Praskne akciová bublina? Očekávané zhodnocení v USA je extrémně slabé

Michal Stupavský | rubrika: Komentář | 6. 5. 2021 | 4 komentáře
Zatímco mnoho ekonomů a investorů věří, že akcie – hlavně díky státním stimulům – dál porostou, Michal Stupavský ze společnosti Conseq je dlouhodobě skeptičtější. Tady je jeho čerstvý komentář.
Praskne akciová bublina? Očekávané zhodnocení v USA je extrémně slabé

Zdroj: Shutterstock

Valuace neboli ocenění hlavního amerického akciového indexu S&P 500 je momentálně na historickém rekordu. Valuace jsou dokonce vyšší než při technologické bublině v roce 2000. Valuační indikátor P/S – poměr ceny akcie k tržbám na akcií (price-to-sales ratio) – je aktuálně na novém rekordu na úrovni 3,0.

A jsou to právě valuace, které jsou pro průměrné roční očekávané akciové výnosy ve střednědobém horizontu klíčové. Moje regresní analýza s logaritmickou funkcí přitom indikuje, že by mohlo být zhodnocení amerických akcií v příštích pěti letech celkově dokonce negativní.

Rekordní hodnoty totiž implikují, že by se valuace měly ve střednědobém horizontu příštích pěti let postupně normalizovat, to znamená postupně klesnout blíže k hranici dlouhodobého průměru. Valuace tedy budou velice pravděpodobně přispívat v příštích pěti letech v celkovému zhodnocení amerických akcií silně negativně.

Americké akcie máme v naší globální akciové alokaci vůči benchmarkům neboli srovnávacím indexům silně podvážené – držíme v našich investičních portfoliích relativně hodně málo. Na druhou stranu preferujeme mnohem atraktivněji oceněné regiony, především střední a východní Evropu.

Zdroj: Michal Stupavský, Conseq

Klikněte pro zvětšení.

Na včerejším Investičním výboru jsme se rozhodli realizovat další část akciových zisků a zvýšit podvážení globální akciové složky fondů Conseq z -37,5 % na -50 % mezi neutrálem a minimem. Akcie jsme prodali napříč celým světem s výjimkou středoevropského regionu, který momentálně považujeme z valuačního hlediska za nejatraktivnější a zároveň s obrovským výnosovým potenciálem.

Výkonnost akciových indexů od začátku roku je vysoce nadprůměrná. Nejširší globální akciový index MSCI All Country World od začátku roku připisuje zisk 8 %.

Valuační Z-Score indexu MSCI All Country World momentálně činí 2,5, což znamená, že průměrné globální akciové ocenění je přibližně 2,5 směrodatné odchylky nad dlouhodobými historickými průměry, což je skutečně bezprecedentní.

Další důvod: obáváme se silně akcelerující inflace, když globální inflační očekávání jsou na nejvyšších úrovních od globální finanční krize v roce 2008.

A také se domníváme, že očekávání enormně silného růstu globální ekonomiky a globálních korporátních zisků v letošním roce je již v cenách akcií zaceněno.

Celkově si proto myslíme, že prostor pro další výrazné akciové zisky v krátkodobém horizontu několika příštích měsíců je již výrazně omezen a existuje mnohem vyšší pravděpodobnost výraznější akciové korekce.

Autor je investičním stratégem společnosti Conseq Investment Management.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Michal Stupavský

 Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek