Najde Restituční fond novou tvář?

Najde Restituční fond novou tvář?
Do nové životní etapy vstoupil před měsícem Restituční investiční fond. Podle původních záměrů z počátku devadesátých let měl jen vypořádat nároky restituentů, nakonec je ale všechno jinak. RIF se otevřel a jeho správce s napětím očekává, jak velký bude zájem o odkupy.

Uhájí Restituční investiční fond (profil, názory) pozici druhého největšího tuzemského fondu nebo se propadne mezi menší a méně významné fondy? Podaří se mu oslovit nové investory? Na definitivní odpovědi si budeme muset ještě alespoň půl roku počkat. Zatím žádný hromadný úprk podílníků z fondu nenastal, odrazuje je od toho zřejmě vysoký šestiprocentní výstupní poplatek. Až za odkup podílových listů nebudou v polovině dubna muset platit, může být situace a velikost fondu jiná. Správcovská První investiční společnost očekává, že z fondu odplyne přibližně třetina majetku. Pokud prognóza vyjde, bude RIF s deseti miliardami korun pod správou nadále patřit mezi největší fondy v zemi, za současného stavu by byl na druhém až třetím místě za Sporoinvestem (OFSISSPI), přibližně na úrovni v létě otevřeného IKS Globálního (profil, názory). Jestli se podaří udržet dlouhodobě ve fondu alespoň polovinu současného majetku, bude rozhodující měrou záviset na trendech ve zhodnocování majetku a na postoji ČSOB (profil, názory), majoritního akcionáře správcovské První investiční (profil, názory).

Na srpnové valné hromadě RIFu bylo jasně vidět, že původní investoři, kteří dostali akcie RIFu v restituci místo rodinných sídel, továren a polností vlastní jen menší část majetku fondu. Významné podíly v něm mají zahraniční firmy. Ty do RIF určitě neinvestovaly ve víře dlouhodobého zhodnocení, ale používají jej ke krátkodobé spekulaci. Kdy z fondu odejdou je zatím ve hvězdách, ovšem čas hraje pro ně – výstupní poplatek klesá každý měsíc o jeden procentní bod a tak se dá očekávat, že ještě chvíli ve fondu vydrží.

Konkurence ve vlastním domě

RIF se chce po stabilizaci situace stát fondem, kde by stejnou měrou byly zastoupeny dluhopisy a akcie ze všech prosperujících koutů planety. "Dominantně bude fond vždy klást důraz na USA, vyspělou a střední Evropu," říká jeho portfolio manažer Aleš Kuželka (35) a dodává: "Zatím nebudu investovat do Asie a do Latinské Ameriky, kdybych se k tomu později rozhodl, pravděpodobně bych investoval prostřednictvím fondů, protože nejsme tak velká společnost, abychom mohli dělat vše sami."

Prozatím není zastoupení akcií ve fondu tak výrazné, jak by býti mělo. V českých akciích je momentálně dvanáct procent, v zahraničních devatenáct procent a v dluhopisech padesát dva procent majetku fondu. Zbytek připadá na hotovost a pokladniční poukázky. Aleš Kuželka zdůvodňuje nižší zastoupení akcií potřebou mít připravenou hotovost pro odkupy a momentálně nejistými výhledy světových akciových trhů. "Dochází ke zpomalování ekonomického růstu v USA, to se projeví zpomalením ekonomik na celém světě," předpovídá.

Kromě Pioneer Trustu (profil, názory), Interkonta (profil, názory) a Korunového balancovaného fondu (profil, názory) ŽB-Trustu číhají na RIF největší konkurenti ve vlastním domě. Fondy Výnosový (profil, názory) První investiční a Smíšený (profil, názory) OB Investu jsou sice mnohonásobně menší, jejich investiční strategie jsou ale podobné, Výnosový je na rozdíl od růstového RIF fondem dividendovým s menší mírou rizika. Uvidíme, zda po konsolidaci skupiny (ČSOB rozhodně neplánuje vlastnit dvě investiční společnosti a vedle toho se zatím neví, jakou roli bude hrát Patria Finance a její vlastní investiční společnost) nesplyne zmiňovaná trojka ve fond jediný.

Raději pasivně

Vedle tradičních šesti kvalitních a obchodovaných titulů (Český Telecom, České radiokomunikace, Unipetrol, Komerční banka, Česká spořitelna a Čez) je v portfoliu RIF ještě více než dvacet dalších českých akcií. Celkem se dnes na majetku české akcie podílejí dvanácti procenty. Účast v Biocelu, Etě, PVT, Kablu... chce v budoucnu portfolio manažer prodat a účast v českých akciích omezit na pět až deset procent portfolia. Propadákem roku, na kterém letos RIF prodělal bezmála miliardu korun, byla samozřejmě účast v IPB, jejíž akcie jsou nyní bezcenné.

Aleš Kuželka se na řízení fondu podílí již tři roky. Do První investiční přešel v roce 1997 ze Citibank. Sám se stará především o zahraniční část portfolia fondu, na tuzemské dluhopisy a akcie má asistenty. Na pozicích asistentů došlo před časem k personálním změnám. Do Komerční banky v létě odešel Ondřej Král (dluhopisy), odejít z První investiční plánuje též Michaela Pajerová (akcie).

Portfoliomanažer řídí fond spíše pasivně, nakupuje společnosti s dlouhodobým pozitivním výhledem a příliš neobchoduje. "Když řídíte stomilionové portfolio, můžete spekulovat – nakupovat a hned prodávat. Na stonásobně větší portfolio by ani úspěšné spekulace neměly velký dopad, takže u velkých fondů je nejdůležitější alokace," tvrdí Kuželka, který očekává, že RIF bude dlouhodobě investorům zhodnocovat majetek o osm až deset procent ročně.

Jak dlouho Riziko Výkonnost Likvidita
tři až pět let střední vyšší Vysoká

Restituční investiční fond je určen odvážnějším investorům. Proti konkurenci má fond nižší, pouze dvouprocentní vstupní poplatek, nízký je i práh první a opakované investice. Riziko investování do otevíraného fondu, který nemá vzhledem k očekávané vlně odkupů ideálně strukturované portfolio, je ale vyšší, než u fondů nově založených.

Myslíte, že bude RIF i za rok patřit k největším fondům? Jakou mu předpovídáte budoucnost? Je chybou, že fond nebude investovat v Asii? Napište svůj názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2000 13:56, SkrivanekT

Souhlas, také si nemyslím, že by ve fondu zůstaly po dubnu dvě třetiny majetku. Tipuju, že tam bude maximálně pět miliard, to je sice slušní síla, mezi největší už ale patřit nebude.

Zobrazit celé vlákno

+48
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 2 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Partners Financial Services