Konec dobrý, všechno dobré

David Petráček | 14. 10. 2002
Konec dobrý, všechno dobré
I přes nepodařený vstup do obchodního týdne se trhy dokázaly vzpamatovat a díky pozitivním ohlášením umazávat ztráty minulých dnů.

Spojené státy

Pondělní obchodování bylo poměrně volatilní. Po půl sedmé však nabralo jednoznačně negativní trend, jak bylo v posledních dnech dobrým zvykem a indexy umazaly veškeré lehce plusové hodnoty, které krátce před tímto časem získaly. Poskytovatel finančních služeb Sears, Roebuck & Co. v pondělí, před zahájením obchodního dne, ohlásil výsledky za třetí čtvrtletí, které byly horší než se čekalo. Zisk na akcii je někde mezi 80 až 82 centy, když trh počítal s 86 centy; o rok dříve to bylo právě 80 centů. Společnost počítá, že roční výhled však splní.

V úterý bylo zahájení optimističtější a trhy k tomu měly také několik důvodů (lepší než očekávané výsledky PepsiCo, přívětivější tón Bushova projevu k situaci v Iráku, upgrade pro Merck a celý sektor léčiv). Avšak v průběhu dne se začaly objevovat i negativní zprávy, které zaštítily ty pozitivní a obrátily trend směrem do minusových hodnot (negativní komentář pro automobilový sektor od CSFB, snížený výhled od General Motors na další rok, downgrade pro Philip Morris, snížení ziskového očekávání pro IBM, oslabení sektoru utilit, finanční sektor měl také svůj downgrade v podobě sníženého doporučení od UBS Warburg pro American Express). Asi v polovině obchodování nastal další obrat a trhy začaly stoupat a v kladných hodnotách také zakončily.

Ve středu trhy zaznamenaly další ztrátový den. Nejvíce postiženými sektory byly automobily a aerolinie. Akcie General Motors klesly na hodnoty, na kterých se pohybovaly naposledy před sedmi a půl lety. Pokles podpořila ještě společnost Lehman Bros., která snížila výhled cash-flow pro období 2003-2006. Nedařilo se ani společnosti Ford, jejíž akcie ztratily devět procent. Aerolinie byly pod prodejním tlakem, když CS First Boston snížil doporučení na celý sektor kvůli obavám z negativních dopadů případné války v Iráku, která by samozřejmě měla negativní dopad na hospodaření leteckých společností.

Akciové indexy ve čtvrtek po dlouhé době ukázaly solidní růstový výkon. Zdrojem pro takový trend bylo středeční ohlášení Yahoo! (z kterého těžil celý sektor internetu) a Aetny (zdravotní pojišťovny). Pokud v první hodině obchodování nebyly jednoznačné signály pro budoucí růst, pak rozsah, s jakým se investoři odhodlali korigovat předchozí ztráty, naznačil možnou oporu pro další vývoj během období ohlašování výsledků společností. Pozitivní zprávou bylo také ustoupení iráckých diplomatů v otázce kontrol zbrojního vybavení na svém území.

V pátek zaznamenaly trhy rally, a to i přes některé negativní zprávy (pokles maloobchodních tržeb o 1,2 %, výrazně nižší spotřebitelská důvěra dle University of Michigan, varování od Lucent Technologies). Trhy hnalo vzhůru pozitivní ohlášení společnosti GE za třetí čtvrtletí. Dobře si vedla i společnosti IBM a celý finanční sektor.

Evropa

Kvůli pátečnímu nepříznivému vývoji amerických kapitálových trhů se vstup do nového obchodního týdne v Evropě nevydařil. Hlavně index DAX lámal rekordy v záporném spektru. Mezi tahouny propadů můžeme zařadit tituly z oblasti finančních služeb a bankovnictví, které propadaly kvůli obavám ohledně poklesu hodnoty portfolií v důsledku oslabujících akciových trhů a ztrátám z úvěrových obchodů. Automobilový sektor klesal vlivem vývoje v USA. Německému trhu nepomohl ani nečekaný pokles nezaměstnanosti (9,8 %). Trhy také poslalo dolů dementování zprávy šéfem ECB, že by mohlo v uplynulém týdnu dojít ke snížení úrokových sazeb. Ve čtvrtek došlo k obratu a index DAX skončil v kladných číslech. Jeho vývoj byl pozitivně ovlivněn situací v USA a politickou scénou.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Partners Financial Services