Akciová vakcinace. Tipy na farmaceutické a zdravotnické firmy

Jaroslav Šura | rubrika: Komentář | 9. 9. 2021 | 1 komentář
Akcie technologických společností jedou. Nesázejte na ně ale všechno. Očkujte portfolio proti propadu něčím jiným.
Akciová vakcinace. Tipy na farmaceutické a zdravotnické firmy

Zdroj: Shutterstock

Máme rádi zvířata

Zoetis (ZTS). Mezi českými investory ne úplně známá firma s tržní valuací skoro sto miliard dolarů vyrábí veterinární léčiva a vakcíny. Kdo chodí ke zvěrolékaři, dá mi za pravdu, že lidé utratí za mazlíčky cokoli. A milovníci zvířat pomáhají společnosti k výsledkům: firma stabilně navyšuje tržby i zisky – tržby loni rostly o 20 procent, a čistý zisk dokonce o 30. Vyplácí i malou dividendu. Akcie jsou dražší, ale kdyby se je podařilo koupit po nějaké korekci, mohly by se stát ozdobou portfolia.

Česká léčba

Pilulka (PINK). Vysoce růstová česká e-commerce společnost provozuje lékárny a hlavně online byznys se zaměřením na lékárenství a přidružené zboží – kosmetiku, sportovní výživu, potravinové doplňky, potřeby pro děti a matky… Hospodaření firmy se překlopilo do zisku, impozantní je ale především víc než padesátiprocentní nárůst online tržeb.

Společnost je na burze teprve krátce a analytici zatím tápou s jejím oceňováním. I ta nejčerstvější a nejlepší analýza počítá s růstem tržeb z loňských 1,8 miliardy na pouhé 2,26 miliardy za letošní rok. Přitom už je zřejmé, že budou spíš kolem 2,5 miliardy, a že meziroční nárůst tržeb tedy nebude pod 30 procent, ale spíš ke 40 procentům. Při současném poměru ceny akcie a tržeb na akcii 1,5 by akcie stála v roce 2024 přes tři tisíce korun při pouze organickém růstu. Akcie s největším potenciálem na české burze se obchodují v systému Start.

Nastává doba covidová?

Pfizer (PFE). Není třeba představovat, jeho vakcínu má v sobě většina očkovaných. Americký farmaceutický gigant má tržní hodnotu hodně přes 200 miliard dolarů, vyrábí širokou paletu léků a patří mezi takzvané dividendové aristokraty. Investorsky oblíbený ukazatel ceny akcie ku zisku by měl být přibližně 12 a dividenda ke čtyřem procentům. Společnost se nemůže chlubit stabilně rostoucími tržbami jako Zoetis, spíš si občas vypomůže nějakou akvizicí, za zamyšlení ale stojí. Skvělá vakcína cenu akcií dlouhodobě nezvedla, investoři považují růst tržeb spojený s potíráním covidu za přechodný. Pro toho, kdo myslí, že covid s námi nějakou dobu zůstane, můžou být akcie Pfizeru dobrou volbou. Ostatně, nakupoval i Warren Buffett...

Akcie Pfizer. To bodne!

Zdroj: peníze.cz

Čekání na obchodní válku

Novartis (NOVN). Patří rovněž mezi farmaceutické obry. Švýcarská firma má robustní portfolio léků na nádorová onemocnění, astma, osteoporózu, vysoký tlak, roztroušenou sklerózu a diagnostické přípravky určené k terapii pohybového aparátu. Novartis se zapojil do boje proti koronaviru, angažuje se také v technologii na bázi mRNA. Společnost významně investuje a na schválení čeká několik zajímavých léků, které vyvinula. Dividendový výnos je kolem 3,5 procenta a budoucí poměr ceny ku zisku 13.

Společnost exportuje léky do Evropské unie a občasné obchodní spory mezi Švýcarskem a Unií by mohly dočasně srazit cenu akcií a vytvořit zajímavou příležitost k nákupu. Akcie se dají pořídit na několika trzích, za americké dolary, eura či švýcarské franky.

Pro dobrotu na žebrotu

Gilead Sciences (GILD). Americká firma se zaměřuje na antivirotika. Od českého Ústavu organické chemie a biochemie koupila patent na Viread, lék proti HIV/AIDS, který vynalezl se svým týmem profesor Antonín Holý. Dalším známým lékem je Tamiflu, proti prasečí a jiným chřipkám. V první vlně koronaviru byla společnost vidět díky Remdesiviru, antivirotiku vyvinutému k léčbě eboly, které mělo pomáhat i na covid.

Cena akcií firmy se loni propadla. Investoři nebyli nadšeni z rozhodnutí managementu darovat jako humanitární pomoc lidstvu 1,5 milionu dávek Remdesiviru, když náklady na jeho vývoj, vybudování fabrik a distribučních cest dosáhly nemalých částek. Navíc úspěšné proticovidové vakcíny jiných firem později zatlačily Remdesivir do pozadí. Snížení cen vytváří zajímavou nákupní příležitost, zvlášť když společnost patří také mezi dividendové aristokraty s výnosem přes čtyři procenta.

Gilead. Vyplatí se ještě?

Zdroj: peníze.cz

Postřehy Jaroslava Šury k akciím firem bílého průmyslu vyšly v zatím posledním čísle Finmagu. Kupte si ho nebo rovnou předplaťte i další čísla. Je to dobré pro zdravou peněženku i mysl.

Jaroslav Šura

Autor článku Jaroslav Šura

Narozen 1967 v Plzni, t.č. Litoměřičák. Trochu ekonom - Ph.D., trochu šachista - KM, trochu burzián – ML (makléřská licence). Investor a burzovní spekulant. Minoritní akcionář několika společností z e-commerce, zejména Pilulky.... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek