Ohlašování v plném proudu

David Petráček | 20. 1. 2003
Ohlašování v plném proudu
Uplynulý týden upírali investoři zraky na výsledky ohlašování hospodářských výsledků, jelikož na programu byly opravdové lahůdky jako například IBM nebo Sun Microsystems.

Spojené státy

Počáteční růst akciových indexů, podpořený očekáváním příznivých makroekonomických dat, která by měla potvrdit oživení americké ekonomiky, nakonec vymazaly zprávy z podnikové sféry. Klesaly akcie utilit, jimž uškodila zpráva, že firma Duke Energy (profil, názory) bude mít za letošní rok nižší než původně očekávaný zisk. Ztrácely i akcie farmaceutických společností v reakci na obavy, že tržby firmy Johnson & Johnson (profil, názory) budou nižší než se původně předpokládalo. Nedařilo se ani technologickým titulům, neboť investiční společnost J.P.Morgan vyřadila ze seznamu doporučovaných akcií firmu Dell (profil, názory).

Americké kapitálové trhy v úterý zpevnily. Celý den se čekalo na výsledky společnosti Intel (profil, názory), které nakonec překonaly očekávání trhu. Trh také ovlivnily pozitivní komentáře Alcatelu týkající se tržeb, které poslaly nahoru akcie společností Nortel Networks (profil, názory) a Rambus (profil, názory). Obchodování opět ovlivnily politické zprávy, poté co zbrojní inspektoři oznámili, že v Iráku nalezli pašované zbraně. President Bush ihned přispěchal s prohlášením, že Bagdádu pomalu dobíhá čas. Americké maloobchodní tržby v prosinci vzrostly o 1,2%, tj. méně než se očekávalo. Po odečtení tržeb s prodeje aut v prosinci dokonce stagnovaly.

Středa na amerických akciových trzích probíhala ve znamení obav o vývoj v technologickém sektoru, když chipový gigant Intel přinesl varovný výhled spojený se snížením investičních výdajů během roku 2003. Chipové tituly tak patřily mezi nejztrátovější (Applied Materials, AMD). Index Dow pak byl zase ovlivněn prohlášením chemického gigantu DuPont, který očekává výsledky za čtvrté čtvrtletí mírně pod původně odhadovanou úrovní. Finanční tituly také neměly příliš příznivý vývoj, když ohlašující společnosti Fannie Mae (profil, názory) a Bank of America (profil, názory) sice překonaly očekávané hodnoty, avšak jejich výhled byl spíše varovný.

Akcie ve čtvrtek ztrácely, jelikož se opět zvýšila pravděpodobnost války s Irákem poté, co zbrojní inspektoři OSN našli v Iráku prázdné hlavice. V reakci na to vzrostla cena ropy a zlata, což zase podpořilo obavy investorů z negativního dopadu na hospodaření firem a ekonomiku. Trhům také nepomohly spekulace že firmy IBM (profil, názory) a Microsoft (profil, názory) mohou oznámit po uzavření trhů, že snižují odhad pro své budoucí zisky. Nedařilo se akciím McDonald’s poté, co se firma rozhodla, že nepodá odhady výsledků na rok 2003. Naopak, společnosti United Technologies (profil, názory), Genetech, IDEC Pharmaceuticals (profil, názory) a Sears (profil, názory) ve čtvrtek posilovaly v reakci na lepší výsledky hospodaření.

Americké kapitálové trhy v pátek poklesly kvůli ziskovému varování od Microsoftu, které zastínilo jiné pozitivní zprávy, které společnost prezentovala a také hospodářské výsledky jiných společností (IBM, GE), které buď splnily nebo předčily očekávání. Byla zveřejněna zpráva o výši obchodního deficitu, který se v listopadu propadl na rekordní hodnotu 40,1 mld. USD, což je o necelých 5 miliard více než se čekalo. Další makrozprávou byla výše prosincové průmyslové produkce, která byla neočekávaně o 0,2 % nižší než listopadová, která rostla o 0,1 %.

Evropa

Evropské akcie v pondělí posilovaly podpořeny technologiemi (Alcatel, Infineon) a maloobchodními společnostmi (Safeway, která oznámila dobré výsledky tržeb). Rostly také telekomunikační společnosti France Telecom a Deutsche Telekom v reakci na zlepšení investičního doporučení. Také v úterý se evropským akciím víceméně dařilo. Technologický sektor těžil z lepších podnikových zpráv (Alcatel oznámil, že očekává za čtvrté čtvrtletí. To podpořilo i ostatní technologické tituly jako je například Ericsson. Naopak se nedařilo akciím BP, která svoje výsledky nekomentovala nijak optimisticky. Zejména vývoj indexů v USA poslal ve středu evropské kapitálové trhy dolů. Oslabovaly akcie společnosti Deutsche Bank (po downgradu od Goldman Sachs), Infineon a Schering AG. Evropské akcie zahájily čtvrteční obchodování korekcí, ale díky přísunu pozitivních podnikových zpráv i makroekonomických čísel se trhy přehouply do plusu. Technologické tituly však byly pod tlakem po varování společnosti Perlos, která vyrábí obaly na mobilní telefony, že za rok 2002 vykáže ztrátu. Výrazně ztrácela finská Nokia. Naopak posilovaly akcie ropných firem BP a TotalFinaElf. V pátek poslalo trhy dolů varování, které přišlo od společnosti Microsoft.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předpověď burzovního počasí

16. 1. 2003 | Petr Fejtek

Předpověď burzovního počasí

Rosnička z Wall Street by jistě mohla být vyvážena nejen zlatem, ale šeky s přímo bilionovými čísly. Tržní kapitalizace NYSE sice klesla pod 10 bilionů (českých, tedy 10 000 amerických)... celý článek

Ani medvědí, ani býčí trh, nýbrž klokaní!

14. 1. 2003 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Ani medvědí, ani býčí trh, nýbrž klokaní!

Australského vačnatce zavedl do investičního slovníku Patrick Mange, ředitel pro oblast výzkumu a strategie BNP Paribas. Přečtěte si jeho prognózu vývoje kapitálových a finančních trhů... celý článek

Jaký byl rok 2002 z pohledu globálních akcií?

8. 1. 2003 | Tomáš Mergl

Jaký byl rok 2002 z pohledu globálních akcií?

Světové akciové trhy uzavřely rok 2002 již potřetí v řadě se ztrátou, a to na pozadí klesajících podnikových zisků, množství účetních skandálů a bankrotů mezi americkými firmami, rostoucího... celý článek

Nízké tržby maloobchodních řetězců

30. 12. 2002 | David Petráček

Nízké tržby maloobchodních řetězců

Negativně ovlivňovaly vývoj na trzích nízké tržby maloobchodních řetězců, které vykázaly nejmenší nárůst za posledních 30 let.

Strašák jménem Irák je stále tu

23. 12. 2002 | David Petráček

Strašák jménem Irák je stále tu

Ani příznivé zprávy z podnikové nebo makroekonomické sféry nedokázaly zvrátit vývoj, když se na trhu objevily obavy z válečného konfliktu v Iráku.

Partners Financial Services