Technologie hýbaly trhem

David Petráček | 16. 12. 2002
Technologie hýbaly trhem
V uplynulém týdnu udávaly trend převážně technologické tituly. Byly to hlavně oni, kteří posílaly trhy dolů nebo jim naopak pomáhaly vzhůru.

Spojené státy

Celkem přesvědčivý pokles trvající celou obchodní seanci nastal na trzích v pondělí. Katalyzátorem byly obavy o výsledky firem ve čtvrtém.čtvrtletí podtržené negativními komentáři ohledně ocenění jednotlivých titulů. Lze jmenovat snížení doporučení Banc of America na akcie International Business Machines (profil, názory), podobně Salomon Smith Barney snížil výhled Qualcommu (profil, názory). UBS Warburg snížili svoje doporučení na společnosti zabývající se videohrami. Klesaly také telekomunikace - Salomon Smith Barney snížil doporučení na Nextel Communications (profil, názory), a přestože zvýšil doporučení na AT&T Wireless (profil, názory), jejich akcie také mírně klesaly. Přidaly se také špatné zprávy od Wal-Mart (profil, názory) ohledně tržeb. Velký pohyb níže zažil letecký průmysl poté, co United Airlines požádalo o ochranu před věřiteli a bude pokračovat v činnosti.. Finanční tituly Citigroup (profil, názory) a J.P. Morgan Chase (profil, názory) klesaly na základě zpráv o možném vyšetřování transakcí spojených s pádem Enronu.

V úterý trhy posilovaly. Pozitivní komentář společnosti Maxtor, která zlepšila svoje odhady na poslední čtvrtletí v roce, podpořilo zájem o technologické akcie. Trh podpořily i pozitivní komentáře ISM institutu, který uvedl, že zpracovatelský sektor a sektor služeb by měly v příštím roce růst. Investoři také ocenili jmenování W. Donaldsona šéfem SEC. Včera ztrácely akcie Nokie (profil, názory), která zklamala investory svým výhledem na poslední čtvrtletí v roce. FED na svém zasedání ponechal sazby podle očekávání beze změn.

Americké akcie posílily ve středu podruhé v řadě, když investoři dokázali v průběhu dne vstřebat počáteční nepříznivé zprávy (např. od Intelu, který potvrdil slabý růst tržeb) a uzavřely obchodování mírným růstem. Do černých čísel jednotlivým indexům nakonec pomohly akcie firem Oracle (profil, názory), jež se zabývá vývojem software a pojišťovny Metlife na základě předpokladů, že jejich zisk bude vyšší než očekávání. Růst celého Nasdaqu pak především podpořili lovci výhodných nákupů v polovodičovém sektoru, který za uplynulého půldruhého týdne poklesl o přibližně 20 %. Na posílení indexu se dále podílely akcie biotechnologických společností, a také zisky řady vysoce kapitalizovaných titulů.

Americké akcie umazaly v průběhu první poloviny seance počáteční zisky. Propad táhly telekomunikační tituly a tituly z oborů souvisejících s telekomunikačním. Stalo se tak po negativním prohlášení společnosti Alcatel (profil, názory). Poté, co se trhy dostaly během hodiny obchodování do červených čísel, přišly nákupní objednávky, které přilákaly velmi zajímavé nízké ceny, takže se po 19 hodině podařilo zlomit negativní trend. Trhy pak v technicky jasném pozitivním trendu rostly až do závěru obchodní seance. Silně propadly akcie farmaceutického Bristol-Myers (profil, názory) po zprávě, že firma čelí novým nařčením z nekalých účetních praktik.

Páteční obchodní seance začala poklesem. Hlavním důvodem byla špatná makroekonomická zpráva, která se tentokrát týkala neočekávaného poklesu indexu průmyslové produkce (PPI). PPI v listopadu poklesl o 0,4 %, přičemž v říjnu si polepšil o 1,1%. Trh však počítal se stagnací PPI. Dále se na vývoji negativně podepsal slabý dolar a negativní podnikové zprávy. Naopak pozitivní zprávou byl růst spotřebitelské důvěry dle University of Michigan, která v prosinci vzrostla na hodnotu 87,0 z listopadových 84,2. Očekával se růst na hodnotu 85,0.

Evropa

Evropským kapitálovým trhům se vstup do nového obchodního týdne vůbec nevydařil. Akciové indexy zaznamenaly výrazné ztráty. V Německu se na negativním trendu podepsala zpráva o vývoji produkce. Produkce v říjnu poklesla o 2,1 % meziměsíčně, již potřetí za čtyři měsíce. Analytici očekávali růst o 0,4%. Evropské akciové trhy v úterý brzy po zahájení změnily původní negativní směr vývoje a velice slušně posilovaly. Aktivní a rostoucí byly akcie E.ON, Allianz a DaimlerChrysler. Ve středu nejvíce zpevňovaly akcie pojišťovacích společností Allianz a Munich Re., dobře se vedl i Epcosu spolu se SAPem a Infineon. Technologické tituly těžily z úterního růstu počítačových titulů v USA. Evropské akcie ve čtvrtek ztrácely, i když lepší makroekonomická data z USA pomohla tyto ztráty zkorigovat. Trhy poslaly níže hlavně automobilky a banky. Nedaří se Fiatu, BMW ani DaimlerChrysler. Z bank klesaly Barclays a Lloyds. Investoři se obávaly kvality úvěrového portfolia bank. Nejvýrazněji ztrácely akcie BAE Systems poté, co společnost varovala, že její dvě miliardové zakázky pro britskou armádu provázejí problémy. Evropské trhy v pátek dopoledne výrazně klesaly vedeny pojišťovacím sektorem, kterému uškodilo snížení ratingu pro Aegon NV od agentury Moody´s, a také poklesem akcií největších evropských vývozců, kterým škodí výrazně posilující euro, které se proti dolaru dostalo na nejvyšší úroveň od začátku roku 2000.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Červené indexy

9. 12. 2002 | David Petráček

Červené indexy

V uplynulém týdnu se trhům většinou nepodařilo zakončit v kladném sektoru, protože když už se na trhu objevila snaha o korekci, ve většině případů nedosáhla takových rozměrů, aby se... celý článek

Znovuvzkříšení polovodičového sektoru?

2. 12. 2002 | David Petráček

Znovuvzkříšení polovodičového sektoru?

Po konferencích snažících se vyřešit problematiku polovodičového sektoru se zdá, že obrat je na obzoru. Firmy oznamují očekávané změny v poptávce a Asociace polovodičového průmyslu... celý článek

Investoři jsou ochotni otevírat nové pozice

25. 11. 2002 | David Petráček

Investoři jsou ochotni otevírat nové pozice

Na trzích je znát trvající ochota investorů otevírat nové pozice, aniž by následoval nervózní výprodej po první nepříznivé zprávě.

Irák pomohl kapitálovým trhům

18. 11. 2002 | David Petráček

Irák pomohl kapitálovým trhům

Poté, co irácký parlament přijal rezoluci OSN, začaly světové kapitálové trhy růst a skončilo tak prozatím období nejistoty v irácké otázce.

Fed razantně snížil úroky

11. 11. 2002 | David Petráček

Fed razantně snížil úroky

V minulém týdnu se Fed odhodlal dle očekávání ke snížení úrokových sazeb. Zaskočil však investory neočekávaným rozsahem snížení o 0,5 procenta, dvojnásobně razantnímu oproti očekávání.... celý článek

Partners Financial Services