Když ne Irák, tak makrodata

David Petráček | 7. 10. 2002
Když ne Irák, tak makrodata
I když se situace okolo Iráku uklidňuje, našel se další důvod pro poklesy – špatné nebo nepřesvědčivé zprávy z makro- nebo podnikové sféry.

Spojené státy

V pondělí byl zveřejněn vývoj osobních příjmů a spotřebních výdajů, jehož růst však nedosáhl očekávaných hodnot. Reálné spotřební výdaje v USA v měsíci srpnu vzrostly o 0,1 procenta. Všeobecně se očekával vyšší růst, když zejména dynamika tržeb za automobily byla pro srpen slibnou veličinou. Osobní příjem se za stejný měsíc zvýšil také v menší než očekávané míře, když vzrostl o 0,4 procenta namísto očekávaných 0,5 procenta. Trhy tento den opět zachvátila negativní atmosféra, když se obavy týkaly hlavně války v Iráku (možné zpomalení ekonomiky) a ziskových očekávání několika firem. Mezi ně patřil Wal-Mart, který prohlásil, že tzv. same-store tržby budou růst pomaleji než čekal, a to mezi 3 až 6 procenty. Intel neočekává, že tržby za počítačové vybavení nebudou růst. A Merrill Lynch snížil ziskové očekávání pro rok 2002 u General Electric.

Úterní pozitivní otevření akciových trhů mělo původ v lepším ohlášení Sun Microsystems a upgradu od Bank of America pro Dell. Makroekonomické informace zveřejněné v 16:00 pak způsobily oslabení indexů. Národní index ISM poklesl v září pod úroveň 50 procent, která indikuje hranici mezi expanzí nebo kontrakcí průmyslového sektoru a stavební výdaje v měsíci srpnu poklesly o 0,4 procenta (více než se očekávalo). V polovině obchodování se bez zjevné příčiny začal prosazovat pozitivní trend, který trhům vydržel až do konce.

Avšak středeční obchodování začalo opět negativně. Úterní zvýšení odhadovaných výsledků za 3. čtvrtletí společnosti Dell Computers negativně vyvažovalo množství snížených očekávání od analytických společností. UBS Warburg pro Cisco a Deutsche Bank pro sektor producentů podnikového softwaru. Pozitivní stimul nedalo trhům ani varování od Dow Chemical. Během dne nastalo několik víceméně neodůvodněných období růstu. Jelikož zde chyběly stimuly, které by růst podpořily, došlo v krátké době k ochabnutí tohoto trendu a k následnému poklesu.

Ve čtvrtek začalo obchodování propadem. Důvodem pro tento vývoj bylo varování firmy AMD ohledně výrazně nižších tržeb a prohloubení ztráty především v důsledku slabé poptávky po PC. Počáteční trend nedokázalo zvrátit ani prohlášení společnosti DuPont, že zisky za třetí čtvrtletí významně překročí původní odhady. Obrat přinesly až lepší než očekávané výsledky makro indikátorů. Tovární objednávky v srpnu stagnovaly, když se čekal pokles o 0,3 procenta. Ještě pozitivnější zprávou byla pro trhy hodnota ISM pro služby, když dosáhla 53,9 a očekával se růst z 50,9 pouze na 51,5. Pozitivní trend však trhům nevydržel a indexy opět skončily v červených číslech.

Výrazně optimisticky vyznělo páteční oznámení o vývoji nezaměstnanosti za měsíc září, když bylo dosaženo úrovně 5,6 procenta, přičemž očekávaná hodnota byla 5,9 procenta a předchozí 5,7 procenta. To bylo také hlavním stimulem pro páteční pozitivní otevření. Tento trend nenarušilo ani ohlášení hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí od společnosti Alcoa, největšího producenta hliníku na světě, jejíž zisk poklesl, avšak podle očekávání trhů.

Evropa

Ani Evropě se vstup do nového obchodního týdne nevydařil a evropské indexy zaznamenaly značné ztráty. Mezi nejhůře postižené patřil německý DAX (profil, názory). Nejvíce propadajícím titulem byly akcie společnosti Epcos a i ostatní tituly technologického sektoru si vedly špatně. Negativní dopad měla také makro zpráva o poklesu velkoobchodních cen za měsíc srpen o 6,3 procenta. Další dva dny byly díky situaci na kapitálových trzích v USA a příznivému vývoji technologického (ovlivněn zprávou od Dell) a automobilového sektoru (kvůli růstu tržeb v U.S.) pozitivní. Avšak došlo opět k obratu, a to hlavně kvůli varování od společnosti AMD, což ovlivnilo nejvíce technologický sektor. Akcie firem Epcos a Infineon patřily mezi nejztrátovější.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services