HVB: konec středoevropského snu?

HVB: konec středoevropského snu?
HVB, potýkající se s vážnými finančními problémy, před měsícem prodala čtvrtinu své nejlepší dceřiné společnosti Bank Austria. Bude miliarda euro, kterou získala, HVB stačit na přežití?

Německá HVB (profil, názory) koupila rakouskou Bank Austria před pouhými třemi lety a mnoho analytiků předpovídalo silné středoevropské skupině s ratingem AA- slibnou budoucnost. Během tří let ovšem rating HVB klesl na A- a další snížení ratingu by přišlo, pokud by HVB váhala s prodejem. Miliarda euro, kterou prodej 25 procent akcií Bank Austria na burze vynesl mateřské HVB, sice stačila zabránit hrozícímu snížení ratingu, řada analytiků ovšem zůstává skeptická.

HVB - druhá největší německá banka a největší evropská hypoteční banka - se potýká se 14 miliardami euro špatných úvěrů (zejména kvůli přehnané expanzi ve východním Německu) a stagnující německá ekonomika bance rozhodně nepomáhá. HVB proto prodává, co může. Vedle 25% podílu v Bank Austria se zatím banka podle informací The Economist zbavila hypoték ve výši 50 miliard eur převedením na novou HVB Real Estate Bank, kterou se bude snažit prodat (i když rating BBB není pro investory příliš atraktivní). Deset miliard euro půjček a hypoték HVB vyvedla do bermudské Grand Central Re. Vedle vyvádění špatných úvěrů zákonitě dojde i na omezování provozu. HVB již oznámila plány na snížení podílu na německém hypotečním trhu a prodej dalších balíků hypoték. Na prodej jsou také další banky ze skupiny: retailová Noris Bank v Norimberku, Vereins- und Westbank v Hamburku a online Direkt Anlage Bank.

Pokud se všechny tyto prodeje uskuteční, zůstane z HVB jihoněmecká regionální banka a majitel většinového balíku Bank Austria. Rakouská banka (která také řídí aktivity skupiny ve střední Evropě) sice vykazuje výrazně lepší výsledky než HVB, část z nich ovšem pochází z problematického investičního bankovnictví a další část pramení z obsluhy německých korporátních klientů HVB v Rakousku a ve střední Evropě.

V Rakousku je Bank Austria jedničkou, ovšem stejně jako v Německu je rakouský bankovní trh přeplněn konkurencí. Za posledních šest let se tak například čistá úroková marže pohybovala pod 1,3 procenta a ekonomické problémy nedávají příliš šancí na rozvoj. Odpovědí na nedostatek prostoru k růstu v Rakousku měla být expanze do střední a východní Evropy, ale Bank Austria se podařilo získat výraznější tržní podíl pouze v Polsku (banka BPH) a v Bulharsku (Bank Biochim). Oproti svému hlavnímu rivalovi, Erste Bank, se ovšem Bank Austria příliš neprosadila v České republice, na Slovensku ani v Maďarsku. Místo zaměření na retail se HVB ve střední Evropě snaží konkurovat ve vyšším segmentu. Ten je sice lukrativnější, ale příliš prostoru pro expanzi nenabízí. HVB po akvizici Bank Austria v České republice utlumila dva slibně se rozvíjející projekty - hypoteční úvěr Majordomus (profil, názory) a kreditní kartu Maxim (profil, názory). Po zhruba roční přestávce se Majordomus opět začíná na hypotečním trhu prosazovat a k dalším plánům HVB v této oblasti se brzy vrátíme. Uvidíme, zdali se částečné osamocení Bank Austria, řídící středoevropské aktivity HVB, projeví v posílení aktivit HVB na českém trhu. Prostor pro růst tady zatím je…

Myslíte si, že HVB / Bank Austria má šanci výrazněji navýšit svůj podíl na českém trhu? Koupili byste si akcie Bank Austria, nebo byste dali přednost akciím Erste Bank? Máte v portfoliu akcie nějakých bank? Podělte se s námi o své názory!

Další zajímavé infromace najdete ve specializované sekci Banky.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 8. 2003 8:55, BarboraJ

Tak nevim,
je to odborny clanek nebo si BA pomoci tohoto PR pripravuje pudu pro prodej dalsi emise?


+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 8. 2003 23:15, TGP

Souhlas, neschopnost Hypa při poskytování úvěrů je velmi dobře známá a nikdy bych si u nich stavebko se záměrem vzít si úvěr nepořídil. Na druhou stranu je třeba říci, že z pohledu spoření jsou stále nejlepší...

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konečně plnohodnotné pojištění karty?

5. 8. 2003 | Dušan Hradil

Konečně plnohodnotné pojištění karty?

Pojištění ztrát ze zneužití platební karty se doposud vyhýbalo transakcím, při kterých zadáváte PIN, tedy například výběrům z bankomatu. Se svojí troškou do mlýna však přichází HVB... celý článek

Jak si vzít úvěr a nezbláznit se

4. 8. 2003 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Jak si vzít úvěr a nezbláznit se

Při zjišťování za jaké sazby banky skutečně poskytují spotřebitelské úvěry jsme navštívili pobočky sedmi ústavů a vše vyzkoušeli na vlastní kůži.

Sliby chyby českých bank

31. 7. 2003 | Petr Vykoukal

Sliby chyby českých bank

Přesně podle rčení "když ptáčka lapají, hezky mu zpívají" se chovají české banky při prodeji spotřebitelských úvěrů. V reklamě nabízejí úrokovou sazbu "od". To, že ta skutečná se bude... celý článek

Partners Financial Services