Fondy míří do Rakouska

Tomáš Mergl | 13. 3. 2003
Fondy míří do Rakouska
Po HVB a České spořitelně, které nedávno představily nové fondy peněžního trhu registrované v Rakousku, přišla i Raiffeisenbank tentokráte s dluhopisovým fondem, který je rovněž "domicilován" u našich jižních sousedů.

Zatímco pro úvěrový trh vytváří současná úroveň úrokových sazeb doslova živnou půdu, finančním institucím nabízejícím spořící či investiční produkty, u nichž je úzká vazba na vývoj úrokových sazeb, přidělává stávající situace spíše vrásky na čele. To platí i pro podílové fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy, které kromě bankovních vkladů investují ve značně míře do dluhových cenných papírů. Těmto fondům, respektive jejich správcovským společnostem, se výhled stagnujících úrokových sazeb u nás nikterak nezamlouvá a proto hledají různé cesty jak snižovat náklady.

Jednou z možných je zřízení podílových fondů v zemích s nižším zdaněním, které méně dopadá na celkovou výkonnost portfolia. K tomuto kroku se nedávno odhodlaly HVB Bank a Česká spořitelna, když se rozhodly své nové fondy peněžního trhu - HVB Fond peněžního trhu PLUS a Erste/Sparinvest Český fond peněžního trhu  - zaregistrovat v Rakousku. Zde se totiž aktivity podílových fondů, pokud jsou určeny výhradně pro cizí (například české) investory, nedaní.

Nyní se zdá, že se u našich jižních sousedů začínají zabydlovat i fondy dluhopisové. Alespoň Raiffeisenbank tak učinila se svým novým fondem Český dluhopisový fond, když jej vložila pod správu investiční společnosti Raiffeisen Kapitalanlage – Gesellschaft m.b. H. se sídlem v Rakousku. Nový fond je určen výhradně pro český trh, je denominován v české meně a investuje převážně do státních dluhopisů ČR.

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík představení nového fondu komentoval takto: "Rok 2002 byl rokem dluhopisových trhů, kterým se dobře dařilo. Ceny akcií na světových trzích kvůli slabším vyhlídkám firem klesaly a investoři vyhledávali instrumenty s pevným výnosem. I letos dluhopisoví investoři vydělají. Česká národní banka podle našich odhadů sníží ještě jednou úroky a s jejich zvyšováním nebude pospíchat. Ceny dluhopisů by měly zůstat vysoké."

Vzhledem k současné nízké hladině úrokových sazeb však nelze očekávat, že by dluhopisové fondy letos vydělaly investorům tolik, co v minulých letech. Dokonce i předpokládané čtvrtprocentní snížení sazeb v dubnu začal dluhopisový trh již dříve zapracovávat do cen, a tak hlavním efektem růstu cen dluhopisů zůstane především zhodnocující česká koruna. Všeobecně se tak čeká, že se výnosy dluhopisových fondů zaměřených na český trh budou letos pohybovat kolem 3-4 %. Nově představený fond od Raiffeisenbank je přitom ve spektru domácích i zahraničních dluhopisových fondů zajímavou příležitostí pro konzervativní zhodnocování peněz ve střednědobém horizontu.

Co říkáte novému dluhopisovému fondu od Raiffeisen? Co si myslíte o útěku fondů do zahraničí? Dá se očekávat, že dluhopisové fondy letos vydělají více než jen 3-4 %? A není teď lepší "jít" rovnou do fondů akciových? Navštivte naše diskusní stránky.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jak dlouho ještě přežije UNIS?

10. 3. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: jak dlouho ještě přežije UNIS?

Minulý týden přinesl vedle zajímavých výsledků řady fondů také výroční tiskovou konferenci Unie investičních společností. I když tisková konference byla povinně optimistická, je otázkou,... celý článek

UNIS přibírá zahraniční fondy

7. 3. 2003 | Tomáš Mergl

UNIS přibírá zahraniční fondy

Nové zaměření též na zahraniční fondy, změna loga i adresy a obsazení postu generálního manažera. To jsou některé body mimořádné valné hromady Unie investičních společností.

Fondy peněžního trhu se zabydlují v cizině

19. 2. 2003 | Tomáš Mergl

Fondy peněžního trhu se zabydlují v cizině

Pro fondy peněžního trhu nastalo obtížné období. Úrokové sazby jsou na nejnižší úrovni v historii a důležitou roli začíná hrát zdanění kapitálových výnosů. Z toho mají šanci vytěžit... celý článek

Partners Financial Services