Fondy: útlum pokračuje

Petr Fejtek | 28. 4. 2003 | 4 komentáře
Fondy: útlum pokračuje
Další týden pokračoval v ospalém jarním tempu bez větších změn či překvapení. Investoři jen postupně odpouštějí fondům peněžního trhu jejich nedávný "podraz", zatímco obliba dluhopisových fondů ještě trvá. Svítání na akciových trzích snad zvedá z tříletého prachu i smíšené a akciové fondy, přestože odliv ze smíšených pokračuje.

Do fondů UNIS investoři přinesli zdánlivě pěknou sumu přes 677 milionů korun, ale celý trh se krčí ve stínu 529 milionů, které do svého ČSOB Výnosového (profil, názory) uložila jistá nejmenovaná finanční skupina. Na retailové klienty tak zbylo ubohoučkých ani ne 150 milionů. ČSOB však rozehrává i řízný retailový marš, tentokrát na své belgické a lucemburské nástroje KBC, které získaly přes 192 miliony korun (tedy sumu víc než srovnatelnou s celým tuzemským průmyslem fondů). Že by skutečně již zabušila na dveře strašidelná zahraniční konkurence?

Alespoň pytli s pískem se konečně podařilo zasypat Aholdem protržené hráze fondů peněžního trhu ISČS Sporoinvest (profil, názory) a ŽB-Sporokonto (profil, názory), i když nově příchozích několik milionů korun prakticky nestojí za řeč. V rybníku Sporoinvestu zůstalo jen o málo víc peněz než obsahoval počátkem roku, Sporokonto dokonce postihl stamilionový únik. Na peněžním trhu tedy dominuje stabilizovanější IKS Peněžní trh (profil, názory), přestože i jemu se příliv peněz ztenčuje. Všem tuzemským správcům tak vyprášila kožich ČSOB, která minulý týden prodala svého (belgického) korunového fondu KBC MultiCash (profil, ) za víc než 100 milionů korun.

Obecně se atmosféra kolem fondů peněžního trhu uklidňuje, ale mnozí podílníci dobře "nestrávili" nedávnou zkušenost a tím i nebezpečí tříměsíční ztráty. Není se co divit, navíc ostatní zase nijak nenadchne půlroční výkonnost 0,6 procenta (Sporokonto) či 0,9 procenta (Sporoinvest).

Stále ještě žně mají dluhopisové fondy. Výkonností zakolísaly méně výrazně a jejich spanilá jízda tak pokračuje: jen ISČS (profil, názory) do nich letos přilákala již téměř čtyři miliardy korun. Podílníci zde nejraději čtou statistiku roční výkonnosti - a ta stále oslňuje. Ledoborec ISČS Sporobond (profil, názory) nabízí světlé zítřky svými minulými 7,88 procenty a ani 6,48 procenta IKS Dluhopisového (profil, názory) není k zahození. Trochu ostudu dělá jen ŽB-obligační (profil, názory) s 4,22 procenta.

Sazby na trzích se však již pohnuly opačným směrem, než jsme byli zvyklí a ani ČNB ve čtvrtek nesplnila optimistům jejich sny o alespoň čtvrtině procenta dolů. Také inovovaná prognóza inflace napovídá, že konec dluhopisového snění je již na dohled. K tomuto navýsost žhavému tématu se vrátíme v průběhu týdne.

Slibnou minirallye předvedly akciové trhy. Přes ochlazení koncem týdne ukázaly, že stále ještě umějí zahřát u srdce (tomu již mnozí ani nevěří). Hovořit o akciích se u nás stále ještě nesluší, čemuž se nelze divit při pohledu na výkonnost akciových fondů. Možná jsme ale přece jen už mohli spatřit onu příslovečnou první vlaštovku, protože čisté prodeje akciových fondů dosáhly 14 milionů korun. Více než třemi miliony tentokrát zabodovaly ISČS Eurotrend (profil, názory) a Fond nové ekonomiky ČP Investu (profil, názory, koupit).

Možná ještě zajímavější situace se ovšem rýsuje u dosud jen opomíjených smíšených fondů. U nich jsme zvyklí na pravidelné vysoké odkupy nejen z důvodu jejich životopisu (původ v kupónových privatizačních fondech), ale zejména kvůli výnosům k pláči – akciová část portfolia léta nemilosrdně kosila všechny naděje. Nyní však právě dík témuž začínají ukazovat svou příjemnější tvář zejména na tříměsíčních a půlročních výkonech. A tak se na víc než 90milionovém odlivu více než 80 miliony podepsaly IKS globální (profil, názory) a 1.IN – Středoevropský (profil, názory), přestože za poslední tři měsíce vynesly kolem čtyř procent.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Jak se podle vás bude vyvíjet soutěž mezi tuzemskými a zahraničními fondy? Jakou roční výkonnost tipujete letos pro dluhopisové a akciové fondy? Jaký fond byste zvolili dnes vy?Podělte se s ostatními o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: oddychový týden?

22. 4. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: oddychový týden?

Po náročných týdnech před velikonoci si minulý týden trhy i investoři vybrali oddychový čas a těšili se na dny volna. Po dlouhé době se v černých číslech ocitly všechny kategorie fondů... celý článek

Fondy: problémy na obzoru?

7. 4. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: problémy na obzoru?

Dluhopisové fondy v červených číslech, odchody investorů z fondů peněžního trhu i z většiny dalších kategorií, problémy společnosti Akro i rychlý útěk podílníků ŽB Trustu nevěstí nic... celý článek

Jaro fondům nesvědčí

3. 4. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Jaro fondům nesvědčí

Původně jsem měl přichystánu variantu osvědčeného: "březen – do fondů vlezem". Ale zatímco nás počasí za kamna nezahnalo, z fondů mrazivá metelice překvapivě "vymetla" už stovky milionů... celý článek

Peněžní trh na rozcestí?

2. 4. 2003 | Petr Fejtek

Peněžní trh na rozcestí?

V pololetí loňského roku byly fondy peněžního trhu vlastně jedinou vyšlapanou cestou peněz do kolektivního investování. Popularita dluhopisových fondů byla oproti nim asi pětinová.... celý článek

Fondy: příliš drahý špás jménem UNIS

24. 3. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: příliš drahý špás jménem UNIS

Objemy peněz pod správou českých i zahraničních fondů sice od počátku roku utěšeně rostou, ale fondový byznys si nemůže příliš výskat. Většina peněz totiž plyne do málo ziskových konzervativních... celý článek

Partners Financial Services