Válka za každou cenu!?

David Petráček | 24. 2. 2003
Válka za každou cenu!?
Zdá se, že situace okolo Iráku se stává nedílnou součástí každodenního vývoje kapitálových trhů. Vzhledem k různorodosti zpráv okolo očekávané války to ovšem není příliš dobrá zpráva.
Spojené státy

V pondělí se na trzích neobchodovalo.

V úterý trhy po jednodenním svátku rostly. Ustupující obavy z války s Irákem pomohly americkým akciím v pokračování rally, kterou nastartovaly na konci předešlého týdne. Investoři nakupovali hlavně akcie významných společností. EMC, Intel, Microsoft, Citigroup a General Electric silně posílily. Dařilo se i akciím Lucent Technologies, které podpořily pozitivní komentáře vedení firmy o výsledcích na toto čtvrtletí. Nedařilo se akciím Reuters v reakci na horší výsledky a akvizici společnosti Multex.com za 195m USD.

Americké akcie ve středu oslabily. Ani příznivé statistické údaje nezměnily náladu. Pokles způsobilo kromě projevu prezidenta, který naznačil, že konflikt v Iráku může eskalovat i bez pomoci UK a NATO, tentokrát také vybírání zisků po několikadenních růstech. Negativně působila rovněž sněhová nadílka, která ztížila dopravní spojení po celém severovýchodě. Ztráty utrpěly akcie aerolinií poté, co agentura Standard & Poor's snížila jejich výhledy. Zájem byl o akcie Caterpillar, počítačové tituly končily smíšeně.

Ve čtvrtek trhy ztrácely taženy obavami z války s Irákem, horšími makroekonomickými daty (Philadelphie FED index, PPI, obchodní bilance), ale i horšími komentáři společností. Zprávy o nové rezoluci, která by měla obvinit Irák ze zásadního porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN obnovila obavy z války s Irákem. Akcie SBC Communications a dalších telekomunikačních společností propadly poté co regulační orgány schválily nová pravidla pro pronájem místních sítí. Nedařilo se akciím společnosti Biogen poté co se společnosti nepodařilo získat povolení k prodeji nového léku v Evropě. Naopak, proti trhu se pohyboval polovodičový sektor v čele s Intel podpořen zlepšením investičního doporučení.

Poté co se trhy zachvěly po zprávě o požáru ropného uložiště ExxonMobilu a FBI prohlásila, že s největší pravděpodobností nejde o teroristický útok, se trhy v pátek vydaly vzhůru. Verizon Communications posiloval po pozitivním doporučení tohoto titulu od Credit Suisse, retailový Target Corp. rostl po zvýšení ratingu z outperform na strong buy od US Bancorp. Byl také zveřejněn vývoj indexu CPI, který meziměsíčně vzrostl o 0,3 % oproti očekávaným 0,2 %.

Evropa

Evropské akcie při absenci amerického obchodování v pondělí posilovaly. Téměř 20 procent si připsaly akcie ABB, které jsou velice blízko vyřešení problémů se závazky za používání azbestu. Dařilo se technologiím. Posilovaly akcie Infineon, ASML a STMicroelectronics, Ericsson. Nedařilo se defensivně laděným titulům jako je E.ON a Suez. V úterý evropské akcie posilovaly taženy maloobchodním sektorem (Kingfisher, Marks&Spencer, Carrefour) a také zisky Wall Street. Naopak ztrácely banky (Deutsche Bank a CS Group). Středa byla v Evropě ztrátová. Na ztrátách akciových trhů se podílelo jak vybírání zisků a pokles trhů v USA, tak i nejisté vyhlídky vývoje ekonomiky v Evropě a především v SRN. Ve čtvrtek se evropské akcie vydaly směrem dolů v souladu s otevřením v USA. Ropný gigant TotalFinaElf a L’Oreal a Carlsberg ztrácely po horších výhledcích na rok 2003. Naopak proti trhu se pohybovaly akcie Diageo, která se o výsledcích za rok 2003 vyjadřovala pozitivně. V pátek evropské trhy posílily v reakci na pozitivní vývoj v USA.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services