Akcie: S vámi nebo bez vás

David Petráček | 10. 3. 2003
Akcie: S vámi nebo bez vás
Takto stručně bychom mohli zjednodušeně popsat postoj Spojených států k souhlasu OSN s válkou v Iráku. Jistotu na akciových trzích ovšem ani tento jednoznačný postoj nepřináší.

Spojené státy

Nižší než analytiky očekávaná hodnota indexu ISM (v únoru poklesl na 50,5 procenta z lednových 53,9 procenta, přičemž analytici očekávali pokles na 52,4 procenta) spolu s příjemnými zisky z předchozích seancí posloužila v pondělí jako vhodná omluva vybírání zisků při přetrvávajících otázkách ohledně povahy a načasování vojenské akce Spojených států proti Iráku. K tomuto cíli turecký parlament odmítl Spojeným státům přístup na vojenské základny v této zemi, a účinně tak oddálil plány na invazi do Iráku. Výsledkem toho všeho bylo, že americké akcie vymazaly své počáteční zisky a zbytek obchodního dne strávily v negativním teritoriu. Klesaly akcie American Express (profil, názory), Boeing (profil, názory), Coca-Cola (profil, názory), General Motors (profil, názory), Intel (profil, názory) a McDonald's (profil, názory). Naopak rostly akcie Exxon Mobil (profil, názory), J.P. Morgan (profil, názory) a Altria Group.

Ani úterní seance nedala investorům zapomenout na obavy ohledně geopolitické situace a s tím související i ekonomické aktivity. Konkrétně zprávy o třech bombových explozích ve filipínském městě Davao držely akciové trhy na kolenou po celou dobu obchodování spolu s přetrvávajícími obavy, že Spojené státy i nadále hodlají zaútočit na Irák. Lepší náladě na trhu nepřidala ani zpráva, že podniky propustily v únoru více zaměstnanců. Oproti lednu se počet propuštěných v únoru zvýšil o pět procent na 138 177. Tahounem poklesu se staly akcie General Motors (profil, názory), Walt Disney (profil, názory), Home Depot (profil, názory), Caterpillar (profil, názory) a Honeywell (profil, názory). V kladných položkách zakončily akcie Boeing (profil, názory).

Trhy zakončily středeční obchodování růstem, podpořeny výhodnými nákupy oslabených akcií, které se na trhu rozprostřely v poslední hodině obchodování. Akciové trhy možná také "potěšilo" oznámení Colina Powella, které naznačuje, že k uzavření celé záležitosti týkající se Iráku pravděpodobně dojde spíše dříve než později, a to buď s plnou podporou OSN nebo bez ní. Tahounem růstu indexu byly akcie AT&T (profil, názory), Citigroup (profil, názory), Exxon Mobil (profil, názory), General Electric (profil, názory), Intel (profil, názory), Johnson & Johnson (profil, názory), SBC Communications (profil, názory) a Wal-Mart (profil, názory). V červených číslech zakončily společnosti Boeing (profil, názory), Coca-Cola (profil, názory), McDonald's (profil, názory), United Technologies (profil, názory) a b(profil, názory).

Americké akcie ve čtvrtek ztrácely. Obchodované objemy byly malé, trh se připravoval na špatné výsledky maloobchodních řetězců. Ty jsou připisovány jak obavám z budoucnosti ekonomiky, tak i nepřízni počasí v době prezidentského dne, kdy americké rodiny realizují velké nákupy. Překvapivě, vzhledem k politické situaci, ale klesají i akcie zbrojních koncernů, jako například Raytheon (profil, názory). Byl zveřejněn nečekaně velký nárůst (na 430 tisíc) týdenního počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Americké akciové trhy otevřely v pátek v červených číslech. Důvodů bylo několik. Intel (profil, názory) ve čtvrtek po závěru obchodování zúžil interval výhledu tržeb na následující čtvrtletí. Ekonomika Spojených států ztratila v únoru 308 tisíc pracovních míst, což je nejhorší výsledek za posledních 15 měsíců. Míra nezaměstnanosti tak stoupla na 5,8 procenta. Dalším faktorem, který přispěl k negativnímu vývoji, bylo prohlášení prezidenta Bushe, že Američané mohou zaútočit na Irák i bez souhlasu OSN.

Evropa

I když v pondělí evropské kapitálové trhy mírně rostly, v úterý se již pohybovaly hluboko v červených číslech. Nadále přetrvával strach z války v Iráku. Poklesem byly postiženy sektory telekomunikací - například Deutsche Telekom (profil, názory) a výrobců automobilů. Také středa byla pro evropské burzy ztrátová. Rekordní ztrátu oznámila společnosti France Télécom (profil, názory). Naopak společnost Carrefour zvýšila svůj zisk a začala pošilhávat po aktivech Aholdu (profil, názory). Ziskový odhad trhu překonala belgická KBC. Čtvrtek zahájily burzy růstem, avšak po oznámení snížení úrokových sazeb ECB jen o 0,25 procenta oslabovaly. Pod prodejním tlakem byly akcie pojišťoven. Také v pátek evropské akcie klesaly. Vodítkem pro tento vývoj byla situace na amerických trzích, které negativně ovlivnilo prohlášení prezidenta Bushe a špatné zprávy z trhu práce.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Irák stále vládne trhům

3. 3. 2003 | David Petráček

Irák stále vládne trhům

Také uplynulý týden byl ve velké míře ovlivňován vývojem situace okolo Iráku. Mírné uvolnění krize pomohlo v závěru týdne k růstu.

Na čem jde za války vydělat?

25. 2. 2003 | Aleš Vávra

Na čem jde za války vydělat?

Na amerických akciových trzích panuje momentálně silná nervozita vyplývající především z nejistoty, která souvisí s možným vypuknutím a následným vývojem ozbrojeného konfliktu v Iráku.... celý článek

Válka? - Válka!

17. 2. 2003 | David Petráček

Válka? - Válka!

Trhy přecitlivěle reagovaly na jakoukoliv změnu v situaci ohledně Iráku. Mírné ústupky na jakékoliv straně jsou přijímány s nadšením a naopak.

Nejednoznačný vývoj trhů

10. 2. 2003 | David Petráček

Nejednoznačný vývoj trhů

V uplynulém týdnu trhy měnily směr téměř každý den a v hledání jistoty jim nepomohl ani Colin Powel.

Irák bojuje na kapitálových trzích

3. 2. 2003 | David Petráček

Irák bojuje na kapitálových trzích

I když o útoku na Irák nebylo ještě rozhodnuto. Jsou obavy o válce již několik týdnů jedním z hlavních důvodů propadů na kapitálových trzích.

Partners Financial Services