Pochybovační investoři

David Petráček | 3. 6. 2002
Pochybovační investoři
Pochyby investorů o ekonomickém oživení a obavy z vývoje krizové situace mezi Indií a Pákistánem nedovolily trhům růst.

Spojené státy

V pondělí byly americké kapitálové trhy uzavření kvůli svátku Memorial Day, který je vzpomínkou na padlé vojáky. V úterý se akcie propadly na nejnižší hodnotu za posledních čtrnáct dní. Důvodem pro tento vývoj jsou pravděpodobně pochyby investorů o ekonomickém oživení a zhoršující se situace mezi Indií a Pákistánem. Na trhu klesaly akcie finančních společností jako např. investiční banky Morgan Stanley Dean Witter (profil, názory). Znovu také oslaboval akcie maloobchodních společností Home Depot Inc.(profil, názory) a Wal-Mart Stores Inc. (profil, názory). Mírný růst makroekonomických ukazatelů se investorům a analytikům nezdál dostatečný. Došlo totiž k růstu osobní spotřeby jen o 0,5 %, namísto očekávaných 0,7 %. A jelikož osobní spotřeba táhne růst amerického HDP ze dvou třetin je zřejmé, že nižší růst osobní spotřeby bude mít vliv na pomalejší růst HDP.

Ve středu opět táhly trhy dolů pochyby investorů o ekonomickém oživení. Pokles titulů vedly akcie společnosti Intel Corp. (profil, názory), které poklesly především díky nové strategii společnosti, která snížila ceny chipů v průměru o 53 procent. Tlak na akcie petrochemického sektoru dnes vytvořilo vyšetřování petrochemické společnosti Halliburton (profil, názory) a jejího účetnictví, z doby kdy tuto firmu vedl viceprezident Dick Cheney. Pokles objemu obchodů na amerických burzách je předzvěstí příchodu letního období.

Ve čtvrtek došlo k dalším propadům, a to i přes odpolední pozitivní náladu investorů. Důvodem pro tyto poklesy je obava amerických národohospodářů z oslabujícího dolaru, který by mohl pozastavit současné hospodářské oživení a také kritická situace mezi Pákistánem a Indií. Největší oslabení dnes zažily akcie leteckých dopravců, brokerských společností a plynárenského sektoru. Někteří analytici se také vyjádřili v tom smyslu, že silný propad dolaru by vyvolal inflační tlaky a ty by mohly negativně ovlivnit americkou ekonomiku.

V pátek byla zveřejněna hodnota spotřebitelské důvěry, kterou sleduje University of Michigan. V květnu došlo k růstu na 96,9 bodu z dubnových 93 bodů. Byla také oznámena produktivita, jejíž finální hodnota za první čtvrtletí 2002 je 8,4 %. Díky těmto zprávám vstoupily trhy do obchodování v pozitivní náladě. Další makroekonomickou informací byla hodnota továrních objednávek, která vzrostla o 1,2 %, místo očekávaných 0,7 %.

Evropa

Díky pondělnímu svátku v USA, došlo k nekopírování amerického vývoje na kapitálových trzích. V Německu tento den převládla mírně pozitivní nálada, když IFO survey pro měsíc květen (výzkum popisující podnikatelské klima v největší evropské ekonomice) povzbudil úvahy o ekonomickém oživení v SRN, jelikož hodnota vzrostal na 91,5 bodu z 90,5 bodu v dubnu. Od úterý však již všechno opět jelo v zajetých kolejí. Propadaly hlavně akcie Deutsche Telekom (profil, názory) a pojišťovací a zajišťovací ústavy jako Muchich Re a Allianz (profil, názory). Díky cenové strategii Intelu se rozhodla také německá společnost Infineon Technologies AG (profil, názory) k poklesu cen chipů. Evropské Komise snížila svojí předpověď hospodářského růstu na druhé čtvrtletí. Experti EU se domnívají, že výraznější růst ekonomického oživení přijde až v druhé polovině či spíše v posledním kvartálu letošního roku.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.


Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Technologie vládly propadům

27. 5. 2002 | David Petráček

Technologie vládly propadům

Vývoj obchodování na kapitálových trzích ve dnech 20. – 24. 5. 2002 V uplynulém týdnu došlo opět k propadům technologií díky prohlášení analytiků, že pozice získané před týdnem nemají... celý článek

A zase ty technologie

20. 5. 2002 | David Petráček

A zase ty technologie

V uplynulém týdnu využili investoři nízkých cen zajímavých technologických titulů a začali nakupovat. Trhy nesly, na rozdíl od minulého týdne, vzhůru i maloobchodní společnosti.

Technologie opět hýbou trhy

13. 5. 2002 | David Petráček

Technologie opět hýbou trhy

Zatímco index Dow Jones klesal prakticky celý týden, technologiským titulům na Nasdaqu se zprvu dařilo, nakonec ale do ztrát propadly i ony.

Partners Financial Services