Akcie: řada investorů ve výrazný růst nevěří

Akcie: řada investorů ve výrazný růst nevěří
V uplynulém týdnu byly trhy pozitivně ovlivňovány mikroekonomickými i makroekonomickými (např. výrazný růst GDP) zprávami. Řada investorů se však obávala, zda je současný ekonomický růst udržitelný, což v některých dnech korigovalo přírůstky indexů.

Spojené státy

Hlavní indexy strávily většinu prvního dne nového týdne v pozitivním teritoriu. Příznivou náladu navodily zprávy o několika akvizicích, které podpořily vědomí zlepšujících se podmínek na trhu. Nejvýznamější byly v tomto ohledu akvizice FleetBoston (profil, názory) od Bank of America (profil, názory) a převzetí Wellpoint (profil, názory) společností Anthem. Z tohoto důvodu patřily sektory zdravotnictví a bank mezi nejvíce rostoucí. Rostly i jiné obory, jako technologie, léčiva, finanční služby a výstavba domů (podpořen dobrými čísly; prodej stávajících i nových domů se opět zvýšil více, než se čekalo). Naopak ztráty si připsal sektor biotechnologií a také zlato.

Akciové trhy v úterý otevřely výše na základě pokračujícího pozitivního sentimentu z pondělní seance a příznivých zpráv o počtu objednávek na zboží dlouhodobé spotřeby v USA za měsíc říjen (+0,8%). Dalším zveřejněným ekonomickým údajem byl index spotřebitelské důvěry za říjen, který dosáhl hodnoty 81,1 a byl tedy lepší, než se čekalo. Investoři se také soustředili na zveřejnění závěrů schůzky Fedu. Očekávaný komentář Fedu splnil předpovědi a trhy nijak výrazně neovlivnil. Trhy táhly vzhůru technologické tituly a zejména polovodičový sektor po několika dobrých zprávách týkajících se solidních výsledků i očekávání od firem Amkor Technology (profil, názory) a Axcelis Technologies (profil, názory), a růstu objemu objednávek na čipy v Japonsku.

Akciové trhy v USA zahájily středeční obchodování lehce pod úterními závěry a investoři vybírali zisky u blue-chip titulů. Trhy však opět prokázaly svoji odolnost a kupci, kteří v odpoledních hodinách zvýšili aktivitu v technologickém sektoru, nakonec nasměrovali hlavní indexy do kladných hodnot. Dařilo se především polovodičům, které těžily z řady příznivých zpráv a komentářů včetně zvýšeného výhledu pro tento segment trhu od analytiků UBS. Příznivé firemní reporty od Northrop Grumman (profil, názory) a Boeing (profil, názory) pak pomohly k růstu defensivním titulům. Naopak ztráty si připisovaly zejména biotechnologie v reakci na horší než očekávané čtvrtletní výsledky společnosti Gilead (profil, názory).

Akciím na amerických trzích se úvod čtvrteční seance vydařil v reakci na překvapivý údaj o výrazném růstu GDP (+7,2%, očekávání 6%) ve Spojených státech za 3.Q. Výjimku tvořily pouze sektory olejářů - nepřesvědčivé zprávy o vývoji zisku Exxon Mobil Corp. (profil, názory) a zlata. Hlavní indexy přesto krátce po zahájení podstatně ubraly na síle, neboť řada investorů v obavách, zda je současný ekonomický růst udržitelný, využila náhlý vzestup cen akcií k realizaci zisků. V odpoledních hodinách se na trhu objevili kupci, avšak výprodeje především v technologickém sektoru nakonec zisky průmyslového indexu Dow Jones (profil, názory) výrazně korigovaly.

Trhy se v pátek v úvodu obchodování pohybovaly smíšeně. Před otevřením trhů byla zveřejňena zpráva, podle které spotřebitelské výdaje za měsíc září klesly o 0,3%, přičemž osobní příjmy vykázaly mírný růst (+0,3%). Krátce po zahájení obchodování byl zveřejněn revidovaný ukazatel spotřebitelské důvěry dle University of Michigan za říjen, který vzrostl z původnich 89,4 na 89,6. Také chicagský PMI vzrostl na 55 ze zářijových 51,2, avšak očekávání analytiků bylo 55,4. Rostla životní pojišťovna Cigna Corp. (profil, názory), která reportovala nárůst zisku díky zlepšení v mezinárodních operacích životního pojištění.

Evropa

Evropské indexy v pondělí rostly. Pozitivní vliv na finanční sektor mĕly v USA ohlášené akvizice. Bĕhem dne rostly díky posilování dolaru (profil, názory) vůči euru (profil, názorytaké společnosti s velkým podílem obchodu s USA. Evropské akciové trhy v úterý rostly. Na čele růstu byli výrobci počítačových komponent, společnost STMicroelectronics (profil, názory) oznámila, že předpokládá v 2004 růst poptávky. Spolu s touto firmou si pak polepšili i další výrobci čipů. Významný růst si připsaly rovněž německé finanční ústavy vedené Munchener Ruck. Evropský akciový trh byl ve středu ovlivněn výrazným růstem trhu v USA z předešlého dne. Zájem byl opět o finanční tituly. Růst si připsaly také akcie švýcarsko-švédské ABB, která předložila pozitivně přijatý restrukturalizační finanční plán. Nedařilo se však koncernu VW po zhoršení kvartálních výsledků. Oslabení postihlo také telekomunikační operátory jako France Telecom, Telenor nebo TeliaSonera.

Evropské akciové indexy ve čtvrtek posilovaly podpořeny zisky pojišťoven, jako je Allianz, a tituly citlivými na vývoj ekonomiky. Náladu investorů podpořila také zpráva o silném růstu americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Evropské akciové trhy v pátek klesaly díky nečekaně špatným makroekonomickým zprávám o maloobchodních tržbách v Německu a francouzské nezaměstnanosti. Klesaly sektory maloobchodu, médií a zdravotnictví. Naopak rostla společnost ABN AMRO, která zvýšila projekci zisku pro celý letošní rok.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 11. 2003 15:36, Karel III.

Vyzkoumal jsem pro vás : je libo evropské a americké akcie za 9,71 poplatek a konto 100%zdarma (pri vkladu 2500 euro = CitiBestKonto) ? Povídali mi dnes v Citibank.DE , konto CitiBest dostanou Cesi , kterí se prihlásí v Nemecku k pobytu. Jestlize pak bydlí v Cechách , tak majitel bytu v Nemecku jim musí posílat postu od Citibank.DE do Cech. Pri pozdejsím nahlásení ceské adresy u Citibank.DE múze Citibank konto zrusit. Ale písemne mezi paragrafy to Citibank.DE nemá , ze je nutné míti stále adresu v Nemecku.

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 11. 2003 5:11, Rudolf III.

Já mel nedávno americkou biotech akcii Nanogen. V dobe , kdyz mela firma marktkapitál asi 100 milionú dolarú , kupovala se stejne denne i ve Frankfurtu. To je velice nevyzpytatelná akcie. Na zacátku kazdé rallye akcie Nanogen vyroste +100% nebo +200% za pouhý mesíc a pak velice rychle vetsinu toho prírustku zase ztratí. A neni ji mozno uz levne znova kupovat , ona ceká pak púlroku dole az na dalsí rallye vsech akcií.
Kdyz jsem zjistil , ze záverecný kurz v New Yorku ve 22.00 naseho casu +26% vyrostl , tak jsem to prepocet z dolaru na euro a ráno jeste pred otevrením burzy ve Frankfurtu jsem pozádal prodat ve Frankfurtu za 3,97 euro. V 11.00 hodin to nekdo ode mne koupil za 4,00 euro. A v 15.00 nejaký sílenec kupoval ve Frankfurtu Nanogen za 4,20 euro. On si hlupák nemohl pockat púlhodiny , aby videl jak to pri otevrení burzy v New Yorku v 15.30 padá asi -15%.
On pocítal s tím , ze to v New Yorku i druhý den poroste a myslel , ze uz to po 15.30 bude drahé. Ted si na tu jeho cenu 4,20 euro musí nekolik mesícú pockat v mínus.
Já zase pocítal , ze to bude padat , protoze se dnes prílis brzy delá kassa. http://akcie1.tripod.com

Zobrazit celé vlákno

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

bilance, DAX, Dow Jones, růst

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Negativní sentiment na trzích

27. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: Negativní sentiment na trzích

Na začátku týdne trhy pozitivnĕ reagovaly na lepší než očekávané hospodářské výsledky, pak ale převládl názor, že většina z pozitivních firemních výsledků za třetí čtvrtletí již... celý článek

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

20. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

Makroekonomické informace oznámené v uplynulém týdnu ("Béžová kniha", počet nových žádostí o podporu i další) dávají jasně najevo, že ekonomika oživuje. Trhy jsou však zcela pod vlivem... celý článek

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

13. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

Americké trhy v uplynulém týdnu kladně reagovaly na nĕkolik pozitivních ohlášení a snížení žádostí o podporu. Naopak evropské trhy překvapivě nekopírovaly americký vývoj a po většinu... celý článek

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

6. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

Investory na konci týdne pozitivnĕ překvapily zprávy z trhu práce, které jasně vyjadřily pomalu se zlepšující stav americké ekonomiky podporovanou expanzivní fiskální a měnovou... celý článek

Akcie: trhy lámaly rekordy

22. 9. 2003 | David Petráček

Akcie: trhy lámaly rekordy

Optimismus investorů i dobré makro a mikroekonomické zprávy. To vše pomohlo trhům dosáhnout patnácti, respektive osmnáctiměsíčních maxim. Jak dlouho budou dobré zprávy pokračovat?

Partners Financial Services