Rostou! Divoký rok podílových fondů v číslech

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 13. 1. 2021 | 1 komentář
Tabulka průměrných výnosů za rok 2020 je celá v zeleném. A kolik vydělaly podílové fondy za posledních pět nebo deset let? Vývoj na akciových i dluhopisových trzích hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners.
Rostou! Divoký rok podílových fondů v číslech

Zdroj: Shutterstock

Všechny hlavní druhy podílových fondů v roce 2020 rostly. I přes prudký propad trhů v březnu, kdy především akciové fondy kvůli koronavirové panice klesly o víc jak desetinu, se roční bilance fondů vrátila do kladných čísel.

Pozitivní náladu v prosinci podržely tři hlavní události: Začátek vakcinace, který slibuje návrat do starých časů bez omezení a bez zákazů. Uzavření jakés takés brexitové dohody mezi Evropskou unií a Velkou Británií. A další obrovský stimulační balíček, který Donald Trump poslal do americké ekonomiky.

Ceny akcií a následně i hodnoty podílových fondů si proto udržely trend z předchozích měsíců a dál stoupaly. Březnová korekce je tak na mnoha trzích definitivně zapomenuta. Akcie nejen v Americe, ale i v Číně či Německu dosahují na nová maxima.

Zlepšující se nálada na finančních trzích utvrdila investory v přesunu z bezpečných aktiv, respektive kvalitních dluhopisů, do rizikovějších aktiv, tedy do akcií. Ceny státních dluhopisů začaly postupně klesat, a to především v USA. Výnosy státních dluhopisů stouply i v Česku.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

prosinec 20202,8 %5,2 %
od začátku roku6,3 %3,2 %
poslední rok6,3 %3,2 %
poslední tři roky18,4 %8,3 %
posledních pět let32,3 %33,2 %
posl. deset let94,9 %19,3 %
počet fondů3815

Partners index akciových fondů hlásí za prosinec růst o dalších 2,8 %. Pozitivní nálada a přesuny v portfoliích na konci roku tlačily ceny akcií celosvětově nahoru. Na nový 900miliardový stimul schválený před koncem roku v USA reagovaly především americké akcie. Index S&P 500 zakončil prosinec o 14 % výš než před rokem.

Vítězem koronavirové krize jsou americké technologické akcie z indexu NASDAQ s růstem přes 40 %. A to měly za sebou excelentní rok 2019 s růstem o 35 %. Na druhou stranu evropské akcie či pražská burza skončily hluboko v záporných číslech. Konkrétně index PX pražské burzy klesl v roce 2020 o osm procent.

Roční výkonnost globálně diverzifikovaných akciových fondů v roce 2020 nakonec dosáhla na solidních 6,3 %. Akciové fondy se speciálními strategiemi se díky návratu investorů do okrajových sektorů a regionů dostaly do plusu (nakonec 3,2 %) na poslední chvíli.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

prosinec 20200 %1 %
od začátku roku1,3 %2,3 %
poslední rok1,3 %2,3 %
poslední tři roky2,9 %7 %
posledních pět let1,7 %15,9 %
posl. deset let17,3 %38 %
počet fondů1922

Zkuste to s námi

Dluhopisové fondy zůstaly v prosinci na listopadové úrovni, protože výnosy dluhopisů se před koncem roku příliš neposunuly. Za celý rok 2020 dosáhly dluhopisové fondy průměrného výnosu 1,3 %, což ani zdaleka nestačí na inflaci, která České národní bance utekla ke třem procentům. Výkonnost dluhopisových fondů ukazuje na kvalitní práci správců, kteří museli bojovat s nulovými sazbami nastavenými ČNB.

Za slabým výkonem dluhopisů nejen nulové základní sazby, ale také skupování státních dluhopisů spekulanty a centrálními bankami. To jejich výnos posunulo mimo racionální úrovně, tedy k nule a často i pod ní.

Zajímavé věci se mohou dít na dluhopisových trzích také v roce 2021, kdy bude muset česká vláda profinancovat ještě větší deficit než za minulý rok. A to loňský deficit skončil na 370 miliardách, což je dvojnásobek předchozího nejhoršího deficitu z roku 2009, kdy probíhala celosvětová finanční krize.

Učebnicově si vedly rizikové dluhopisy, které reagovaly na pozitivní náladu a růst cen akcií. Jejich prosincové zotavení o 1 % pomohlo zlepšit jejich celoroční výsledek na 2,3 %.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
prosinec 20201,4 %
od začátku roku2 %
poslední rok2 %
poslední tři roky5 %
posledních pět let10,1 %
posl. deset let28,6 %
počet fondů52

Smíšené strategie těžily z obnovení důvěry v ekonomiku a následovaly akciové trhy směrem nahoru. Obecně je výkonnost smíšených fondů velice rozličná a pohybuje se od silně záporných po kladná čísla – kvůli různým strategiím a vahám akcií, případně zaměření na různé regiony. 

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2020

11. 1. 2021 | Jan Traxler | 4 komentáře

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2020

Nejúspěšnější fond v Česku loni vydělal investorům 173 procent, naopak ten nejméně úspěšný prodělal 36 procent. Oba mají v názvu slovo energy.

Kam investovat? Příležitosti roku 2021 očima expertů

8. 1. 2021 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Kam investovat? Příležitosti roku 2021 očima expertů

Vyplatí se věřit osvědčeným akciím, nebo spíš hledat překvapení? Udrží nemovitosti svou cenu? A jak se bude dařit zlatu nebo kryptoměnám?

Žebříček nejbohatších lidí světa má novou jedničku

7. 1. 2021 | Petr Kučera | 8 komentářů

Žebříček nejbohatších lidí světa má novou jedničku

Devětačtyřicetiletý Elon Musk, rodák z Jihoafrické republiky spojovaný se společnostmi Tesla, SpaceX a dříve PayPal, se stal novým nejbohatším člověkem planety.

Kolik vydělal váš penzijní fond. Inflaci překonala třetina

7. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 12 komentářů

Kolik vydělal váš penzijní fond. Inflaci překonala třetina

V březnu to vypadalo na nejhorší propad od velké krize z 30. let minulého století, nakonec je z toho ale solidní výsledek. Kdo sází na akcie, většinou za loňský rok vydělal.

Nová éra s covidem. Tištění peněz žene ceny nahoru

30. 12. 2020 | Jan Traxler | 25 komentářů

Nová éra s covidem. Tištění peněz žene ceny nahoru

Jaký byl rok s covidem na finančních trzích? Pandemie nastartovala novou éru bezbřehého zadlužování a tištění peněz. Proto rostou ceny akcií, nemovitostí, zlata a všech hmotných aktiv.... celý článek