Akciová havaj

Akciová havaj
Hawai je sice jinde, ale havaj může být i na dvorku či na samotě u lesa. Zvláště, když americké akcie letos vydělávají jen 25 %, kdežto české 35 %.

Do čísel statistik vnesla tento týden zmatek Citibank. Rozhodnutí ukončit činnost fondů je jistě racionální, k čemu pěstovat trpaslíky v místním daňovém očistci? Navíc za půl roku může přiletět eskadra zelených baretů s evropským pasem. Mateřská letadlová loď třeba koupí nějakou tu banku rozměrů (v amerických měřítcích) rybářského kutru…
Tak či onak, víc než půlmiliardový výprodej fondů poslal týdenní statistiku hluboko do červených čísel. Ani tuzemští institucionální investoři nezaháleli a pokračuje i ústup retailu z dluhopisových a smíšených fondů do předem připravených pozic oběma směry: do akcií i na peněžní trh. Jen z domácích dluhopisových fondů odnesli dokonce 125 milionů a ze smíšených přes 50 milionů korun, ale do akciových donesli necelých 70 a na peněžní trh necelých 55 milionů korun. Tedy 50 milionů chybí!

Kam asi zamířily?

Ani raději nedomýšlet, jaký asi zmatek do našich investorských dušiček musí vnést např. šestiměsíční výkonnost: dluhopisové fondy 0,6 %, akciové 23 % a fondy fondů dokonce 30 %. Z fondů peněžního trhu se přitom směje 1 %. Pámbů chraň anualizovat! To už raději do Bohnic, v takovém světě by se našinec zbláznil nato tata.
Kdo sleduje aktuální pohyby, je zmaten ještě víc: akcie si daly oddychový čas, naopak dluhopisy se zotavily. Přesto investice v dluhopisových fondech za poslední tři měsíce tratily až 1,5 %. Jenže tu těch konvergenčních – ISČS Trendbond(profil, názory) a IKS Plus bondový(profil, názory) – svítí pěkný roční výnos 8 až 9 %. Ale co udělá koruna v příštím roce, kdo ví? Teď pěkně oslabila (to se výnos v těchto fondech hned pěkně ohřeje), ale na měnové horské dráze se létá nahoru i dolů.

Kde je ta havaj?

Že by skutečně v akciích, raději nedomýšlet. Vezměme jen naše domácí, kde se blížíme pětiletému výročí podzimu 1998, kdy PX-50 klesl na téměř 300 bodů. Dnes má namířeno k 700 bodů. Za pětileté období, které je pro investice do akcií doporučováno, máme tedy pěkný 16% roční průměrný výnos, celkem za pět let 100%!
A dostáváme se k tradičním tématům: nečasovat trh a držet strategii. Ale - aktivní investor je nedodržuje a rozumné "neaktivní" nemáme. Kdo se tedy může dnes radovat z 36% ročního zisku ve fondu ISČS-Sporotrend(profil, názory)? Asi jen ti, kteří stále ještě dohánějí minulé ztráty a pro ty je to chabá náplast. Dnes jej kupují i noví investoři za 23 miliony týdně a jistě očekávají, že bude ještě lépe.
Víc než dvojnásobek však plyne do konzervativního bratra ISČS-Sporoinvest(profil, názory), i když možná překvapuje odliv 24 milionů z ŽB Sporokonto(profil, názory). Zato IKS Peněžní trh (profil, názory) drží s 18 miliony zlatou střední cestu. Útěk z dluhopisových fondů však bratra nezná a mezi investičkami nerozlišuje.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Začnou naši investoři víc respektovat "klasické" členění portfolia, anebo se stále budou orientovat heslem "kam vítr, tam investice"? A co říkáte konvergenčním dluhopisům?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-120
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 9. 2003 8:21

To je fakt, nenastal naopak cas prodavat?

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

3. 9. 2003 | Petr Fejtek

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

Všeobecné nadšení, které u našich investorů vzbudily lákavé výnosy dluhopisových fondů, se rychle vytrácí. Co tedy lze do budoucna očekávat?

Fondy: přijde propad akcií?

1. 9. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: přijde propad akcií?

Čeští investoři obvykle investují na vrcholu každého růstu a tak by mohl nebývalý příliv peněz do akciových fondů naznačovat, že růst akcií je u konce…

Češi mají peněz jako želez

27. 8. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Češi mají peněz jako želez

Letošní rok se zatím jeví jako jeden z nejtučnějších v naší novodobé historii. Příjmy i výdaje domácností pádí, jakoby měly namířeno ke světlým zítřkům. Zbylo však i na úspory, které... celý článek

Fondy: akcie dobývají i našince

25. 8. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: akcie dobývají i našince

Možná si naši investoři již dovolenou odbyli, anebo jim nedá zahálet vývoj trhů. Buď jak buď se fondový business opět rozbíhá a roztáčí kolečka pěkně rovnoměrně.

Partners Financial Services