Červené indexy

David Petráček | 9. 12. 2002
Červené indexy
V uplynulém týdnu se trhům většinou nepodařilo zakončit v kladném sektoru, protože když už se na trhu objevila snaha o korekci, ve většině případů nedosáhla takových rozměrů, aby se trhy dostaly z červených čísel.
Spojené státy

Po počátečních výprodejích, zejména v technologickém sektoru, které v pondělí tlačily hodnotu indexu NASDAQ po většinu obchodního dne dolů, došlo ke konci seance k obratu a opětovnému zvýšení poptávky po těchto titulech. Zejména se zájem soustředil na akcie velkých společností jako Microsoft (profil, názory) a Dell (profil, názory). Zářil také Intel (profil, názory)díky upgradu investičního doporučení od Lehman Brothers. Merrill Lynch pak zvýšil své očekávání pro tržby Intelu ve čtvrtém čtvrtletí. Tato zvýšená vlna nákupů pomohla i ke vzestupu kursů akcií z jiných sektorů, jako napříkad finančního, biotechnologického a dopravy.

Horší investiční doporučení a komentáře společností poslalo v úterý americké akcie opět níže. Index Dow Jones poklesl o 1,4 % a Nasdaq si pohoršil o 2,4 %. Velice dramatické bylo varování společnosti AOL (profil, názory), která uvedla, že čeká v příštím roce propad výnosů z reklamy její divize America Online Internet o 40 % a ke zlepšení by nemělo dojít do konce roku 2004. Nokia (profil, názory) zase uvedla, že čeká další pokles trhu telekomunikační infrastruktury v příštím roce, což se negativně projevilo na technologickém sektoru. Trhu také uškodilo doporučení snížit alokaci prostředků do akcií na 45 a navýšit podíl obligací na 35%. Akcie automobilového sektoru reagovaly poklesem na zprávy, že prodeje Fordu se v listopadu propadly o 21 %.

Ve středu kapitálové trhy opět klesaly. Mezi hlavní příčiny takového vývoje můžeme zařadit downgrady analytických společností, které ve většině případů zmiňovaly současné ohodnocení titulů v poměru k hospodářským výsledkům společností. Navíc Morgan Stanley downgradoval technologické sektory (polovodiče, hardware, polovodičové zařízení) spolu s Deutsche Securities. Poslední ranou pro sentiment investorů pak bylo horší ziskové ohlášení společností Tenet Healthcare (profil, názory), Hewlett Packard (profil, názory), Walt Disney (profil, názory) a maloobchodní Federated (profil, názory). Ve druhé polovině obchodování se na trhu objevily pokusy o zvrácení vývoje, avšak ze záporného teritoria se indexům nepodařilo dostat.

US trhy ve čtvrtek oslabovaly především pod vlivem zpráv o možném bankrotu United Airlines. Tato zpráva s sebou strhla také ceny akcií Boeing (profil, názory), United Technologies (profil, názory) a Honeywell (profil, názory). Idexy tak dnes pokračovaly již popáté v ředě v sestupném trendu. Akcie firem z oblasti finančnictví dnes oslabily na základě zprávy o snížení ratingu pro brokerské a bankovní domy od Merrill Lynch. Akcie Wall Mart spadly po zveřejnění zpráv o tržbách, které zklamaly investory. Propad zaznamenaly také akcie General Electric (profil, názory), která vyrábí tryskové motory a realizuje leasing letadel.

V pátek zasáhla trh neočekávaná zpráva z trhu práce. Namísto očekávaného zvýšení zaměstnanosti o 36 tisíc pracovníků, přišel v listopadu pokles o 40 tisíc. Nezaměstnanost tak vzrostla na 6 % oproti očekávané hodnotě 5,8 %. Tato zpráva negativně ovlivnila počáteční vývoj obchodování.

Evropa

Také v Evropě byl vývoj na kapitálových trzích víceméně "červený". V pondělí těžily trhy (hlavně německý) ze zprávy Deutsche Telekom o prodeji podílu v T-Online. Akcie Nokie a Ericssonu zaznamenaly pozitivní vývoj po zvýšení doporučení od Merrill Lynch. V úterý trhy naopak klesaly. Hlavní podíl na tom měly akcie Nokie, která prohlásila, že neočekává zlepšení trhu telekomunikační infrastruktury, a banky Barclays, která oznámila výsledky, které byly pouze na spodní hranici odhadovaného pásma. Obě společnosti negativně ovlivnily "své" sektory. Ve středu trhy zaznamenaly zajímavý vývoj. Po ranním oslabování nabíraly trhy na síle. Tento růst by se dal paradoxně přičíst vlivu zprávy o vývoji nezaměstnanosti v Německu, která opěr vzrostla a je nejvyšší za poslední čtyři roky. Tato na první pohled negativní zpráva podle mínění trhu definitivně donutí ECB ke snížení sazeb a v tom byl onen růstový motiv. Ve čtvrtek se tak stalo, Evropská centrální banka splnila očekávání a snížila klíčovou úrokovou sazbu o 0,5 % na 2,75 %. Avšak ani to trhům nepomohlo, aby nezakončily v červených číslech. Podobný scénář proběhl také v pátek. Po ranní nejistotě a následném růstu díky zprávám od France Télécom následoval prudký pokles.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Znovuvzkříšení polovodičového sektoru?

2. 12. 2002 | David Petráček

Znovuvzkříšení polovodičového sektoru?

Po konferencích snažících se vyřešit problematiku polovodičového sektoru se zdá, že obrat je na obzoru. Firmy oznamují očekávané změny v poptávce a Asociace polovodičového průmyslu... celý článek

Investoři jsou ochotni otevírat nové pozice

25. 11. 2002 | David Petráček

Investoři jsou ochotni otevírat nové pozice

Na trzích je znát trvající ochota investorů otevírat nové pozice, aniž by následoval nervózní výprodej po první nepříznivé zprávě.

Irák pomohl kapitálovým trhům

18. 11. 2002 | David Petráček

Irák pomohl kapitálovým trhům

Poté, co irácký parlament přijal rezoluci OSN, začaly světové kapitálové trhy růst a skončilo tak prozatím období nejistoty v irácké otázce.

Fed razantně snížil úroky

11. 11. 2002 | David Petráček

Fed razantně snížil úroky

V minulém týdnu se Fed odhodlal dle očekávání ke snížení úrokových sazeb. Zaskočil však investory neočekávaným rozsahem snížení o 0,5 procenta, dvojnásobně razantnímu oproti očekávání.... celý článek

Naděje umírá poslední

4. 11. 2002 | David Petráček | 10 komentářů

Naděje umírá poslední

Naděje na snížení úrokových sazeb způsobila, že i negativní makroekonomické informace povzbuzovaly trhy k růstu.

Partners Financial Services