Bushův balíček trhy nespasil

David Petráček | 13. 1. 2003
Bushův balíček trhy nespasil
Výsledek opatření zveřejněných prezidentem Bushem byl mizivý, jelikož je trh buď už absorboval, nebo ignoroval. Pozornost investorů se tedy obrátila na zveřejněné výsledky za čtvrté čtvrtletí minulého roku.

Spojené státy

V pondělí trhy zaznamenaly nákupní rally. Zájem investorů vzbudilo ohlášené snižování daní, zvláště pak zdanění dividendového výnosu z akcií. Zapomněli tak na hrozby plynoucí z možného válečného konfliktu. Pozitivní sentiment byl podpořen makroekonomickým údajem aktivity v neprůmyslovém sektoru. Jedním z mála titulů, který klesal byl Philip Morris, který vstupoval do seance s pěti procentní ztrátou poté, co analytik Salomon Smith Barney prohlásil, že světově největší tabáková společnost bude pravděpodobně snižovat ceny svých cigaretových výrobků z důvodu opětovného získání ztracené tržní pozice na úkor svých rivalů.

V úterý byl vývoj obchodování smíšený. Zatímco index Nasdaq (profil, názory) se pohyboval spíše v kladném teritoriu, index Dow Jones (profil, názory) naopak v záporném. Příčinou poklesu bylo oznámení kartelu OPEC, že jeho členové zřejmě zvýší těžbu ropy, což vyvolalo propad akcií energetických firem. Indexu Nasdaq naopak pomohly akcie firmy Oracle (profil, názory), která oznámila, že uvažuje o vůbec první výplatě dividend, a sice za letošní rok. Byla také zveřejněna zpráva týkající se továrních objednávek, které se v listopadu snížily o 0,8 %, přičemž trh očekával pokles o 0,7 %.

Středeční obchodování na amerických akciových trzích přineslo negativní vývoj, který byl spojen s nepříznivými výsledky společností (Alcoa), horším výhledem na následujícího půl roku od chipového gigantu Intel Corp.(profil, názory), sníženými výhledy pro čtvrté čtvrtletí (Gateway), a v neposlední řadě také downgrady pro telekomunikační společnosti od UBS Warburg (Verizon, BellSouth). Alcoa (profil, názory), producent hliníku, ohlásila za čtvrté čtvrtletí výsledky pod očekávanou úrovní a zároveň oznámila úmysl snížit počet zaměstnanců až o osm tisíc. Kvůli sníženému očekávání za poslední čtvrtletí společnosti Gateway (profil, názory) oslabovaly i tituly Dell Computer (profil, názory) nebo Apple Computer (profil, názory), naopak snížený výhled Intelu negativně ovlivnil Applied Materials (profil, názory).

V čtvrtek trhy rostly díky dobrým firemním zprávám. Firmy Oracle a Microsoft (profil, názory) profitovaly ze zveřejnění svého konkurenta, německé firmy SAP, že dosáhl vyššího než předpokládaného zisku. Akcie maloobchodních firem podpořilo zase oznámení firmy Best Buy (profil, názory), že zvyšuje odhad zisku pro toto čtvrtletí, a firmy Sears Roebuck, že její tržby poklesly méně než se předpokládalo. Byl také zveřejněn počet nových žadatelů o dávky v nezaměstnanosti za týden končící 4. ledna, který dosáhl objemu 389 tisíc. Trh očekával 392 tisíc žádostí. Velkoobchodní zásoby v listopadu vzrostly o 0,2%.

V pátek poslala trhy dolů zpráva o vývoji nezaměstnanosti za měsíc prosinec. Její míra sice zůstala na 6 % jako v listopadu, ale zároveň trh přišel o 101 000 pracovních míst a přitom se počítalo naopak s jejich přírůstkem o 20 000.

Evropa

Pondělní obchodování na evropských kapitálových trzích bylo opět pod taktovkou USA. Na německém trhu oslabovaly akcie BMW, a to navzdory ohlášení rekordních tržeb během minulého roku na trzích v USA. Propadaly také akcie Deutsche Lufthansy. Rostl naopak Deutsche Telekom. V úterý se evropským trhům nedařilo. Německý index DAX klesal hlavně kvůli propadům akcií výrobců automobilů, pojišťovacích a maloobchodních společností. Také středa byla ztrátová. Tentokrát se hlavním zdrojem oslabení staly informace o zhoršených očekáváních amerického Gateway a také oznámí nižších výdajů společnosti NTT DoCoMo. V této souvislosti ztrácely především společnosti Siemens a Infineon. Sílu akciím ve čtvrtek vlilo do žil zveřejnění ekonomického výsledku softwarové firmy SAP za čtvrté čtvrtletí, které překonalo očekávání analytiků a posílilo optimismus ohledně zvyšujících se firemních výdajů. Dalšími ziskovými tituly byly další firmy spojené s počítači např. Misys, LogicaCMG či Infineon. Německé burze ještě pomohl růst akcií farmaceutické společnosti Fresenius Mecal Care. V pátek byly evropské trhy poměrně volatilní. Ranní pokles způsobený retailovým sektorem vystřídal růst, který byl pravděpodobně pokračováním čtvrtečního pozitivního vlivu zpráv o technologiích. Poté však trhy opět prudce propadly.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaký byl rok 2002 z pohledu globálních akcií?

8. 1. 2003 | Tomáš Mergl

Jaký byl rok 2002 z pohledu globálních akcií?

Světové akciové trhy uzavřely rok 2002 již potřetí v řadě se ztrátou, a to na pozadí klesajících podnikových zisků, množství účetních skandálů a bankrotů mezi americkými firmami, rostoucího... celý článek

Nízké tržby maloobchodních řetězců

30. 12. 2002 | David Petráček

Nízké tržby maloobchodních řetězců

Negativně ovlivňovaly vývoj na trzích nízké tržby maloobchodních řetězců, které vykázaly nejmenší nárůst za posledních 30 let.

Strašák jménem Irák je stále tu

23. 12. 2002 | David Petráček

Strašák jménem Irák je stále tu

Ani příznivé zprávy z podnikové nebo makroekonomické sféry nedokázaly zvrátit vývoj, když se na trhu objevily obavy z válečného konfliktu v Iráku.

Technologie hýbaly trhem

16. 12. 2002 | David Petráček

Technologie hýbaly trhem

V uplynulém týdnu udávaly trend převážně technologické tituly. Byly to hlavně oni, kteří posílaly trhy dolů nebo jim naopak pomáhaly vzhůru.

Červené indexy

9. 12. 2002 | David Petráček

Červené indexy

V uplynulém týdnu se trhům většinou nepodařilo zakončit v kladném sektoru, protože když už se na trhu objevila snaha o korekci, ve většině případů nedosáhla takových rozměrů, aby se... celý článek

Partners Financial Services