Pod cenou ne

Jan Heřman | 24. 4. 2002 | 3 komentáře
Pod cenou ne
Každý z vás se téměř jistě setkal s inzeráty nabízejícími výkup akcií. Mohli to být podnikavci, kteří těžili z nevědomosti nebo například firma zvyšující svůj majetkový podíl. Jak je to tedy s odkupy akcií?

Motivy získání akcií můžeme rozdělit do několika skupin. Buď vaše cenné papíry lákají pozornost neznámých eseróčkek či osob skrývajících se pod anonymním číslem mobilního telefonu. Pokud věříte v jejich čestné úmysly, narazíte. Hodlají vás pouze pěkně oškubat. Jiná situace nastává, když o cenné papíry projeví zájem další akcionář. Za posílení svého majetkového podílu musí obvykle zaplatit velice slušnou cenu.

Jak nenaletět

Ještě před několika lety se to podomními obchodníky vykupujících akcie za zlomek jejich hodnoty jen hemžilo. V současné době již tak velký prostor pro podvodníky tohoto typu není. Jednak již většina bezelstných důvěřivců své akcie prodala, jiní jsou chytřejší a dávají si pozor. A konečně, i Komise pro cenné papíry (KCP) začala proti "výhodným odkupům" bojovat. Nicméně stále to některé osoby zkoušejí. Velice často zazvoní až na váš domovní zvonek a vydávají se za zástupce společnosti jehož akcie vlastníte. Tvrdí, že je společnost pověřila odkoupením těchto akcií, přitom si vymýšlejí různé důvody pro prodej cenných papírů. Například to, že společnost vstupuje do likvidace nebo má hospodářské problémy. Často také používají falšované kurzovní lístky, na kterých jsou kurzy cenných výrazně nižší než ve skutečnosti. Někdy cena může zhruba i odpovídat, ale subjekt nemá od KCP povolení působit jako obchodník s cennými papíry (jejich seznam naleznete zde).

Aby nastal konec podvodných praktik při různých odkupech akcií, je třeba respektovat několik zásad. Jste-li vlastníkem akcií, mějte přehled o jejich aktuální tržní hodnotě. Informace naleznete například zde. Rozhodnete-li se prodat, učiňte tak prostřednictvím registrovaného obchodníka s cennými papíry (jejich seznam zde). Ideální je poradit se s odborníkem, ovšem mějte stále na mysli, že jeho zájmy nemusejí být totožné s vašimi. Konečně nečiňte rozhodnutí okamžitě, vše si důkladně promyslete.

Využijte svých práv

Pokud se jedná o odkup cenných papírů za strany jiného akcionáře, záleží velmi na vlastnické struktuře společnosti. Buď existuje velké množství akcionářů, z nichž žádný nemá nadpoloviční většinu při hlasování, nebo si jeden majoritní vlastník může odhlasovat prakticky cokoliv. V prvém případě drží drobní akcionáři poměrně silné trumfy. Mají faktickou možnost ovlivnit hlasování na valné hromadě a pokud bude jeden z vlastníků chtít získat nadpoloviční podíl, při odkupu akcií bude muset zaplatit takzvanou akviziční prémii. Naopak ve společnosti ovládané většinovým vlastníkem má držitel několika kmenových akcií bezvýznamné postavení. Na valnou hromadu si může přijít leda tak na pár chlebíčků a výši dividendy také neovlivní. V případě, že akciová společnost neprosperuje, je prakticky nemožné prodat její akcie za přiměřenou cenu.

Z toho vyplývá, že drobní akcionáři jsou ve většině případů v nevýhodném postavení a je třeba je chránit. V České republice tak činí obchodní zákoník. Ten ukládá všem akcionářům, kteří dosáhli podílu na hlasovacích právech umožňující kontrolu společnosti, povinnost odkoupit akcie (takzvaná nabídka převzetí). Majoritní vlastník tuto nabídku musí učinit rovněž v případě, že jeho podíl přesáhne hranice dvou třetin a tří čtvrtin nebo když hodlá stáhnout akcie z veřejného obchodování. Aby uvedená opatření měla smysl, jsou rovněž stanoveny minimální ceny, za jaké musí být cenné papíry odkoupeny. V ČR nesmí být nižší než vážený průměr z cen, za něž se obchodovalo během posledních šesti měsíců. Při každé povinné nabídce převzetí musí být výše odkupní ceny doložena posudkem znalce. Ovšem pokud prodáte akcie levněji, nevrací se vám zpět. Můžete se pouze soudně domáhat doplacení rozdílu. Výjimku z obchodního zákoníku měly privatizace státních podílů v různých firmách, tam nový většinový majitel akcie vykupovat nemusí.

Nabídky převzetí, které registruje KCP

 Společnost  Odkup  Cena (Kč)
 PPF investiční holding  povinný

 400

 Česká spořitelna  dobrovolný

 375

 Thrall Vagonka Studénka  povinný

 5,20

Je samozřejmé, že majoritnímu akcionáři se příliš nechce akcie vykupovat. Má několik možností. Velice často svůj majetkový podíl rozdělil mezi dvě různé společnosti, které oficiálně neměly nic společného, ale na valné hromadě hlasovaly vždy stejně. Obchodní zákoník tento případ postihuje, ale v praxi je velice často těžké dokázat, že několik různých firem jedná ve schodě. Jinou možností, jak vyzrát na minoritní akcionáře, je zrušení společnosti bez likvidace a převod majetku na nástupníka nebo rozdělení na více subjektů. Společnost se rozdělí, do nové firmy se přesunou aktiva a výrobní aktivity, původní akciové společnosti je poskytnuta určitá finanční kompenzace. Jako příklad můžeme uvést společnost Ivax ČR (bývalá Galena), která se rozhodnutím valné hromady přes protesty minoritních akcionářů má rozdělit přesně podle popsaného schématu.

Setkali jste se někdy s podomními odkupy akcií? Myslíte si, že informovanost ohledně investování je v ČR ne dostačující úrovni? Jaké máte zkušenosti s povinnými nabídkami převzetí? Podělte se s námi o své názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká spořitelna: prodat akcie či ne?

18. 4. 2002 | Jan Heřman

Česká spořitelna: prodat akcie či ne?

Nabídka odkupu akcií České spořitelny za cenu 375 korun bude trvat ještě tři týdny. Všichni minoritní akcionáři teď řeší problém, prodat nebo vyčkat na lepší nabídku. Jaký mají názor... celý článek

Partners Financial Services