Zlomit nedůvěru investorů je těžké

David Petráček | 9. 9. 2002
Zlomit nedůvěru investorů je těžké
Obchodování v minulém týdnu bylo silně ovlivněno blížícím se výročím teroristických útoků na WTC a nepříznivými makroekonomickými i podnikovými informacemi.

Spojené státy

V pondělí byly americké kapitálové trhy uzavřeny kvůli svátku Labor Day. V úterý stačila trhům pouze hodina, aby propadly o tři procenta, a tuto ztrátu pak dalších několik hodin udržovaly. Důvodů pro takový vývoj bylo několik - ohlášení horšího než očekávaného údaje průmyslové aktivity, snížení ziskového očekávání u Intelu (profil, názory) a ratingu u Citigroup (profil, názory). Index Dow Jones (profil, názory) je tažen dolů právě akciemi Citigroup, které jsou nyní jeho nejztrátovějším titulem. Tento den také Merrill Lynch zdůvodnil střednědobé doporučení na akcie Eastman Kodak (profil, názory), které je "reduce/sell". Střednědobý výhled v odvětví není pozitivní, nižší spotřebitelské výdaje mohou přetrvávat, Merrill tak očekává další tlak na cenu akcií.

Ve středu došlo ke korekci úterních ztrát a trhy zaznamenaly růstový den. Byly také ohlášeny některé zajímavé zprávy. Stavební výdaje v měsíci červenci zůstaly beze změny ve srovnání s červnem, když předchozí hodnota byla -2,2 %, a očekávaná hodnota byla -0,4 %. General Motors (profil, názory) naznačil, že válka o zákazníky na trhu s automobily pokračuje, a to tím, že se rozhodl nabízet tříletý úvěr s nulovým zúročením. To však může mít vliv na hodnocení analytiků ohledně ziskovosti společnosti. Zraky investorů byly také upřeny na výsledky jednání výrobců chipů v Shanghaii. Kromě již často zmiňované nízké poptávky po počítačových technologiích se zde hovořilo i o hrozbě konfliktu mezi USA a Irákem na IT sektor.

Ve čtvrtek se trhy ihned po otevření dostaly do červených čísel, když byly zasaženy spoustou negativních zpráv jak z podnikové sféry (vyšetřování analytických společností Goldman Sachs a Credit Suisse Group v souvislosti s konfliktem zájmů u technologických analytiků, horší tržby v měsíci srpnu u Wal-Martu, nejistota spojená s aktualizací výhledu společnosti Intel), tak sféry makroinformací. Finální hodnota růstu produktivity ve druhém čtvrtletí roku 2002 sice přinesla mírně vyšší růst (+1,5 %), avšak rostoucí dodatečné žádosti o pracovní podpory a hlavně pokles indexu nákupních manažerů pro služby (namísto růstu na 54 %, došlo k poklesu na 50,9 %, když v červenci hodnota dosahovala 53,1 %) způsobily opětovnou ztrátu důvěry investorů v budoucí stabilní ekonomický růst. Pozitivní obrat v důvěře nepřinesla ani zpráva o nárůstu továrních objednávek v červenci (+4,7 %).

V pátek byla zveřejněna míra nezaměstnanosti za měsíc srpen, přičemž se očekává nezměněná hodnota 5,9 %. Páteční obchodování začínalo mírně pozitivně, jelikož aktualizace výhledu společností Intel dopadla víceméně dobře.

Evropa

Také v Evropě bylo obchodování ovlivněno nedůvěrou investorů a blížícím se výročím teroristického útoku na WTC. Na rozdíl od USA se v Evropě v pondělí obchodovalo, avšak výsledek nebyl nijak lichotivý. Například valná většina titulů z indexu DAX oslabovala. V uplynulém týdnu si nevedly dobře letecké společnosti, které ztrácejí díky obavám z možného opakování událostí z loňského 11. září. Ztráty zaznamenaly také technologické tituly Infineon Technologies, Siemens, SAP i Epcos. Také evropské kapitálové trhy zaznamenaly ve středu korekci ztrát. Zveřejněná makrodata z minulého týdne vyzněla spíše negativně. Vývoj nezaměstnanosti přinesl mírně lepší výsledky než se původně očekávalo, přesto však došlo k jejímu růstu na 4,1 milionu. Trhy zasáhl překvapivý pokles továrních objednávek v červenci (-0,9 %), kdy byl citelný zejména pokles exportní poptávky. V pátek zaznamenaly trhy další korekci, když těží hlavně z vývoje společnosti Infineon a celého polovodičového sektoru.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.


Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trhy zasaženy nedůvěrou spotřebitelů

2. 9. 2002 | David Petráček

Trhy zasaženy nedůvěrou spotřebitelů

Bolestivou ránu zasadilo investorům v uplynulém týdnu ohlášení hodnoty spotřebitelské důvěry, z čehož se trhy dlouho vzpamatovávaly.

Rozporuplná makrodata

19. 8. 2002 | David Petráček

Rozporuplná makrodata

V uplynulém týdnu bylo zveřejněno mnoho makroinformací, které však v konečném důsledku nedávaly jasný směr vývoje.

Snaha o umazávání ztrát

12. 8. 2002 | David Petráček

Snaha o umazávání ztrát

I přesto, že se trhy snažily v uplynulém týdnu umazávat ztráty z předešlých seancí, vždy zde existovaly negativní zprávy, které těmto pokusům házely "klacky pod nohy".

Mohutný nástup trhům nevydržel

5. 8. 2002 | David Petráček

Mohutný nástup trhům nevydržel

Přestože vstup do obchodování naznačoval v uplynulém týdnu mnoho optimismu mezi investory, další dny bohužel daly za pravdu spíše skeptikům.

Propady neznají hranic

29. 7. 2002 | David Petráček

Propady neznají hranic

Ohlašování hospodářských výsledků v uplynulém týdnu bylo víceméně rozporuplné a výhledy do budoucna naznačují ještě mírné zhoršení. Toto a mnoho dalších zpráv se podepsalo na pokračujících... celý článek

Partners Financial Services