Akcie: ekonomické oživení nablízku

David Petráček | 25. 8. 2003
Akcie: ekonomické oživení nablízku
V uplynulém týdnu akciové trhy v USA i v Evropě vstřebávaly mnoho pozitivních makroekonomických zpráv, které konečně naznačují oživení ekonomiky Spojených států.

Spojené státy

Pravděpodobně hlavním důvodem pondělní akciové rallye byla páteční dobrá makroekonomická data. Indexy otevíraly v zelených číslech a do konce dne posilovaly. Dalším důvodem růstu je již několik týdnů patrný přesun investic z dluhopisů do akcií a posilování dolaru vůči euru. Hlavními tahouny indexů byly polovodiče, PC hardware, networking a telekomy. Objem obchodů byl vyšší než v posledních dnech, celkově však stále slabý. To je mimo jiné známkou, že hodně investorů již současnou úroveň cen akcií nepovažuje za výhodnou nákupní příležitost.

V úterý měly indexy odlišné trendy. Zatímco DJIA (profil, názory) byl silně volatilní, Nasdaq (profil, názory) během dne posiloval. Dařilo se polovodičům, PC hardware, networking, EMS, zdravotnictví a stavebnictví. Stavebnictví pomohly silná data o nově zahajovaných stavbách. V červenci se počet nově zahajovaných domů zvýšil na 1,872 mil. z předcházejících 1,845 mil. Počet nových stavebních povolení byl v červenci 1,78 mil., o něco slabší než se čekalo. Michiganský index spotřebitelské důvěry dopadl na 90,2, za očekávanými 91,5, trh však na zveřejnění nereagoval a pozitivní býčí nálada na trhu přetrvala.

Hlavní indexy amerických akciových trhů strávily větší část středečního obchodování v defenzívě, když investoři využili nižších než očekávaných výsledků technologického lídra Hewlett-Packard (profil, názory) jako dobrou omluvu k vybírání zisků po čtyřdenním růstu. Indexy uzavřely obchodní seanci mírně v negativním teritoriu. Nejlepší výkon předvedly obory ropných služeb, disketové mechaniky, zlata a utility. V červených číslech středeční seanci uzavřely polovodiče, finance, farmacie, zdravotní péče, obrana a sektor bydlení.

Ve čtvrtek akcie pokračovaly ve svém vítězném tažení a dosáhly nových maxim. Faktorů, které přiměly investory k nákupům, bylo více, nejdůležitějšími však byla série nových makroekonomických dat. Data jak z výrobní sféry tak i ze zaměstnanosti ukazují na sílící ekonomiku. Philadelphia Fed Index za červenec dosáhl úrovně 22,1, nejvyšší za posledních 5 let a vysoko nad očekávanými 10. Leading economic indicator vzrostl čtvrtý měsíc po sobě a byl za červenec 0,4 %, jasné potvrzení oživení ekonomiky. Počet nových nezaměstnaných v uplynulém týdnu klesl o 17 000 na 386 000 a již několik týdnů se drží pod hranicí 400 000.

Americké trhy vstoupily do pátečního obchodování optimisticky poté, co největší světový výrobce polovodičů Intel (profil, názory) zvýšil odhad příjmů pro třetí čtvrtletí. V růstu ho následovaly společnosti Applied Materials (profil, názory) a Dell (profil, názory). V zájmu investorů se také ocitly akcie farmaceutické společnosti Schering-Plough Corp. (profil, názory) poté, co společnost snížila svoji čtvrtletní dividendu o 68 procent a oznámila plány na propuštení tisícovky zaměstnanců.

Evropa

Směrem vzhůru zamířily všechny hlavní indexy západoevropských burz. Dařilo se akciím leteckých společností, banka BNP zvýšila ohodnocení akcií Air France. Polepšily si rovněž akcie Lufthansy a British Airways (profil, názory). Zájem byl o švédský Ericsson (profil, názory) a velké pojišťovny. Evropské akciové indexy během úterního odpoledne smazaly velkou část zisku kvůli zprávě o náladě spotřebitelů v USA. Ta opět obnovila otázky týkající se oživení světové ekonomiky. K růstu akciím pomohly hlavně technologické společnosti v čele s firmou Nokia (profil, názory).

Evropské akciové indexy ve středu po předchozím růstu ve většině případů klesly, taženy dolů ztrátami titulů ze sektoru pojišťovnictví v čele se švýcarskou Zurich Financial. Náladu na trhu zhoršilo i slabé otevření americké burzy způsobené nepříznivými výsledky hospodaření technologické společnosti Hewlett-Packard (profil, názory). Nejvíce klesly akcie pojišťoven a bank. Evropské akciové trhy ve čtvrtek rostly. Nejlépe se vedlo automobilkám, které spolu s čipovými společnostmi a firmou Swatch vytáhly klíčové indexy až na nová letošní maxima. Svým dílem k posílení akcií přispěly i lepší než očekávané údaje z USA. Evropské akcie se v pátek pohybovaly v první polovině obchodování okolo zavíracích hodnot, když poté přišel pozitivní impuls z USA, kde Intel (profil, názory) oznámil růst odhadu příjmů a akcie prudce vzrostly.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Víte, jak se budou vyvíjet akciové trhy? Staňte se Vizionářem 2003!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona

18. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona

V uplynulém týdnu se trhy vyznačovaly mírnou obchodní aktivitou a převážně růstovými uzavřeními. Druhá půlka léta je zatím příjemně poklidná a investoři se zřejmě připravují na září.... celý článek

Akcie: týden nečekaných zpráv

4. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: týden nečekaných zpráv

V uplynulém týdnu byly trhy několikrát zasaženy neočekávanými zprávami, a to ať již negativními (pokles spotřebitelské důvěry) nebo pozitivními (vývoj HDP).

Akcie: hospodářské výsledky nad očekáváním

28. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: hospodářské výsledky nad očekáváním

V uplynulém týdnu většina ohlašujících firem vykazovala lepší než analytiky očekávané hospodářské výsledky. Trh většinou zprávy přijímal optimisticky, otázkou ovšem je, zdali optimismus... celý článek

Akcie: Dobré zprávy rovná se pokles?

21. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: Dobré zprávy rovná se pokles?

Investoři se z podivných důvodů řídili po většinu obchodního týdne heslem "prodávat při dobrých zprávách". Tento trend opustili pouze na začátku a na konci týdne.

Akcie: Ohlašování již nyní určuje vývoj trhů

14. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: Ohlašování již nyní určuje vývoj trhů

Ohlašování hospodářských výsledků pomalu ještě ani nezačalo a investoři už nyní v očekávání budoucího vývoje určují trendy trhů. Přinášíme vám pravidelnou analýzu obchodování na kapitálových... celý článek

Partners Financial Services