5 USD a pak zase poklesla k hranici 18 USD, takže rychlá prognóza o oslabení nebyla na místě.
Z grafu lze usuzovat na základní trendy: vzestup, posílení – UpTrend – to je situace, kdy kurz akcie roste, a sestup, oslabení – DownTrend – tedy situace, kdy kurz akcie klesá

Grafy a daytrading

O kurzech akcií a grafech se ne nadarmo říká, že nemají paměť, takže jejich studiu není třeba věnovat hodně úsilí s jedinou výjimkou. Pokud chcete zkusit kurzové spekulace, tedy rychlý nákup a prodej na bázi daytradingu, budou vám grafy hodně pomáhat.

Při daytradingu totiž potřebujete co největší rozpětí (volatilitu) ceny v rámci co nejkratšího časového období. Například z grafu vidíte, že tato akcie nabízí v rámci dvouhodinového intervalu dvaceticentový cenový rozptyl při oslabování akcie. Pokud by kurz posiloval (tedy graf byl opačný) a takových akcií koupíte 500 kusů, znamenalo by to zisk zhruba 80 USD po odečtení nákladů, což je necelé jedno procento. To může vypadat jako zanedbatelný profit, pokud by se vám ale podařil každý obchodní den, představovalo by to hezký zisk kolem 200 %.

Výhodou uvedené akcie firmy Nokia je především relativní kurzová bezpečnost. Pokud by se vám stalo, že spekulujete na změnu kurzu a kurz šel proti vám, můžete s velkou dávkou jistoty počítat s tím, že jde o momentální náladu trhu a že kurz se během několika dní spraví.

Nejen hodnoty kurzů

Grafy ale nekončí jen se zaznamenáváním kurzů a zobchodovaných objemů. Do grafů se často zanáší také důležité události pro vývoj akcie – především pak vyplácení dividend, rozdělení nebo sloučení akcií.

Psychologická, technická a fundamentální analýza

Podle psychologické analýzy není ani tak podstatné, jaké výkony a ukazatele vykazuje firma, jejíž akcie je obchodována, ale v jaké "náladě" jsou lidé obchodující s akciemi firmy. Technická analýza se snaží předpovědět pohyby kurzu jednotlivých akcií pomocí analýzy dosavadního vývoje kurzů, objemu zobchodovaných akcií a dosavadních trendů. Je silnější zase v dlouhodobějších výhledech v řádu měsíců.
Fundamentální analýza se snaží pochytit faktory ovlivňující cenu dané akcie. Zkoumá celkovou hospodářskou situaci na trhu, dále odvětvové tendence a vnitřní hodnotu akcie.

Zatím nic nedokazuje, že by kurz akcií jevil jakoukoliv paměť ve vztahu k obrazcům, jež tvoří v grafu. Na toto téma bylo sepsáno mnoho průzkumů a především ty nejdůležitější průzkumy, průzkumy praktickým ověřením, nedokazují nic z pravdivosti chartingových metod. Většina investorů tedy grafy používá jen jako doplňkovou metodu k technické a psychologické analýze. Právě u psychologické analýzy, tak důležité u daytradingu, se analýza grafu používá ve spojení s vývojem objemů prodeje. Podle toho, zda kurz akcie roste či klesá a podle toho, jak se ve stejném okamžiku mění množství zobchodovaných akcií, usuzuje daytrader na náladu obchodujících. Slovo "usuzuje" je zde velmi na místě.

Grafy se používají prakticky jen k vyjádření okamžitého průběhu obchodování. Z grafu jasně vidíte, že kurz akcie klesá, nelze ale jen z grafu samotného určit, zda tento pokles ustane v příští vteřině nebo za několik dní. A po pravdě řečeno, přesně to určit nelze nijak – lze se jen domnívat na základě mnoha indicií. A o nich bude řeč příště.

Využíváte grafy pro vaše obchodování s akciemi? Vyznáte se v uvedených grafech? Jak se vám seriál o akciích líbí?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 12. 2003 4:59, psychoo5

mam ucet u fio a jsem s nim bez problemu spokojen. pokud se podivame na poplatky za obchodovani ve srovnani se zahranicim jsou na tom dobre
mam ucet take u scottrade ta je v soucasne dobe skoro nejlevnejsi
ale i tak limitni pokyn vyjde na 14.66$ dale si musis pripocist poplatky za prevod penez tam i zpet takze nejsou na tom tak spatne

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.

26. 11. 2003 | Patrick Zandl

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích I.

Proč obchodovat s akciemi na amerických trzích a na jakých? Podle čeho vybrat brokera a co by měl vlastně umět? Jaké jsou ceny brokerských služeb? Přinášíme vám 1. díl nového seriálu.... celý článek

Finanční plánování podle Sophia Finance II.

20. 11. 2003 | Vladimír Bádr

Finanční plánování podle Sophia Finance II.

Před několika dny jsme se mohli seznámit s prací analytika Sophia Finance před tím, než navrhl konkrétní řešení naší životní situace. Dnes si představíme výsledek jeho analýzy a zhodnotíme... celý článek

Jak hrát s akciemi?

18. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Jak hrát s akciemi?

Hra s akciemi nemá konce. Můžete nakupovat a prodávat, dokud máte co a za co. Schválně – kdy si myslíte, že vyděláte první tisícikorunu čistého? A jakého zhodnocení své investice dosáhnete?... celý článek

Hra s akciemi začíná

14. 2. 2003 | Patrick Zandl | 1 komentář

Hra s akciemi začíná

Chcete začít obchodovat? Dobře! Co tomu ale musí předcházet? Především nejdříve musíte mít možnost s akciemi vůbec obchodovat, tedy musíte se stát zákazníkem firmy, která nabízí takovou... celý článek

Hrajeme si s akciemi po internetu…

13. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Hrajeme si s akciemi po internetu…

Kdybyste v nejvhodnější chvíli koupili akcie Yahoo! v hodnotě tisíce dolarů a v nejvhodnější chvíli je zase prodali, získali byste téměř devět set tisíc dolarů.

Partners Financial Services