Uklidnění situace ohledně Iráku pomohlo trhům vzhůru

David Petráček | 17. 3. 2003
Uklidnění situace ohledně Iráku pomohlo trhům vzhůru
I když tomu vývoj na začátku týdne nenaznačoval, ve druhé polovině týdne trhy prudce vzrostly díky šířícímu se optimismu ohledně Iráku.
Spojené státy

Americké akcie zaznamenaly v první obchodní seanci nového týdne výrazný pokles, při kterém se ponořily na téměř tříletá minima, kvůli zvýšené nervozitě investorů, kteří vidí pouze málo podnětů k oslavám na pozadí slabé americké ekonomiky. Důvodem k všeobecně špatné náladě na trhu byl opět znepokojující geopolitický vývoj. Mezi nejslabší sektory se v pondělí zařadily aerolinky a brokerské tituly. Největší pokles vykázaly akcie SBC Communications (profil, názory), AT&T (profil, názory), J.P. Morgan (profil, názory) a American Express (profil, názory).

I přes nízké ceny akcií nevykázali investoři nákupní náladu, když sentiment na trhu i nadále ovlivňovala hrozba blížící se války s Irákem. Tahounem poklesu úterního obchodování byly tituly ze sektoru přepravy, financí a farmacie, následovány akciemi ropných společností a biotechnologických firem. V čele poklesů stály společnosti AT&T (profil, názory), J.P. Morgan (profil, názory), United Technologies (profil, názory) a General Motors (profil, názory). Naopak oslabení se ubránily akcie Altria Group, Coca-Cola (profil, názory), Procter & Gamble (profil, názory), Johnson & Johnson (profil, názory) a Exxon Mobil (profil, názory).

Ve středu trhy mírně zpevnily díky poslední půlhodině obchodování. Americké akcie původně ztrácely, ale náladu investorům zlepšilo několik zlepšení investičního doporučení, například na Ford (profil, názory) a Duke Energy (profil, názory). Naopak, horší investiční doporučení poslalo níže akcie Exxon Mobil (profil, názory). Výrazně propadly akcie AOL Time Warner (profil, názory) taženy spekulacemi, že vyšetřování účetních praktik společnosti se rozšíří. Nedařilo se opět leteckým společnostem. Akcie AMR (profil, názory) propadly po zprávách, že v případě války s Irákem bude muset propustit až 70.000 lidí a vykáže ztrátu téměř 11mld USD. Obchodování ovlivňovala i situace okolo Iráku. Británie dala Iráku šest podmínek, které musí splnit aby odvrátil válku.

Akciové trhy ve čtvrtek vzrostly o nejvyšší procento od začátku tohoto roku. Důvodem bylo zřejmě odsunutí rozhodnutí o případné válce. To již stačilo zájemcům o levné akcie, aby znovu investovali bez ohledu na zveřejněná statistická čísla, která přílišný optimismus nepodpořila. Maloobchodní tržby poklesly v únoru více, než se čekalo. Proti lednu se snížily o 1,6%. Meziročně však tržby zaznamenaly nárůst o 2,6%. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti poprvé po měsíci poklesl a to o 15 tisíc na 420 tisíc. Je to však stále vysoký počet naznačující slabost pracovního trhu. Z klasických akcií přidala např. GM (profil, názory) a Intel (profil, názory), tedy společnosti, které dříve výrazněji oslabily.

V pátek trhy v počátku obchodování kolísaly. Trhy "stavěly" na čtvrteční rally a ranním projevu George Bushe, ve kterém se o Iráku nezmínil. Z makroinformací byla zveřejněna zpráva University of Michigan týkající se spotřebitelské důvěry, která poklesla na 75 bodů ze 79,9. Trh očekával pokles "pouze" na 77,6 bodů. Naopak průmyslová produkce v únoru nečekaně rostla o 0,1%. Trh vesměs počítal s poklesem o 0,1%. Index PPI v únoru dosáhl úrovně 1%, což je více než trhem očekávaný růst o 0,7%. Rostly akcie Adobe Systems (profil, názory), když společnost oznámila lepší než očekávané příjmy za první čtrvrtletí. Naopak propad zaznamenal Ford po snížení očekávání příjmů od Credit Suisse.

Evropa

Hlavním důvodem pondělního poklesu byly opět obavy z válečného konfliktu. Největší propad zaznamenaly pojišťovny, které snižují vyplácené dividendy. Výprodeje postihly především Swiss Re a Aegon (profil, názory). Pokles telekomunikačních společností vedl Deutsche Telekom (profil, názory). Také v úterý evropské trh klesaly. Na slabém výsledku se podepsala mimo jiné společnost VW. Znepokojení investorů vyvolalo také varování firmy Nokia (profil, názory), že její divize mobilních telefonů sice splní plánované výkony, divize síťového zabezpečení ale sníží prodeje. Růst po předcházejících propadech naopak zaznamenaly pojišťovny. Evropské akciové trhy zaznamenaly ve středu další prudký pokles. Důvodem byla stále přítomná nejistota kolem války v Iráku a také nepříznivé zprávy z podnikové sféry spolu s obavami o další růst světové ekonomiky. Klesaly např. společnosti Munich Re a Allianz (profil, názory). Ve čtvrtek hlavní evropské akciové trhy prudce posilovaly. Rostly společnosti ING, Aegon a Fortis. Dařilo se i telekomunikačnímu operátoru Telecom Italia. Své ztráty doháněly i automobilky (např. BMW). Také páteční obchodování bylo plné optimismu a trhy rostly pod vlivem vývoje v USA.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: S vámi nebo bez vás

10. 3. 2003 | David Petráček

Akcie: S vámi nebo bez vás

Takto stručně bychom mohli zjednodušeně popsat postoj Spojených států k souhlasu OSN s válkou v Iráku. Jistotu na akciových trzích ovšem ani tento jednoznačný postoj nepřináší.

Irák stále vládne trhům

3. 3. 2003 | David Petráček

Irák stále vládne trhům

Také uplynulý týden byl ve velké míře ovlivňován vývojem situace okolo Iráku. Mírné uvolnění krize pomohlo v závěru týdne k růstu.

Na čem jde za války vydělat?

25. 2. 2003 | Aleš Vávra

Na čem jde za války vydělat?

Na amerických akciových trzích panuje momentálně silná nervozita vyplývající především z nejistoty, která souvisí s možným vypuknutím a následným vývojem ozbrojeného konfliktu v Iráku.... celý článek

Válka? - Válka!

17. 2. 2003 | David Petráček

Válka? - Válka!

Trhy přecitlivěle reagovaly na jakoukoliv změnu v situaci ohledně Iráku. Mírné ústupky na jakékoliv straně jsou přijímány s nadšením a naopak.

Nejednoznačný vývoj trhů

10. 2. 2003 | David Petráček

Nejednoznačný vývoj trhů

V uplynulém týdnu trhy měnily směr téměř každý den a v hledání jistoty jim nepomohl ani Colin Powel.

Partners Financial Services