Černé pondělí na burzách. Akcie dál padají, koruna oslabuje

pk | rubrika: Aktuality | 9. 3. 2020 | 3 komentáře

Světové burzy hlásí černé pondělí. Vedle obav z ekonomických dopadů nového koronaviru reagují i na rozhodnutí Saúdské Arábie zahájit cenovou válku na trhu s ropou.

Cena ropy dnes zažila největší propad od války v Perském zálivu v roce 1991, klesla o víc než 30 procent. Rusko odmítlo návrh OPEC na omezení těžby, na což Saúdové reagovali zvýšením dodávek a tedy prudkým poklesem ceny.

Severomořská ropa Brent se po smazání části ztrát obchoduje kolem 36 dolarů za barel. Ještě na konci minulého týdne se její cena pohybovala kolem 50 dolarů, v lednu stála skoro 70 dolarů.

Prudce klesají také akciové indexy světových burz, nejvýrazněji spadly akcie těžebních společností. Obchodování v USA muselo být dokonce hned po zahájení na 15 minut přerušeno, když index S&P 500 ztratil sedm procent a použilo se tak pravidlo zavedené po finanční krizi v letech 2008 a 2009.

Index S&P 500, ukazující hodnotu 500 největších společností na americké burze, klesl za poslední necelé tři týdny o 18 procent. Ještě 19. února byl na své rekordní hodnotě.

„Domníváme se, že máme nejhorší za sebou a je čas pomalu navyšovat pozice. V souvislosti s koronavirem přišly dnes ráno pozitivní zprávy z Asie, která hlásí nejnižší denní přírůstky nakažených,“ věří nicméně Ondřej Koňák, portfolio manažer Partners investiční společnosti.

„Očekáváme, že opatření přijatá evropskými regiony v kombinaci s postupným oteplením povede k pozitivnímu vývoji v následujících týdnech. Vše by se tak postupně mohlo začít vracet do normálu,“ dodává Koňák.

Dál oslabuje i koruna. Zatímco 17. února byla na hodnotě 24,8 k euru, tedy nejsilnější od roku 2012, dnes klesla až na 25,65, což je nejslabší úroveň od loňského října. Po umazání části ztrát se odpoledne obchodovala kolem 25,5 koruny za euro.

„Koruně neprospívá panika na trhu, která sází na pokles sazeb ČNB pod jedno procento do jednoho roku,“ říká analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

Kurz koruny k euru

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Klesají i kryptoměny v čele s bitcoinem. Ten za posledních 24 hodin ztratil skoro desetinu hodnoty a je na úrovni 7697 dolaru. To je nicméně pořád víc než na začátku roku, kdy začínal kolem 7020 dolaru.

Naopak cena zlata, považovaného tradičně za „bezpečný přístav v době nejistoty“, už překonala hranici 1700 dolarů za troyskou unci. Jde o nejvyšší hodnotu od konce roku 2012.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

Partners Financial Services