Oživení, zdá se, ještě v nedohlednu

David Petráček | 6. 5. 2002
Oživení, zdá se, ještě v nedohlednu
Vývoj obchodování na kapitálových trzích ve dnech 29. 4. - 3. 5. 2002 Nejednoznačný trend - asi takto bychom mohli krátce charakterizovat vývoj v uplynulém týdnu. Hybnou silou trhů, avšak spíše negativní, se staly telekomunikace.

Spojené státy

Za pondělním poklesem amerických kapitálových trhů stála absence nákupního trendu, který by napomohl k růstu. Obchodování začalo mírným kolísáním, po kterém následoval vstup do defenzívy a k večeru mírný pokles. Vývoj indexu Dow Jones byl neutrální díky výprodejům akcií Walt Disney (profil, názory) a naopak zájmu investorů o akcie Boeing (profil, názory). U Nasdaqu byl trend podobný. K růstu mu napomáhaly hlavně akcie softwarových firem a na druhé straně opět došlo k propadu telekomunikačních titulů. V pondělí posilovaly hlavně aerolinky, maloobchod a finanční akcie a oslaboval sektor biotechnologií a farmacie.

V úterý se trhy konečně vymanily s neustávajících propadů a zaznamenaly téměř dvouprocentní růst. Důvodem k tomuto vývoji byly ranní makroekonomické ukazatele, které pomohly nastartovat zájem investorů o nákup. Zveřejněná spotřebitelská důvěra sice klesla na 108,8 bodů z březnových 110,7 bodů, ovšem analytici očekávali ještě větší propad. Chicagský index nákupních managerů zaznamenal pokles na 54,7 z předešlých 55,7 bodů, překonání 50ti bodové hranice znamená, že výrobní sektor expanduje. Nedařilo se hlavně maloobchodnímu sektoru jako je Home Depot (profil, názory), Wal-Mart (profil, názory), dále McDonalds (ZAMCD) a Philip Morris (profil, názory) a naopak dobře si vedly akcie Caterpillar (profil, názory), Boeing, International Paper (profil, názory) a United Technologies (profil, názory).

Ve středu se obchodovalo ve smíšeném duchu. Zatímco DJIA zakončil díky akciím AT&T (profil, názory), W. Disney a CocaCola (profil, názory) v kladných hodnotách, index Nasdaq se dostal opět do červených čísel, a to i přes růst technologií na konci obchodního dne. Příčinou propadu byl downgrade pro společnost Sun Microsystems (profil, názory), kde byl odvolán jeden z představitelů, snížené očekávání pro Oracle (profil, názory) od Lehman B. a downgrade pro softwarovou společnost Peregrine (profil, názory) díky opožděnému zveřejnění výsledků. Negativně ovlivnily obchodování také makroekonomické informace. Index ISM pro průmysl poklesl na hodnotu 53,9% z březnových 55,6% (očekávala se hodnota 55%); výdaje ve stavebnictví za měsíc březen pak poklesly o 0,9%, když se očekával pokles o 0,1%.

Ani ve čtvrtek nedávalo obchodování jasný trend. Zatímco index Dow Jones se udržel mírně v plusu, index Nasdaq opět propadl. Čtvrteční makroekonomické ukazatele ukazují, že problémy na trhu práce stále ještě přetrvávají, avšak investoři obraceli svou pozornost na páteční oznámení míry nezaměstnanosti. Analytici očekávají další růst nezaměstnanosti. Největší meziměsíční růst za posledních šestnáct let zaznamenaly statistiky v sektoru výrobců čipů, ovšam tato informace jejich výrobce nijak neovlivnila. Mezi růstové sektory patřily maloobchodní, cyklické a brokerské tituly, naopak mimo zmíněných technologií oslabily akcie aerolinek a biotechnologií.

Ani v pátek se neočekávaly výraznější změny, jelikož situace na trhu je plna úzkosti z očekávání investorů, kteří stále nevěří technologickým společnostem a možnému tempu růstu zisků. Nejdůležitější zprávou dne, která mohla trh rozhýbat jak jedním, tak druhým směrem, byla míra nezaměstnanosti za duben 2002. Očekával se mírný růst z 5,7 % na 5,8 %.

Evropa

Ani v Evropě nebyl vývoj v uplynulém týdnu jednoznačný. I když trhy zaznamenaly některé dny růstové trendy, nedošlo k žádným výrazným skokům. Zdá se, že investoři ještě nejsou přesvědčeni o tom, kam se ekonomika ubírá. Špatně se na začátku týdne vedlo bankovnímu sektoru, a to hlavně díky Deutsche Bank , kterou analytici označili za jednu z nejméně efektivních bank v Evropě. Úterní pozitivní vývoj v USA zasáhl i Evropu, kde se však nedařilo telekomunikační společnosti Deutsche Telekom (profil, názory), jejíž vývoj ovlivnily špatné zprávy od France Telecom SA (profil, názory). Deutsche Telekom ztrácel i v dalších dnech, když mu snížil rating Goldman Sachs. Narozdíl od telekomunikací se však v druhé polovině týdne dařilo sektoru automobilů, konkrétně BMW a DaimlerChrysler (profil, názory). ECB také rozhodla, že úrokové sazby zůstanou zatím na stejné výši.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services