Najít, prodat, sbalit prachy a zmizet

Najít, prodat, sbalit prachy a zmizet
O moc víc se toho s akciemi z kupónové privatizace dnes asi ani udělat nedá. Vzpomeňte si, nezůstávají také vám nějaké poklady z tohoto českého ekonomického experimentu počátku devadesátých let?

Kolik je "mrtvých" duší v SCP?

O tom že těch, kteří ještě nějaké zapomenuté dary z kupónové privatizace vlastní je stále ještě dost, svědčí údaje Střediska cenných papírů. Na začátku loňského roku (aktuálnější číslo není k dispozici) vedlo SCP přes tři miliony účtů z nichž bylo přes 800 tisíc prázdných, což stále znamená 2,2 milionu neprázdných účtů. Počet těch, kteří aktivně (sami) či pasivně (prostřednictvím fondů) investují na kapitálovém trhu, je většinou odhadován na číslo v řádu stovek tisíc, maximálně jednoho milionu osob. Z toho by vyplývalo, že Středisko stále eviduje zapomenuté akcie pro možná i více než jeden milion "spících" akcionářů.

Od kupónové privatizace již uběhla řada let. Většina tehdejších akcionářů své cenné papíry již dávno prodala (a peníze už utratila), přesto však ještě zůstává dosti vysoký počet těch, kteří si na nějaké ty akcie vzpomenout mohou (více viz box). Většina podobných rozpomenutí přichází na základě určitého impulsu. Zatímco v dobách po skončení kupónové privatizace se mnozí rozpomínali když potřebovali peníze, což bývalo často vodou na mlýn různým "vykupovačům", dnes bývá mnohem častější příčinou rozpomenutí se na dávnou účast v kupónové privatizaci dopis ze Střediska cenných papírů se slovy "emise zrušena". Pak se teprve zapomnětliví akcionáři začnou zajímat o to, co se s jejich akciemi stalo.

Pozdě bycha honit

Většinu z milionu či více bývalých DIKů (držitelů investičních kupónů) už nečekají moc dobré zprávy. Pokud i vám až tento článek připomněl, že jste majiteli nějakých kupónových pokladů, je na čase začít hledat a rychle jednat. Většina "nálezců" však už stejně zjistí, že je pět minut po dvanácté. Akcionáři mizející z SCP jdou totiž většinou na úkor zrušené registrace cenného papíru a jeho následnou přeměnu do fyzické podoby. Pokud už vaše akciová společnost dospěla do tohoto stádia, znamená to pro vás v podstatě jedinou možnost, jak ze svého majetku ještě něco získat – jít si vyzvednout své listinné akcie. V řadě případů je vám pak na místě nabídnut odkup majoritním vlastníkem. Ač se vám pravděpodobně nabídnutá cena bude zdát nízká, uvědomte si, že moc jiných příležitostí k prodeji svých listinných akcií mít nebudete. Pokud má totiž společnost jednoho (či ve shodě jednající skupinu) majoritního vlastníka, pak většinou nemá nikdo jiný žádný důvod nabídnout vám za vaše akcie víc než on. Nejlepším řešením  je tedy okamžitě na místě prodat a tím svou účast v kupónové privatizaci definitivně ukončit. Větší problém nastane, pokud už vám nikdo žádný odkup akcií nenabídne. Pak už vám s nejvyšší pravděpodobností zůstane trvalá vzpomínka – papírová akcie. Nikdy ale není nutno ztrácet naději, pokud se budete v pravidelných intervalech informovat, je možné, že se na vás usměje štěstí, majoritní vlastník změní názor a vaše akcie koupí.

Neštěstí ve štěstí

Ani v případě, že patříte k těm šťastnějším, jejichž akcie jsou stále ještě vedeny v SCP, není vyhráno. Počet evidovaných emisí sice stále dosahuje vysokého čísla v řádu tisícovek, počet registrovaných, tj. těch, se kterými se obchoduje na veřejných trzích, jsou však jen stovky. Například v RM-Systému se v současnosti obchoduje s 272 emisemi, přičemž počet podniků je ještě nižší, neboť toto číslo zahrnuje i dluhopisové emise a uzavřené podílové fondy.

První krok, který byste tedy měli udělat, je zjistit, jestli aspoň tady patříte k těm šťastným, jejichž akcie jsou stále ještě obchodovatelné. Jestliže nejsou, pak jste na tom asi podobně jako držitelé listinných akcií (viz výše) – poslední možností jak získat peníze je nabídnout své akcie majoritnímu vlastníkovi firmy, který je může, ale také nemusí, koupit.

Pokud vaše akcie obchodovatelné jsou, můžete si například na webových stránkách RM-Systému (organizátor mimoburzovního trhu s cennými papíry) zjistit aktuální kurz svých akcií a prostřednictvím této společnosti své akcie i prodat (hledáte-li podrobný návod jak na to, přečtěte si náš starší článek). Nemáte-li k držbě svých kupónových akcií nějaký sentimentální důvod, nejlepším řešením jak s nimi naložit je právě okamžitý prodej. Jedinou výjimkou z tohoto pravidla jsou vysoce likvidní akcie (především ty obchodované v tzv. SPADu na pražské burze - Komerční banka, Telecom, Unipetrol, České radiokomunikace, Philip Moris či ČEZ), na jejichž držbu je možné se dívat z trošku perspektivnějšího hlediska. Úvahy zda-li prodat teď či později by stály za samostatný článek. Většina ostatních akcií, především malých podniků, je tak málo obchodována, že jejich spekulativní držba s sebou nese (především v případě, že dění ve firmě pravidelně nesledujete) riziko, že se akcie z trhu také ztratí. A pokud propásnete možnost požádat majoritního vlastníka o jejich odkup v zákonné lhůtě, dostáváte se do pozice popsané výše.

Holt smůla je někdy veliká

Je ovšem třeba připomenout i další varianty, jak může pátrání po kupónových akciích dopadnout. Jestliže jste vložili své kupóny do fondů, mohou na vás čekat dvě různá překvapení - příjemné, či nepříjemné. Některé fondy v pořádku prošly rozbouřenými vodami českých kapitálových trhů v postkupónových časech a přežily do dnešních dnů (většinou jako otevřené podílové, můžete si je zkusit vyhledat v naší sekci věnované podílovým fondům), jiné byly přeměny na běžné akciové společnosti, z řady z nich zmizel majetek a některé dokonce zkrachovaly.

Máte ještě nějaké pohrobky z kupónové privatizace? Pamatujete se na ni ještě? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Při pátrání po akciích by se vám mohly hodit následující adresy:

Komise pro cenné papíry
RM-Systém
sekce České akcie na našem serveru.


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2003 21:25, Optimista

Jo před 6 lety, když firma ve které jsem pracoval skončila, jsem už zůstal doma a když vodovody vydělaly už jsem jinou práci nehledal. Platím si sociální a zdravotní pojištění a dodržuji půlrok (nejdřív byl rok, pak čtvrtrok), abych to nemusel danit. Dividendy jsou stejně zdaněny a stát si stejně z každé platby strhne DPH a spotřební daně.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jé, já bych měl mít ještě akcie z kupónovky!

15. 8. 2001 | Petr Vykoukal

Jé, já bych měl mít ještě akcie z kupónovky!

Také jste si vzpomněli na poklady zakopané na účtu ve Středisku cenných papírů? Čtěte dál. Poradíme, jak je najít, vykopat a zpeněžit.

Partners Financial Services